Wind Meets Gas over Noordzee en waterstof

Noord-Nederland heeft alles in zich om de eerste waterstofregio van Europa te worden, was een conclusie tijdens de vierde editie van Wind Meets Gas. Minister Wiebes was een van de sprekers en ook Martijn Kleverlaan en Ante Frens van de NAM deden mee aan het internationale symposium.

 

Het tweedaagse evenement op 17 en 18 oktober in de Martinikerk in Groningen werd georganiseerd door de New Energy Coalition (waarvan NAM strategisch partner is) en de Provincie Groningen. Ante Frens (lid van NAM’s managementteam, verantwoordelijk voor energietransitie) nam samen met EBN, Equinor en Vattenfall deel aan een paneldiscussie. Ze bespraken de operationele en technische samenwerking tussen wind-, olie- en gasbedrijven op zee. Martijn Kleverlaan (manager energietransitie) gaf een workshop over innovatieve ontwikkelingen op de Noordzee, zoals waterstofproductie, CO2-opslag en elektrificatie van platformen.

 

Deel van de oplossing
Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat was een van de sprekers. Hij wees op de ontwikkelingen in Noord-Nederland als gevolg van de afbouw van de gaswinning in Groningen. Hij ziet een waterstofeconomie als een deel van de oplossing. De regio heeft daarvoor alles in zich, zei hij, met de infrastructuur, ruimte en kennis.

 

Samenwerking noodzakelijk
Noord-Nederland profileerde zich dan ook gezamenlijk als de nieuwe waterstofregio voor Europa. Het is duidelijk dat geen enkele partij dit alleen kan en dat samenwerking tussen vele partijen (overheden, bedrijfsleven en kennisinstituten) noodzakelijk is, ook internationaal. Dat deze beweging al gaande is, bleek uit de belangstelling. Net als in voorgaande jaren was er een grote vertegenwoordiging van de Europese Commissie. Daarnaast maakte dit jaar ook een flinke Scandinavische delegatie deel uit van het symposium.

 

Wind Meets Gas
Wind Meets Gas begon vier jaar geleden als een verkenning van de kansen in de energietransitie tussen de wind- en de aardgassector op de Noordzee. “Deze vierde editie is inmiddels uitgegroeid tot een breder palet van kansen tussen gas- en windinfrastructuur, kansen tussen electronen en moleculen, en de rol die waterstof daarin speelt”, aldus Ante Frens. Ook is het gebied waar Wind Meets Gas zich op richt uitgebreid naar (Noordwest-)Europa.

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer