Snel en efficiënt met de boot naar de platforms bij Ameland

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) en Veltman Marine Services introduceren een nieuwe manier van transport naar de twee platforms ten noorden van Ameland. Vanaf begin 2016 gaan de NAM-medewerkers met de speciale boot ‘Vigilant’ naar de platforms in plaats van per helikopter.

Slim en efficiënt werken
Om gas uit de kleine gasvelden op de Noordzee zo economisch mogelijk te produceren is kostenbeheersing cruciaal. De inzet van deze nieuwe boot gaat hier een bijdrage aan leveren door menskracht en materieel op een zo efficiënt mogelijke manier in te zetten. Ook betekent het een milieuwinst omdat de CO2-uitstoot van helikopters achterwege blijft. De manier van werken bespaart bovendien veel tijd, vooral voor NAM-medewerkers die op Ameland of elders in Noord-Nederland wonen. Nu reizen zij via de helihaven van Den Helder naar de platforms.

Innovatie
Voor het transport van en naar de platforms ontwikkelde de Amelander onderneming Veltman Marine in nauwe samenwerking met  NAM een speciale boot. NAM ontwikkelde twee aanlandsteigers met brede treden die aan de strenge veiligheidseisen van NAM voldoen. Deze gezamenlijke innovatie maakt het transport over zee naar de platforms bij Ameland mogelijk. 

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
 
Afwijkende uitkomsten onderzoek waardedaling Vastgoed

Op 12 maart presenteerde prof. dr. ir. George de Kam, honorair hoogleraar volkshuisvesting en grondmarkt aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), een berekening voor waardedaling van vastgoed in Groningen, gebaseerd op het VU-model. De Kam komt in de kerngemeenten tot een gemiddelde waardedaling die bijna vier keer hoger is dan eerder berekend door het CBS en ORTEC. Deze instanties komen tot een gemiddelde waardedaling van 0 tot 4 procent in de elf gemeenten boven het Groningen-gasveld.

NAM heeft kennis genomen van het persbericht en de berekening van De Kam op basis van het VU-model over waardedaling van vastgoed in de provincie Groningen. Om na te gaan of de gepresenteerde berekening en het gebruikte model de werkelijke situatie op de Groningse woningmarkt goed weergeven, roept NAM op het model openbaar te maken en door andere wetenschappers te laten toetsen. 

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
 
NAM deed NLdoet

Honderdtwintig NAM-medewerkers staken tijdens NLdoet, op vrijdag 11 maart, de handen uit de mouwen. De medewerkers gingen aan de slag bij achttien klussen op verschillende locaties: van Ee in Friesland tot Erica in Drenthe, Loppersum in Groningen en Ridderkerk in Zuid-Holland.

De klussen liepen uiteen van een verwendag voor bewoners van een verzorgingshuis in Assen tot het voorjaarsklaar maken van de tuin van het dorpshuis in Roderesch. NAM-directeur Gerald Schotman stroopte zijn mouwen op bij zorgboerderij de Naoberhoeve in het Drentse Echten.

NAM draagt de organisatie van NLdoet een warm hart toe en deed al meerdere keren mee. Het initiatief krijgt volgend jaar wellicht een vervolg. 

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
 
Jongeren op bezoek bij NAM

NAM besteedt veel aandacht aan educatie. In maart waren er meerdere projecten. Zo bezochten meer dan 150 Friese basisschool leerlingen tussen 7 en 11 maart de NAM-locatie in Anjum, Friesland. In Zuid-Holland werd de gaswinnings- en behandelingslocatie in Monster dinsdag 8 maart bezocht door bijna 80 technasiumleerlingen uit Den Haag.

NAM ontving de leerlingen in Anjum samen met watertechnologiebedrijf Wetsus uit Leeuwarden. Wetsus en NAM werken samen in een onderwijsprogramma over de diepe ondergrond, in het kader van Jet-Net junior. Jet-Net, het Jongeren- en Technologie Netwerk Nederland, is een samenwerking tussen bedrijven, onderwijs en overheid.

Ook de technasiumleerlingen van het Maris College nemen deel aan Jet-Net. De leerlingen voeren in dat kader een fictieve opdracht uit en bezochten daarvoor de NAM-locatie in het Zuidhollandse Monster.

Lees Meer
Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
 
SodM: fracking kan op verantwoorde wijze plaatsvinden

‘Fracken kan op een verantwoorde manier plaatsvinden bij conventionele gaswinning, wanneer de regels goed worden nageleefd en de juiste maatregelen worden genomen om de risico’s zoveel mogelijk te beperken.’ Zo luidde de conclusie van Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) in een analyse van de fracking activiteiten in Nederland. SodM publiceerde deze analyse op vrijdag 4 maart.

SodM houdt ruim zestig jaar toezicht op fracking activiteiten in Nederland en inspecteert deze. De opgestelde analyse is mede gebaseerd op deze jarenlange ervaring, lichtte inspecteur-generaal Harry van der Meijden van SodM toe. 

Fracking wordt toegepast om het aardgas beter te laten toestromen, wanneer het gashoudend gesteente weinig doorlatend is. De techniek is sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw in totaal 338 toegepast in kleine gasvelden in Nederland.

Lees meer over deze analyse op de website van SodM

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
 
Zet Groningen positief op de kaart, stem!

‘Heeft u een idee om Groningen positief op de kaart te zetten in de rest van het land?’ Met deze vraag werden Groningers de afgelopen tijd opgeroepen een voorstel in te dienen voor een mooi media-project. 

Er is enthousiast gehoor gegeven aan deze oproep, met een grote diversiteit aan voorgestelde mediaprojecten. U kunt aangeven welk voorstel u het beste vindt. Vanaf deze week kunt u uw stem uitbrengen op onze website NAMPlatform. Het project met de meeste stemmen wint de publieksprijs. De prijs wordt maandag 25 april 2016 uitgereikt.

Stem op een van de mediaprojecten en zet Groningen positief op de kaart! 

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
Email Newsletter Software by Newsweaver