Start aardbevingsbestendiger nieuwbouw Delfzijl

In Delfzijl ging woensdag 11 maart de bouw van 16 nieuwe, aardbevingsbestendiger woningen van start: tien sociale huurwoningen en zes koopwoningen. Het nieuwbouwproject van woningcorporatie Acantus en Geveke Bouw & Ontwikkeling werd symbolisch afgetrapt met het leggen van de eerste steen door wethouder Rijzebol van de gemeente Delfzijl. 

De aardbevingsbestendiger nieuwbouw kan worden gerealiseerd dankzij de nieuwbouwregeling van NAM. NAM bood bouwtechnisch advies en leverde een financiële bijdrage voor het aardbevingsbestendiger maken van de nieuwbouw. Met de interim regeling Nieuwbouw en de Nieuwbouw-innovatie regeling wil NAM aardbevingsbestendiger nieuwbouw stimuleren.  

 
Innovatieve versterkingen in testwoningen
Twaalf ondernemers testen in maart hun innovatieve oplossingen voor het versterken van bestaande bouw in de testwoningen van NAM. Deze praktijktoets is een volgende stap in de zogenoemde ‘ontwerpconsultatie’. In deze competitie werden ondernemers opgeroepen om mee te denken over innovatieve oplossingen om gebouwen boven het Groningen-gasveld op grote schaal te versterken.  

In totaal werden 22 oplossingen aangedragen voor het verstevigen van muur-vloer en muur-dakverbindingen en voor het verstijven van vloeren en daken.  Een deskundige jury selecteerde twaalf oplossingen voor de test in testwoningen. Lees hier alle informatie over de ontwerpcompetitie. 

De ontwerpconsultatie is gericht op bestaande bouw. Voor aardbevingsbestendiger nieuwbouw is de Nieuwbouw-innovatieregeling ingericht. Heeft u ook ideeën voor het versterken van huizen? Ons online ideeënloket is de hele week op elk moment van de dag geopend.
 
Handboek aardbevingschade
Om schade-experts zoveel mogelijk op dezelfde manier te laten werken en zo gelijke schades op gelijke manier te beoordelen is er het Handboek Aardbevingschade. Dit boek biedt handvaten voor de beoordeling van schades en het aanbieden van herstelmethoden voor de meest voorkomende schades. Het handboek is online beschikbaar voor iedereen.

Naast dit Handboek is er het Schadeprotocol waarin het volledige schadeherstelproces wordt beschreven. Het Handboek Aardbevingschade en het Schadeprotocol zijn ontwikkeld in samenwerking met verschillende partijen en gebruikers en zullen steeds actueel worden bijgewerkt of uitgebreid. Centrum Veilig Wonen (CVW) houdt wijzigingen in het Handboek bij en publiceert deze.
 
NAM Leefbaarheid & Duurzaamheid Programma
Tot 2018 investeert het NAM Leefbaarheid & Duurzaamheid programma 25 miljoen euro in de regio. Dat geld gaat naar projecten die bijdragen aan een prettige, duurzame leefomgeving. 

Een van die projecten is bijvoorbeeld het realiseren van meer speelplekken in Loppersum. Karin Lalkens en Ab Steenbergen deden namens de Stichting Loppersum Speel! een aanvraag bij het NAM Leefbaarheid & Duurzaamheid programma en realiseerden een skatebaan voor de jeugd. De skatebaan is een van de initiatieven van de Stichting Loppersum Speel! Ook werd in Loppersum een grote natuurlijke speeltuin aangelegd en dankzij een bijdrage van het Loket Leefbaarheid volgt binnenkort een voetbalkooi. Alle Groningers kunnen aan aanvraag indienen bij het Loket Leefbaarheid of het NAM Leefbaarheid & Duurzaamheid programma. Lees er hier meer over.
Email Software by Newsweaver