Uitvoeringsorganisatie krijgt kantoor in Appingedam
Twintig marktpartijen meldden zich bij NAM voor het inrichten van de uitvoeringsorganisatie en het coördineren van schadeherstel, preventief versterken en waardevermeerdering in de regio boven het Groningen-gasveld. NAM streeft er naar de definitieve opdracht in oktober te gunnen. Inmiddels heeft NAM een verkenning uitgevoerd naar een eigen vestiging voor deze klantgerichte organisatie, zodat de uitvoeringsorganisatie, het Project Services Bureau, op 1 januari 2015 direct aan de slag kan. Een inventarisatie van bestaande kantoorpanden in de regio leerde dat er geen gebouwen zijn die voldoen aan de selectiecriteria. Er zal daarom een nieuw kantoor gebouwd worden op de Fivelpoort in Appingedam. Lees meer over de uitvoeringsorganisatie of over de nieuwe vestiging op NAMplatform.
 
Eerste gebouwsensoren bij bewoners
Maandag 14 juli zijn de eerste gebouwsensoren geïnstalleerd bij bewoners in Noordoost-Groningen. TNO plaatst in 2014 in opdracht van NAM 200 gebouwsensoren. Voor bewoners waar een gebouwsensor geplaatst wordt, was er woensdag 2 juli  een informatie-avond in MiddelstumEen TNO-expert liet tijdens deze bijeenkomst zien  zien dat de reeds geplaatste gebouwsensoren zelfs een beving in Alaska registreerden. Ook kon hij de aanwezigen direct de registratie tonen van de aardbeving die op het moment van de bijeenkomst plaatsvond bij Slochteren. De gebouwsensoren zijn onderdeel van het meet- en monitoringsnetwerk, dat in 2014 verder wordt uitgebreid. Met behulp van de gebouwsensoren doet NAM verder onderzoek naar aardbevingen door gaswinning en de (gevolgen van) trillingen aan de oppervlakte. De metingen van de geplaatste sensoren in diverse gemeentehuizen zijn via Feiten en cijfers op NAMplatform 'real-time' te volgen.
 
Veiliger schoorstenen in Loppersum
Op advies van het inspectieteam werden maandag 30 juni in Loppersum op een woonhuis twee aardbevingsbestendiger schoorstenen geplaatst. De speciale schoorstenen zijn 70% lichter en daardoor beter bestand tegen aardbevingen. De vervanging van de schoorsteen is een resultaat van de inspecties door het inspectieteam. Deze inspecties zijn onderdeel van het project Bouwkundig Versterken, waarmee we op grote schaal gebouwen en woningen boven het Groningen-gasveld aardbevingsbestendiger maken. In dit kader werd eind juni bouwkundig onderzoek uitgevoerd bij de Dijkzichtflat in Delfzijl en zullen er in de zomervakantie inspecties worden uitgevoerd bij een aantal scholen in Noordoost-Groningen.
 
Minister Kamp bezoekt Dialoogtafel

Minister Henk Kamp van Economische Zaken bezocht dinsdag 8 juli 2014 de vergadering van de Dialoogtafel. Tijdens het overleg benadrukte de minister nogmaals het belang van Dialoogtafel. Ook sprak hij over de uitvoeringsorganisatie. Kamp ziet hierbij voor NAM een rol op afstand weggelegd. Verder maakte Kamp van de gelegenheid gebruik aan de Dialoogtafel de Kamerbrief toe te lichten, waarin hij de Tweede Kamer informeert over de voortgang rond gaswinning in Groningen. Hij stuurde deze brief dinsdag 8 juli aan de Kamer. Om goed op de hoogte te blijven van ontwikkelingen rond gaswinning in Groningen zal minister Kamp regelmatig bij de Dialoogtafel aanschuiven, zo heeft hij laten weten.

Email Newsletter Software by Newsweaver