Primeur voor buren Gasselternijveenschemond

De buren bezochten de locatie om de Plug & Abandonment unit -de opruimtoren- van dichtbij te zien en uitleg te krijgen over de manier waarop deze unit definitief putten afsluit van het gasveld. De put op deze locatie is de eerste van zeventig putten die de NAM in de komende periode gaat opruimen.

 

Na het plaatsen van de pluggen in de put in Gasselternijveenschemond gaat de unit in de omgeving van Emmen aan de slag. Daar wordt in een tijdsbestek van een paar maanden een zevental locaties bezocht. Vervolgens vindt de verhuizing naar de provincie Groningen plaats; deze zelfde unit gaat ook de putten in het Groningen-gasveld afsluiten.

 

Voor het ontmantelen van oude gaslocaties wordt de komende jaren deze opruimtoren ingezet. De speciaal hiervoor ontworpen constructie die lijkt op een -telkens opnieuw op te bouwen- toren van containers, plaatst pluggen van cement in de ondergrondse buizen. Dat gebeurt op meerdere dieptes, zodat de afsluitlaag van het ondergrondse gesteente wordt hersteld en de verbinding tussen de bovengrond en de ondergrond permanent afgesloten is.

 

Na het werk van de opruimtoren worden de opgeruimde putten een tijd lang gemonitord. Ondertussen wordt bij elke locatie gekeken, samen mét andere partijen, of het een geschikte plek is voor hergebruik in het licht van duurzame energie of dat de locatie in oorspronkelijke staat weer teruggeven wordt aan de grondeigenaar.

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer