Minister Wiebes bij start ontmanteling locatie Ten Post

Op de voormalige NAM-gaswinningslocatie Ten Post is demontagebedrijf Meuva maandag 9 december in opdracht van de NAM begonnen met het verwijderen van de bovengrondse installatie. Het is de eerste locatie van het Groningen-gasveld die bovengronds wordt opgeruimd. Minister Wiebes was te gast.

 

Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat kreeg een rondleiding op de locatie en een toelichting op de werkzaamheden. Locatie Ten Post is een van de vijf gaswinningslocaties rond Loppersum. Op deze locaties wordt na de aardbeving bij Zeerijp in januari 2018 geen gas meer gewonnen. Recent heeft minister Wiebes besloten om de gaswinning uit het Groningen-veld af te bouwen en binnen enkele jaren te stoppen.

 

De andere vier locaties rond Loppersum (Overschild, De Paauwen, 't Zandt en Leermens) worden later ontmanteld.

 

 

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
 
Eerste fase Omgevingsproces Gaswinning Ternaard wordt afgerond

De eerste uitkomsten van het Omgevingsproces Gaswinning Ternaard zijn maandag 9 december bekend gemaakt. Als de gaswinning doorgaat, wordt de komende tien jaar zestig miljoen euro beschikbaar gesteld voor het gebied. Ook zijn er afspraken gemaakt over het meten van mogelijke effecten van gaswinning.

 

De gemeente Noardeast-Fryslân, provincie Fryslân, Wetterskip Fryslân, het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) en de NAM ronden hiermee de eerste fase van het omgevinsproces af. De inwoners, werkgroepen, verenigingsbesturen en overheden die inbreng hebben gehad, zijn 9 december in het dorpshuis in Ternaard geïnformeerd over de eerste uitkomsten.

 

De bedoeling van het Omgevingsproces is om samen met bewoners en bedrijven vooraf duidelijke afspraken vast te leggen. Als gaswinning doorgaat, onder welke voorwaarden gebeurt dat dan? En wat krijgen de bewoners er voor terug?

Lees Meer
Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
 
IJsplein Echten is een succes

Het IJsplein in Echten is zo’n succes, dat de openingstijden zijn verruimd. Jong en oud heeft er veel plezier van. Het IJsplein is mogelijk dankzij een bijdrage van de NAM. Tot en met 5 januari 2020 is de baan open voor schaatsen en curlen.

 

De baan was een wens van de bewoners in het gebied bij de dorpen Echten, Koekange en Koekangerveld in Drenthe waar de NAM gas wint. Daarom is de tijdelijke en overdekte ijsbaan opgezet op Vakantiepark Westerbergen in Echten, dat centraal gelegen is. “Het is leuk om zo iets terug te doen voor de gemeenschap”, zegt Kirsten Smit van de NAM.

Lees Meer
Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
 
NAM informeert bewoners over nieuw gasveld Spijkenisse

Omwonenden van de NAM-locatie in Spijkenisse krijgen donderdag 12 december informatie over een proefboring naar een klein gasveld. Het gaat om een boring vanaf een bestaande locatie.

 

De bewoners zijn per brief uitgenodigd voor een bijeenkomst, georganiseerd door de NAM samen met de gemeente Nissewaard. Het is de tweede bijeenkomst over de aankomende activiteiten. De bewoners krijgen informatie en kunnen er terecht met hun vragen.

 

De NAM voert een proefboring uit om te kijken of er de verwachte hoeveelheid gas in zit. De voorbereidende werkzaamheden zijn inmiddels begonnen om begin 2020 te kunnen starten met de opbouw van de boortoren.

Lees Meer
Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
 
Dagmar en Rhian staan hun ‘mannetje’ op NAM-platforms

“Er is geen enkele reden waarom een vrouw dit werk niet zou kunnen doen”, zegt Rhian Parkin. Ze werkt op een NAM-platform in de Noordzee.

 

“Het is een mannenwereld, maar daar geniet ik wel van.” Verschillen zijn er zeker, merkt Rhian Parkin. “Mannen en vrouwen communiceren anders, ze zien dingen anders en ze pakken problemen op verschillende wijze aan. Ik zie dat niet als negatief, het is een mooie uitdaging.”

 

Werken en wonen
Ook Dagmar Eisses werkt op een platform van de NAM. “Ik zit hier helemaal op mijn plek”, zegt ze. “Een platform is heel anders dan een kantoorbaan. Je werkt de helft van het jaar met elkaar samen, maar je woont ook de helft van het jaar samen. Je ontbijt samen, na het werk kijk je samen een film of voetbal. Je leert elkaar zo veel beter kennen.”


En hoe is dat, als enige vrouw? Dagmar Eisses: “Sommigen gunnen je wat meer, anderen houden wat meer afstand. In het begin wilden sommige mannen extra netjes zijn, maar gelukkig slijt dat snel. Ik wil ook niet dat ze zich inhouden omdat ik aan boord ben. Ik kan wel tegen een vieze mop.”

 

Lees meer over deze vrouwen in een mannenwereld.

 

 

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
 
NAM helpt projecten voor en door buurtbewoners Emmen op weg

De NAM heeft in de gemeente Emmen cheques overhandigd van Steek Energie in de Buurt. Met dit programma steunt de NAM projecten voor en door buurtbewoners. Deze keer ging het om Rugby Club Emmen, Kanosport Drenthe en Plaatselijk Belang & Nieuw-Weerdinge Gezond.

 

NAM’s ‘buren’ in de gemeente Emmen waren uitgenodigd om voor hun project een financiële bijdrage aan te vragen. Veel verenigingen gaven hier gehoor aan. Op verschillende momenten reikt NAM cheques uit voor in totaal elf geselecteerde projecten.

Lees Meer
Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer