Opruimen en elektrificatie op Ameland

Op Oost- en West-Ameland wordt druk gewerkt in opdracht van NAM. Naar de locatie Ameland-Oost-1 worden elektriciteitskabels aangelegd. De locatie bij Hollum op het westelijke deel van het eiland wordt definitief opgeruimd.


Opruimen NAM-locatie Hollum

Maandag 19 november starten de voorbereidingen voor het opruimen van de locatie in de duinen bij Hollum. NAM heeft deze in de jaren ‘60 aangelegd voor een proefboring. Er werd geen winbare hoeveelheid aardgas gevonden, maar de locatie bleef wel behouden. Door de voortdurende duinafslag is het Noordzeestrand echter tot op korte afstand genaderd. Om die reden heeft NAM recent maatregelen genomen om de locatie, in afwachting van het opruimen, te beschermen tegen de duinafslag.

 

Het opruimen duurt naar verwachting tot en met april 2019. De werkzaamheden gebeuren onder ecologische begeleiding om eventuele schade aan de natuur te voorkomen. De uitvoerende bedrijven zijn Nagtegaal en Arcadis.

 

Elektrificatie NAM-locatie Ameland-Oost-1
Naar de NAM-locatie op oostelijk Ameland worden twee elektriciteitskabels aangelegd over een lengte van 9 kilometer. De generatoren op de NAM-locatie zullen dan niet langer op aardgas maar op elektriciteit functioneren.

 

De kabels komen in de grond naast een fietspad dat door de gemeente wordt vernieuwd. Beide klussen worden gecombineerd. De werkzaamheden – door Liander en Pol/Verkley - zijn inmiddels gestart en duren tot en met februari 2019.

 

 

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
 
NAM doet mee aan dimmen verlichting Den Helder

Om lichtuitstraling naar het Waddengebied te verminderen passen NAM, Port of Den Helder, Rijkswaterstaat en Defensie hun buitenverlichting in Den Helder aan. Andere bedrijven worden gestimuleerd ook mee te doen.

 

Het Waddengebied is een van de donkerste plekken van Nederland. Toch is het ook hier door brandende lampen ’s nachts niet helemaal donker. Verschillende bedrijven nemen maatregelen, waaronder NAM GBI (gasbehandelingsinstallatie) in Den Helder.

 

GBI krijgt ledlampen
NAM vervangt de buitenverlichting bij de GBI aan de Oostoeverweg. Alle 250 lampen bij de wegen en bij de hekken op en om het terrein krijgen ledverlichting. Door het plaatsen in een haakse hoek en een reflectiesysteem, komt er veel minder strooilicht. Verder worden ze zoveel mogelijk gedimd of waar mogelijk zelfs uitgezet. Dit is mogelijk doordat de huidige bewakingscamera’s ook functioneren bij weinig licht. Tijdens werkzaamheden op het terrein of wanneer iemand een hek nadert, gaan de lampen gericht vol aan.

 

Duisternis op de Wadden
De vervanging begint in 2019. “Het wisselen van de lampen is snel te doen,” licht Henk Zandvliet van de GBI toe, “maar de voorbereidingen en het inregelen van alle afzonderlijke lampen vergen de nodige kennis en tijd.” Zandvliet is blij dat NAM, zonder in te boeten op veiligheid en arbeidsomstandigheden, kan bijdragen aan duisternis op de Wadden.

 

Een donkere nacht is belangrijk voor de natuur, gezondheid, beleving en wegens energiebesparing. Tijdens een boottochtje op 5 november kregen vijftien Helderse ondernemers tips hoe ook zij kunnen bijdragen. Dit gebeurde in het kader van Dark Sky Waddengebied, dat onderdeel is van het project Sterren Dichterbij.

 

 

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
 
Blokkade tankenpark Farmsum opgeheven

De blokkade van het NAM tankenpark bij Farmsum is 7 november na anderhalve week opgeheven.

 

Burgemeester Beukema van gemeente Delfzijl heeft bemiddeld tussen NAM en actiegroep ‘Ons laand ons luu’. NAM-directeur Johan Atema: “De zorgen over de veiligheid van onze werkzaamheden begrijp ik in het licht van het incident met gelekt aardgascondensaat. Daarom is het goed dat we in gesprek zijn gegaan.”

 

Er loopt een aantal onderzoeken rond de lekkage bij Farmsum. Johan Atema: “Wij zullen de uitkomsten van ons onderzoek delen met de buren, gemeente, waterschap en anderen.”

 

 

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
 
Dorpshuizen Schildwolde en Hellum kunnen aan de slag

Schildwolde en Hellum kunnen aan de slag met het toekomstbestendig maken van hun dorpshuizen. Ze krijgen financiering vanuit de achtste ronde van Elk Dorp een Duurzaam Dak. NAM is hier nauw bij betrokken.

 

Voor de leefbaarheid en vitaliteit van een dorp is een ontmoetingsplek essentieel. ‘Elk Dorp een Duurzaam Dak’ ondersteunt dorpen in het Groninger gaswinningsgebied bij het toekomstbestendig maken van ontmoetingsplekken. Het is onderdeel van Kansrijk Groningen en NAM financiert ‘Elk Dorp een Duurzaam Dak’ vanuit haar Leefbaarheid en Duurzaamheid Programma.

 

Bijdragen
Dorpshuizen kunnen een bijdrage vragen voor onder meer bouwkundige aanpassingen, groot onderhoud en duurzaamheidsmaatregelen. Schildwolde krijgt een bijdrage voor een duurzaam, nieuw te bouwen dorpshuis. In Hellum gaat het om verduurzaming van het dorpshuis, waaronder het plaatsen van zonnepanelen.

 

Laatste ronde
Voor de laatste ronde van ‘Elk dorp een duurzaam dak’ in 2018 kunnen dorpshuizen tot 1 december een aanvraag indienen.

 

 

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer