NAM in het nieuws

Op 26 januari a.s. is er in de Tweede Kamer een plenair debat over gaswinning uit het Groningen-gasveld en de gevolgen daarvan. Voorafgaand aan dit debat, was er al een gesloten Technische Briefing voor Tweede kamerleden, brachten de parlementariërs  een bezoek aan Groningen en beantwoordde NAM-directeur Gerald Schotman vragen van kamerleden tijdens een openbare Ronde Tafeldiscussie. De Tweede Kamer spreekt tijdens het debat o.a. over het productieplafond dat de minister afgelopen december, in navolging van de uitspraak van de Raad van State, voor het gasjaar 2015/2016 (oktober 2015 t/m september 2016) vaststelde op 27 miljard m3.

Nieuwjaarsspeech Gerald Schotman
NAM-directeur Gerald Schotman sprak zich tijdens zijn jaarlijkse nieuwjaarstoespraak, op vrijdag 14 januari in de Nieuwe Kolk in Assen, uit over Groningen. Daarbij staat voor hem centraal hoe de bewoners en het gebied hier beter uit kunnen komen. Bij het bieden van perspectief belichtte hij twee zaken, te weten gasdeling en de opkoopregeling. Zijn speech kreeg veel media aandacht.  Lees meer over de nieuwjaarsbijeenkomst of lees hier de volledige speech.

Gerald Schotman gaat regelmatig met bewoners in Groningen in gesprek over gaswinning, aardbevingen en de toekomst van Groningen. Hij deed dat ook op 5 januari jl. in Loppersum. Lees hier meer over. 

 
Schaatsende buren op ijsplein De Wijk-gasveld
Terwijl het inmiddels behoorlijk vriest en we begin januari in delen van Nederland zelfs op straat konden schaatsen, zag het daar eind 2015 nog niet naar uit. Duizenden buren van de elf NAM-locaties in de Drentse gemeente De Wolden maakten in december dan ook graag gebruik van het tijdelijke ijsplein dat NAM speciaal voor hen aanlegde in Echten. Jong en oud bond hier de ijzers onder. Het ijs was nog maar net goed bevroren op zaterdag 12 december, of de eerste rondjes werden al geschaatst!
Lees meer
 
Zet Groningen positief op de kaart!

Vanaf vrijdag 15 januari 2016 kunnen creatievelingen een maand lang hun ideeën insturen voor een aansprekend mediaproject, dat de provincie Groningen positief op de kaart zet. De beste voorstellen maken kans op een financiële bijdrage uit het Leefbaarheid- en Duurzaamheidsprogramma van NAM.    

Inzendingen kunnen variëren van een fotoboek of film tot een interactieve website. Het is de bedoeling dat de projecten Groningen op een positieve manier onder de aandacht brengen en een aantrekkende werking uitoefenen op mensen buiten de provincie.

Uiteindelijk worden tenminste één jurywinnaar en één publiekswinnaar gekozen. De publiekswinnaar kiest u zelf. Vanaf dinsdag 15 maart 2016 kan iedereen op NAMPlatform stemmen op zijn of haar favoriete project. Lees hier hoe u hoe u kunt deelnemen of hoe u kunt stemmen op de ingediende projecten.

 
NAM voorziet 45 dorpshuizen van zonnepanelen

Op vrijdag 15 januari zijn de zonnepanelen op het dorpshuis “It Dykshus” in het Friese Engwierum feestelijk in gebruik genomen. NAM biedt dorpen in Noord- en Oost-Nederland sinds 2012 ondersteuning bij de verduurzaming van dorpshuizen. Het eerste project werd in Koekange (Drenthe) gerealiseerd. Met het dorpshuis in Engwierum staat de teller inmiddels op 45 dorpshuizen die door NAM van zonnepanelen werden voorzien.

Het dorpshuis of Multifunctionele Accommodatie (MFA) speelt in alle dorpen een belangrijke rol, maar het blijkt steeds moeilijker de exploitatie rond te krijgen. NAM gaat met deze dorpen in gesprek en bekijkt hoe we kunnen bijdragen en de leefbaarheid in het dorp kunnen verbeteren. Het plaatsen van zonnepanelen blijkt daarbij zeer waardevol.

 
NAM vereenvoudigt platforms op de Noordzee met slimme, veilige techniek

NAM verbouwt een aantal offshore productieplatforms op de Noordzee tot eenvoudige platforms zonder faciliteiten voor gasbehandeling. NAM behandelt het aardgas voortaan op het centraal gelegen offshore-complex K14 en transporteert het vandaar naar Den Helder. Met het vereenvoudigen van platforms bespaart NAM op de kosten.

Bij de aanpassing van het eerste platform L13C werkte NAM met de innovatieve techniek van watersnijden. Hierbij wordt speciaal zand onder hoge druk op staal wordt gespoten. Dankzij deze techniek kunnen leidingen en installaties worden verwijderd zonder het slijpen van staal, dus zonder ‘heet werk’ te hoeven uitvoeren. Andere activiteiten op het platform hoeven hierdoor niet onderbroken te worden en het platform kan veilig blijven produceren. Slechts twee technici voeren de werkzaamheden uit en dit levert eveneens een kostenbesparing op. Voorheen werden werkzaamheden voor het verwijderen van installaties met tientallen medewerkers en ondersteunende schepen en faciliteiten uitgevoerd. Lees meer

 
NAM nieuws voortaan in een nieuw jasje

Regelmatig publiceert NAM een digitale nieuwsbrief om de buitenwereld te informeren over de activiteiten van NAM in Nederland. Daarnaast is er elke veertien dagen een aparte nieuwsbrief over de ontwikkelingen rond de gaswinning uit het Groningen-gasveld. 

Deze twee nieuwsbrieven voegen we samen tot één digitale nieuwsbrief, waarin we u informeren over alle NAM-activiteiten in Nederland, dus ook over de ontwikkelingen rond de gaswinning uit het Groningen-gasveld.

Afmelden
Als lezer van de bovengenoemde nieuwsbrieven, ontvangt u voortaan automatisch onze ‘vernieuwde’ nieuwsbrief. Heeft u geen interesse, dan kunt u zich hier afmelden. 

Bewonerskrant digitaal
Sinds 2013 publiceert NAM regelmatig een informatieve krant over gaswinning en aardbevingen. Deze krant voor bewoners werd huis aan huis verspreid in de regio boven het Groningen-gasveld. Vanaf 2016 verschijnt de  NAM Bewonerskrant niet meer op papier, maar als online magazine. De eerste digitale uitgave, waarin Gerald Schotman in gesprek gaat met vier Groningers en we terugblikken op 2015, staat sinds vandaag online. Lees ‘m hier

Newsletter Marketing Powered by Newsweaver