Plug & Abandonment unit opgebouwd in Westerbork

Voor het ontmantelen van oude gaslocaties in Groningen, Drenthe en Overijssel wordt de komende jaren een zogenaamde Plug & Abandonment (P&A) unit ingezet. Deze P&A unit plaatst permanente pluggen in de ondergrondse verbuizing op meerdere dieptes, zodat de afsluitlaag wordt hersteld en het reservoir permanent afgesloten is.

 

Dit reservoir kan niet meer gebruikt worden voor gaswinning en de put is ontmanteld. Na een monitoringsperiode van drie maanden gaat de locatie dan terug naar de grondeigenaar of wordt eventueel ingezet voor de energietransitie als energiehub.

 

De P&A unit is grotendeels gebouwd in de Verenigde Staten in Louisiana en in het Duitse Bad Bentheim. Na aankomst in de haven van Rotterdam, net voor Kerst, is de unit in onderdelen naar Westerbork getransporteerd. De afgelopen weken is de unit opgebouwd voor een aantal tests. In februari wordt de unit voor het eerst ingezet voor het plaatsen van pluggen op locatie Gasselternijveen-1. Daarna blijft de unit in de omgeving van Emmen om vervolgens naar Groningen te gaan en ook hier putten te abandonneren op voormalige gaslocaties in het Groningen gasveld.

 

De unit kan volledig op elektriciteit draaien. De NAM huurt de unit in van een alliantie van drie bedrijven: Baker Hughes, Mammoet en WellGear.

 

 

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer