Plug & Abandonment unit opgebouwd in Westerbork

Voor het ontmantelen van oude gaslocaties in Groningen, Drenthe en Overijssel wordt de komende jaren een zogenaamde Plug & Abandonment (P&A) unit ingezet. Deze P&A unit plaatst permanente pluggen in de ondergrondse verbuizing op meerdere dieptes, zodat de afsluitlaag wordt hersteld en het reservoir permanent afgesloten is.

 

Dit reservoir kan niet meer gebruikt worden voor gaswinning en de put is ontmanteld. Na een monitoringsperiode van drie maanden gaat de locatie dan terug naar de grondeigenaar of wordt eventueel ingezet voor de energietransitie als energiehub.

 

De P&A unit is grotendeels gebouwd in de Verenigde Staten in Louisiana en in het Duitse Bad Bentheim. Na aankomst in de haven van Rotterdam, net voor Kerst, is de unit in onderdelen naar Westerbork getransporteerd. De afgelopen weken is de unit opgebouwd voor een aantal tests. In februari wordt de unit voor het eerst ingezet voor het plaatsen van pluggen op locatie Gasselternijveen-1. Daarna blijft de unit in de omgeving van Emmen om vervolgens naar Groningen te gaan en ook hier putten te abandonneren op voormalige gaslocaties in het Groningen gasveld.

 

De unit kan volledig op elektriciteit draaien. De NAM huurt de unit in van een alliantie van drie bedrijven: Baker Hughes, Mammoet en WellGear.

 

 

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
Kabinet brengt EITI transparantierapport over afdrachten aan overheid uit

Het Extractive Industries Transparency Initiative (EITI) is een vrijwillige wereldwijde standaard voor het transparant maken van de delfstoffenindustrie. EITI in Nederland heeft haar eerste rapport gepubliceerd. Het doel is het transparant beschikbaar stellen van feitelijke en begrijpelijke informatie over de delfstoffenwinning in Nederland en de financiële stromen tussen de delfstoffenindustrie (waaronder NAM) en de Nederlandse overheid.

 

Het Extractive Industries Transparency Initiative (EITI) is een vrijwillige wereldwijde standaard voor het transparant maken van de delfstoffenindustrie. Nederland en 52 andere landen hebben besloten de EITI-standaard te implementeren. In dit rapport staan de olie- en gasindustrie centraal.

 

EITI in Nederland heeft haar eerste rapport gepubliceerd. Dit rapport is opgesteld door delegaties vanuit de industrie, de overheid en nonprofit-organisaties. Vanaf nu zal jaarlijks een rapport verschijnen. Het doel is het transparant beschikbaar stellen van feitelijke en begrijpelijke informatie over de delfstoffenwinning in Nederland en de financiële stromen tussen de delfstoffenindustrie (waaronder NAM) en de Nederlandse overheid.

 

Kijk voor rapport op EITI.nl

 

 

 

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
 
NAM zet robot in voor reiniging tank Den Helder

Sinds enige tijd gebruikt de NAM op de gasbehandelingsinstallatie in Den Helder een reinigingsrobot  om aardgastanken schoon te maken. Deze robot maakt het via een efficiënte en veilige methode mogelijk om vloeistoffen en lichte slib uit een tank te verwijderen zonder betreding van mensen, het zogenaamde ‘non-man’ entry systeem.

 

Het schoonmaken van een opslagtank kan zwaar en gevaarlijk werk zijn. De robot van partner Reym blijkt een goede keuze; de resultaten zijn zeer positief. Na het leegmaken van de tank wordt in korte tijd met behulp van de reinigingsrobot 3 à 4 kuub slib van de tankbodem verwijderd. Na het vrijgeven van de tank, volstaat een lichte handmatige nareiniging om de tank gereed te maken voor inspectie.

NAM doet er alles aan om de omstandigheden voor personeel en de omgeving zo veilig mogelijk te maken en risico’s te beperken.

 

Het gas uit het Nederlandse deel van de Noordzee komt in Den Helder aan land. Met een capaciteit van 92 miljoen m3 gas per dag heeft Den Helder een van de grootste gasbehandelingsinstallaties in de wereld. Vanuit Den Helder levert NAM het gas aan de Gasunie. De Gasunie zorgt voor het transport naar particulieren en bedrijven.

 

 

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
 
Einde van locatie bij Echten

NAM-locatie Echten wordt in oude staat hersteld. Het afgelopen half jaar is er gewerkt aan en op de NAM-locatie naast het Echtense Bos in Echten. Bij NAM staat deze locatie met de naam De Wijk-5 in de boeken. Inmiddels zijn de werkzaamheden afgerond en is de locatie opgeruimd.

 

Eerste put al in 1952
De eerste put op locatie De Wijk-5 is al in januari 1952 geboord. Daarna volgde een boring in oktober 1973 en nog eentje in januari 1988. Tot 2004 heeft deze locatie aardgas geleverd, op het laatst bedroeg de dagproductie circa 3.000 Nm3/dag. Naarmate er langer aardgas uit een veld naar boven komt, wordt de druk in een gasveld steeds lager. Hierdoor komt het aardgas ook steeds moeilijker naar boven. Dat was dan ook de reden om de put niet langer in productie te houden. In 2004/2005 werd de productie beëindigd en het boorgat afgesloten.

 

 

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
 
Mobiel kantoor kloppend hart Alpencross Assen

De tweede editie van de alpencross vond plaats op zaterdag 18 en zondag 19 januari 2020. De Alpencross is een veldrit voor jonge Nederlandse atleten en wordt georganiseerd door wielervereniging Meteoor Assen-Roden. Op beide dagen trok het evenement circa 200 deelnemers.

 

De route liep door het recreatiepark Zeijerveen, wat tegen de woonwijk Kloosterveen aanligt. Naast de deelnemers was er ook veel publiek dat kon genieten van het klimmen en rennen van de deelnemers. Het recreatiepark heeft vier grote heuvels en een oude fietscrossbaan. Tussen deze heuvels ligt NAM-locatie Assen-1. Tijdens de Alpencross stond het mobiele kantoor op de parkeerplaats naast de locatie en deed dienst als EHBO-post en als VIP-plek voor de nummers 1, 2 en 3. Organisator en NAM-collega Alwin Haverdings UPC/T/DD: “We hebben heel veel leuke reacties ontvangen, zowel over het parcours als over het gebruik van het mobiele kantoor. Er zijn er vragen gesteld of we het Nederlands kampioenschap in 2021 willen organiseren in Assen.”

 

 

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer