Nieuwbouw-innovatieregeling

Deelnemers van de Nieuwbouw-innovatieregeling presenteren in januari 2016 de definitieve resultaten van hun onderzoek naar innovatieve oplossingen voor bevingsbestendig bouwen. In Vita Nova in Middelstum werden 16 november de eerste onderzoeksresultaten gedeeld van acht innovatieve oplossingen. Deze presentaties stemden positief.

De presentaties werden verzorgd door deelnemers aan de eerste ronde van de Nieuwbouw-Innovatieregeling. Zij kregen in juni en juli een bedrag toegekend om de door hen voorgestelde innovaties nader te onderzoeken. Dit onderzoek gebeurt in samenwerking met o.a. TNO, TU Delft en TU Eindhoven. De meeste oplossingen moeten nog in de praktijk worden getest.

Start tweede ronde
Onder grote belangstelling is inmiddels ook de tweede ronde van de Nieuwbouw-innovatieregeling van start gegaan. Hiervoor werden in totaal 18 innovatieve concepten aangemeld, waarbij 46 bedrijven betrokken zijn. Een technische werkgroep en vakjury beoordelen de komende tijd de ingezonden innovaties.

De Nieuwbouw-innovatieregeling is begin 2015 door NAM opgezet, in nauwe samenwerking met het EPI-kenniscentrum, gemeente Loppersum en Economic Board Groningen. Deze regeling draagt bij aan de ontwikkeling van duurzame aardbevingsbestendiger woningbouwproducten.

Lees verder op NAMPlatform.nl over de Nieuwbouw-innovatieregeling of over de presentaties van de eerste onderzoeksresultaten

 
Bijeenkomst gebouwsensoren

Het TNO-netwerk met gebouwsensoren breidt nog steeds uit. De sensoren worden in verschillende typen huizen en gebouwen geplaatst en registreren elke beweging van een gebouw. Hiermee krijgen we beter inzicht in het verband tussen aardbevingen en de veiligheid in huis.

Ondertussen vinden de eerste analyses van meetresultaten al plaats. Op dinsdag 24 november waren ruim 80 deelnemers aan het onderzoek te gast in Slochteren om bijgepraat te worden door TNO-onderzoeker Huibert Borsje. Burgemeester Ten Brink, ook deelnemer vanwege de sensor in "zijn" gemeentehuis van Slochteren, opende de avond.

Metingen van sensoren aan gemeentehuizen zijn live te volgen. Vanwege privacyredenen is NAM voorzichtig met het publiceren van data van particuliere deelnemers. Op korte termijn willen we de data echter op inzichtelijke wijze presenteren via NAMPlatform Feiten en Cijfers.

De dekking van het netwerk in de kerngemeenten is inmiddels goed verzorgd, maar er wordt nog gezocht naar deelnemers aan de randen van het aardbevingsgebied.

Meedoen? Meld je dan hier aan.

 
Opening bevingsbestendiger supermarkt Loppersum

In Loppersum is onder grote publieke belangstelling de eerste aardbevingsbestendiger supermarkt van Nederland geopend. Bij het ontwerp van deze nieuwe Albert Heijn in het centrum van het dorp is rekening gehouden met mogelijk zwaardere aardbevingen in de toekomst. Voor de bouw van de nieuwe winkel werd gebruik gemaakt van de slimmer-ontwerpenregeling, onderdeel van de nieuwbouwregeling van NAM.

Lees meer over de feestelijke opening van deze supermarkt of over de Nieuwbouwregeling van NAM.

 
Volg de ontwikkelingen op de voet

Actuele ontwikkelingen rond NAM en de gaswinning uit het Groningen-gasveld volgt u via deze nieuwsbrief, maar ook via onze bewonerskranttwitter, of de website NAMPlatform. Op NAMPlatform Feiten & Cijfers kunt u het gasveld zelf in de gaten houden.

Daarnaast organiseert NAM met grote regelmaat informatie-bijeenkomsten in de provincie Groningen. Zo waren er onlangs informatieve bewonersavonden in Nieuw Scheemda, Rottum, Oudeschip en Eenrum.

Algemene nieuwsbrief NAM
Deze nieuwsbrief richt zich tenslotte specifiek op aardbevingen en gaswinning uit het Groningen-gasveld. Er is een aparte nieuwsbrief met informatie over de overige activiteiten van NAM in heel Nederland. Voor deze algemene digitale nieuwsbrief kunt u zich hier aanmelden.

Email Newsletter Software by Newsweaver