Gasproductie Groningen blijft onder afgesproken productieplafond

In 2014 heeft NAM in totaal 42,4 miljard kubieke meter (m3) geproduceerd uit het Groningen-gasveld. Daarvan is 2,6 miljard m3 afkomstig uit de productielocaties rondom Loppersum. 

In januari 2014 kondigde minister Kamp twee beperkingen aan voor gasproductie uit het Groningen-gasveld; een plafond op de jaarproductie van 42,5 miljard m3, inclusief maximaal 3 miljard m3 uit vijf productielocaties in en rond de gemeente Loppersum. De beperkingen zijn onderdeel van een breed pakket aan maatregelen gericht op veiligheid en leefbaarheid in de provincie Groningen, waarmee ook in de toekomst verantwoord gas kan worden gewonnen. Met een totale productie uit het Groningen-gasveld van 42,4 miljard m3, inclusief 2,6 miljard m3 uit de vijf productielocaties rondom Loppersum sluit de gerealiseerde productie hier nauw op aan.


Behalve de gasproductie uit het Groningen-gasveld, produceert NAM ook gas uit de zogenoemde ‘kleine gasvelden’ op land en op zee. In 2014 kwam de totale gasproductie van NAM daarmee op 55,0 miljard m3. In 2013 was dat 70,6 miljard m3. De productie-afname in 2014 wordt enerzijds veroorzaakt door het productieplafond voor het Groningen-gasveld, anderzijds door de teruglopende productie uit de overige (kleine) gasvelden. Lees meer over de productiecijfers van NAM over 2014 of bekijk de productiecijfers over 2014 uit het Groningen-gasveld in detail op NAMplatform Feiten & Cijfers. 

 
Centrum Veilig Wonen van start

Vanaf maandag 5 januari 2015 worden schades gemeld bij het Centrum Veilig Wonen (CVW). Op die dag opende burgemeester Pot van Appingedam officieel het nieuwe centrum. Centrum Veilig Wonen neemt het afhandelen van schadeherstel over van NAM en zal zich ook bezighouden met het versterken en verduurzamen van huizen en gebouwen. In het tijdelijk kantoor aan de Fivelpoort in Appingedam werken inmiddels 70 medewerkers. Veel van hen komen uit de regio en kennen de problematiek rond aardbevingen en gaswinning. Bewoners kunnen schade melden via het online schadeformulier, telefonisch, schriftelijk of persoonlijk in het kantoor in Appingedam. Centrum Veilig Wonen is 7 dagen per week bereikbaar van 8 uur ’s ochtends tot 8 uur ’s avonds. Schades die voor 5 januari zijn gemeld worden nog door NAM afgehandeld. Lees meer informatie op de website van Centrum Veilig Wonen.

 

 
Start aanpak ‘Jarino-woningen’ in Winsum

In Winsum zijn de werkzaamheden aan een specifiek type ‘Jarino-woningen’ gestart. Begin september 2014 werd tijdens een reguliere schadeopname in Winsum een onveilige situatie ontdekt, niet veroorzaakt door aardbevingen maar door de zeer slechte staat van een latei aan de gevel. Dit ‘bouwkundig gebrek’ bleek voor te komen bij meer woningen met hetzelfde specifieke ontwerp. NAM bood bewoners van woningen in Winsum (105), Bedum (57) en Ten Boer (69) aan de onveilige situatie te verhelpen. De werkzaamheden worden per huizenblok uitgevoerd; er wordt gestart zodra alle bewoners van een huizenblok hebben ingestemd met het aanbod. Dankzij de inzet van en een goede samenwerking met de betrokken gemeenten, de aannemers en vooral ook de bewoners, konden de werkzaamheden snel worden opgepakt. In Winsum accepteerden nagenoeg alle inwoners het aanbod, net als in Bedum en Ten Boer. Bij de aanpak van het eerste huizenblok in Winsum wordt kritisch bekeken hoe de voorgestelde werk- en herstelmethode uitgevoerd moeten worden en of de aanpak mogelijk nog veiliger en efficiënter  kan. De werkzaamheden in Winsum en Bedum worden naar verwachting afgerond in april 2015, Ten Boer volgt in mei 2015.    

   
Newsletter Marketing Powered by Newsweaver