NAM komt gemaakte afspraken na

“NAM vergoedt elke schade die is veroorzaakt door aardbevingen als gevolg van gaswinning. Veiligheid staat bovendien altijd centraal. Huizen en gebouwen boven het Groningen-gasveld moeten veilig zijn, bewoners moeten zich daar veilig voelen. NAM komt gemaakte afspraken na en voldoet aan haar verplichtingen. Nu en in de toekomst.”

NAM-directeur Gerald Schotman reageerde tijdens de uitreiking van de Mediaprijs op de berichten in de media naar aanleiding van de uitspraken van PvdA-Kamerlid Henk Nijboer over de Shell-lobby. In diverse media werd gesuggereerd dat de schadeafhandeling en versterkingsverplichtingen in Groningen afhankelijk zouden worden gemaakt van het productieniveau van gas uit het Groningen-gasveld.

"Dit soort interpretaties en discussies helpen de bewoners niet verder en creëren onnodige zorgen en onrust en zetten mensen op het verkeerde been. Er is bij NAM geen enkele discussie over het vergoeden van aardbevingsschade of het versterken van huizen of gebouwen waar veiligheid in het geding is", stelt Schotman. 

Werk Nationaal Coördinator essentieel
NAM hecht dan ook veel belang aan het werk van de Nationaal Coördinator Groningen (NCG). We steunen de uitvoering van de maatregelen die de NCG heeft aangekondigd. Ontwikkelingen rond een selectieve opkoopregeling en een betere verdeling tussen de lusten en de lasten voor de Groningers, stimuleert NAM dan ook op een actieve manier. 


Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
 
‘Sappe de pachtinner’ wint publieksprijs mediaprojecten

Filmmaker Paul Bezuijen ontving maandagavond 25 april uit handen van NAM-directeur Gerald Schotman de Publieksprijs Leefbaarheid voor mediaprojecten. Gerald Schotman reikte de prijs uit in borg Ewsum in Middelstum.

Bij het uitreiken van de prijs benadrukte Schotman dat NAM problemen in de regio wil oplossen, maar ook wil bijdragen aan een positiever beeld van Groningen: “Veel Groningers zijn trots op hun provincie en willen dat uitdragen. Projecten zoals Sappe de pachtinner zijn daar mooie voorbeelden van.”  

Begin januari  riep NAM Groningers op voorstellen voor mediaprojecten in te dienen die het gebied boven het Groningen-gasveld op een positieve manier onder de aandacht te brengen. Er kwamen dertig ideeën binnen, variërend van fotoboek tot documentaire. Een  onafhankelijke jury selecteerde zestien projecten waar het publiek via internet op kon stemmen. In totaal werd meer dan 10.000 keer gestemd op de zestien projecten.

Behalve Sappe de pachtinner beloonde de jury ook de projecten TrilploatSpinbargVerhalen van de Eems-DollardkustEchte GroningersRuim LevenTe gast bij de boer en Van djinns en witte wieven met een toekenning.

De publieksprijs en jurytoekenningen worden mogelijk gemaakt door het NAM Leefbaarheid- en Duurzaamheidsprogramma. Lees op NAMPlatform.nl meer over de prijsuitreiking en over het Leefbaarheid- en Duurzaamheidsprogramma.   

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
 
Vernieuwen watertransportleiding verloopt voorspoedig

NAM vernieuwt momenteel de watertransportleiding tussen Schoonebeek en Rossum. Dit gebeurt via de pipe-in-pipe methodiek: er wordt een nieuwe kunststof leiding door de huidige watertransportleiding getrokken.

Hoewel de pipe-in-pipe methode niet nieuw is, werd deze nooit eerder toegepast over zo’n grote afstand. De watertransportleiding tussen Schoonebeek en Rossum heeft een lengte van 45 kilometer. NAM heeft met deze vernieuwingswerkzaamheden voor een robuuste oplossing gekozen. 

De watertransportleiding wordt gebruikt voor het afvoeren van water dat vrijkomt bij de olieproductie in Schoonebeek. Dit water gaat via de ondergrondse leiding naar de waterinjectielocaties in Twente. Hier wordt het in lege aardgasvelden gepompt. Overigens onderzoekt NAM momenteel vier alternatieven voor waterinjectie in Twente. Er wort nagegaan of waterinjectie in Twente nog steeds de meest milieuvriendelijke oplossing is voor het afvoeren van het water.

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
 
Dertig jaar gaswinning op Ameland

Het is alweer dertig jaar geleden dat NAM aardgas begon te produceren vanaf Ameland. Drie Amelanders: Jan Brouwer, Johan Kiewiet en Willem Nagtegaal, waren vanaf 1986 daar direct bij betrokken. Voor deze speciale gelegenheid kwamen ze bij elkaar om herinneringen op te halen. Lees het complete verhaal in de digitale editie van De Amelander.


Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
 
Positieve reacties overheersen na Open Dag in Assen

Ruim 1.100 bezoekers bezochten zaterdag 23 april de Open Dag op het hoofdkantoor van NAM in Assen. Het was een succesvolle Open Dag, met overwegend positief gestemde bezoekers. 

Bijna honderd NAM-medewerkers verwelkomden  de nieuwsgierige, vaak ook kritische, bezoekers  uit de regio. Zij verzorgden rondleidingen door het hoofdkantoor, gaven uitleg over de werkzaamheden van NAM en beantwoordden vragen van bezoekers. Voor veel aanwezigen bleek het een verhelderend bezoek. Via een online enquête, liet een groot aantal bezoekers na afloop weten een beter beeld te hebben van NAM en de rol van NAM in de Nederlandse samenleving. 

Lees Meer
Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
Email Newsletter Software by Newsweaver