Burenavond Koekange goed bezocht

Circa 60 inwoners van Koekange kwamen gisteravond, woensdag 20 juli, langs op de NAM-locatie naast hun dorp: ‘De Wijk 17’. Naar verwachting arriveert op deze locatie eind augustus een boortoren. 

De inwoners kregen een uitnodiging om een kijkje te nemen op de locatie en vragen te stellen over de komst van de boortoren. De boortoren komt binnenkort op de locatie, voor het boren van negen nieuwe putten in het De Wijk-gasveld. 

Het boren gebeurt zowel in Koekange als in Echten. De eerste vier putten worden geboord op de locaties in Koekange.

Project Aardgas+
Niet alle putten die worden geboord, zijn voor de productie van gas. Een aantal putten is voor het injecteren van stikstof in het gasveld. Met deze innovatieve methode kunnen ook de laatste procenten gas in het gasveld gewonnen worden. De eerste fase van het project is inmiddels afgerond. Met de start van de boringen gaan we de tweede fase in van dit Project Aardgas+. Lees op onze website meer over het project Aardgas+

 

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
 
Leman Compressie Platform vol in bedrijf op zee

Vanaf de jaren ’70 vindt gaswinning op de Noordzee plaats. Voortdurend worden nieuwe installaties ontwikkeld en geplaatst om gas te kunnen blijven winnen uit de kleine gasvelden op zee. In Engeland is onlangs het Leman Compressie Platform volledig in gebruik genomen. 

De grotere gasvelden op de Noordzee zijn inmiddels grotendeels leeg geproduceerd. Dankzij het moderniseren van installaties en toepassen van innovaties, kan uit steeds kleinere gasvelden aardgas worden gewonnen, tegen lagere kosten en met minder impact op de omgeving. NAM en Shell UK werken hierbij nauw samen, met een aparte uitvoeringsorganisatie op de Nederlandse en Engelse wateren. 

De afnemende gasdruk in de offshore gasvelden, zorgt voor een afname van de gasproductie. Door compressoren te gebruiken, kan meer aardgas worden geproduceerd. Dit verlengt de economische levensduur van de gasvelden aanzienlijk.

Voor gasvelden aan de Engelse kant van de Noordzee werd hiervoor in Schiedam het Leman Compressie Platform gebouwd. Na het afronden van de verschillende testfasen is dit platform nu volledig in gebruik. Het gebruik van de efficiënte installaties betekent een afname van energiegebruik en het verminderen van uitstoot.  

Lees meer over het Noordzeegas
Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
 
Positieve ontwikkelingen in Groningen

In Loppersum verrijzen acht bevingsbestendige nieuwbouw woningen, dankzij de innovatieve toepassingen van Bouwmaatschappij Vuurboom. Het bouwbedrijf ontwikkelde deze innovatie met hulp van de Nieuwbouw-innovatieregeling.

De Nieuwbouw-innovatieregeling stelt ondernemers, ontwerpers en innovators in staat om innovatieve ideeën op het gebied van aardbevingsbestendige nieuwbouw verder te helpen door het co-financieren van onderzoek.

De regeling telt inmiddels twee rondes en financierde 21 onderzoeken. De innovatie van Bouwmaatschappij Vuurboom is de eerste die in de praktijk wordt toegepast. In september start de derde ronde van de Nieuwbouw-innovatieregeling.
Lees verder over de Nieuwbouw-innovatieregeling.

‘Trilploat’  
Groningen een gebied waar niemand naartoe wil? Zo erg is het echt niet, volgens de rappers van Wat Aans! Met ‘Trilploat’ geven de Groninger rapformatie Wat Aans! en Keetpop festival een positieve draai aan de aardbevingen in Groningen.

‘Trilploat’ is een hit op youtube en trekt veel kijkers via Geenstijl en Dumpert. Het nummer staat inmiddels op nummer 1 in de Noord 9, de Groningse hitlijst van RTV Noord. Wat Aans! bracht het nummer voor het eerst  live op het Groningse Keetpopfestival.

‘Trilploat’ was een van de ingezonden projecten voor de Mediaverkiezing die NAM begin 2016 organiseerde. Bekijk de Trilploat van Wat Aans! Of lees meer over Trilploat, de NAM Mediaverkiezing of het Leefbaarheid en Duurzaamheidsprogramma van NAM.

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
 
NAM ruimt in Drenthe gaswinput op

NAM ruimt deze zomer één van de gaswinputten in het Drentse Oosterhesselen op. Hiervoor arriveert binnenkort een boortoren in Oosterhesselen. De NAM-locatie aan de Noorddijk is er al helemaal klaar voor.

De boortoren staat momenteel nog aan de Hoogenweg in Hardenberg, maar de eerste onderdelen gaan eerdaags naar het Drentse esdorp. 

Hier wordt de toren binnen een week opgebouwd. Zodra de boortoren gereed is, wordt gestart met het verwijderen van een van de putten aan de Noorddijk. Deze gaswinput werkt al heel lang niet meer en kan daarom opgeruimd worden. 

De boortoren doet er naar verwachting circa vier weken over om de oude putdelen uit de ondergrond te trekken en het cement ervoor in de plaats aan te brengen.

 

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
 
Hoe werkt gaswinnen?

Hoe werkt gaswinnen? Waar vinden we aardgas in de diepe ondergrond, hoe wordt dat aardgas uit de ondergrond gehaald, welke vergunningen zijn hiervoor nodig, welke partijen zijn betrokken bij de gaswinning in Nederland en wat gebeurt er met een winningslocatie als er geen gas meer gewonnen kan worden?  

Het antwoord op deze, en veel meer vragen over gaswinnen in Nederland leest u op de website Hoe werkt gaswinnen? De website is een initiatief van EBN B.V.(voorheen Energie Beheer Nederland) en kwam tot stand met medewerking van het Ministerie van Economische Zaken. 

De website geeft feitelijke informatie over het proces van gaswinning in Nederland. De informatie is in het bijzonder geschikt voor betrokken provincies, gemeenten en waterschappen.   

Neem ook eens een kijkje op Hoe werkt gaswinnen?Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
Email Newsletter Software by Newsweaver