NAM pop-upstore in Assen

Op maandag 23 januari heeft NAM een pop-upstore geopend in het winkelcentrum in Marsdijk (Assen) om de inwoners te informeren over de gaswinning in het gasveld Vries. In januari is NAM hier begonnen met het winnen van de laatste 5% gas die dit veld bevat. Daarvoor werd in 2015 bij Marsdijk een nieuwe put geboord.

Kirsten Smit van NAM vertelt dat het veld al een lange geschiedenis heeft: “Uit het Vries-gasveld, dat van Donderen tot Balloo loopt, wint NAM al 50 jaar zonder problemen gas. De put in Marsdijk is de tiende en laatste, hiermee kunnen we ook het laatste stukje gas uit dit veld winnen.”

Het is jammer dat er veel onjuiste feiten voorbij zijn gekomen in de media, vindt Smit. "Mensen zijn hierdoor ongerust geworden over het effect van mogelijke aardbevingen op hun huizen. Het gasveld-Vries is totaal anders dan dat in Groningen, het is alleen al 400 keer kleiner. Er zijn voor dit kleine gasveld grondige risicoanalyses gemaakt die uiteindelijk conluderen dat de kans op een aardbeving nihil is. We hopen dat bewoners met twijfels daarover bij ons langskomen, zodat we daar meer over kunnen vertellen en laten zien.”


Benieuwd naar de pop-upstore? Vragen over de gaswinning in Marsdijk? U bent in ieder geval nog tot en met 10 februari 2017 welkom aan de Kleuvenstee 14 in Assen. De openingstijden staan op facebook en op www.nam.nl.

 

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
 
Musea profiteren van NAM Leefbaarheid- en Duurzaamheidprogramma

Het Visserijmuseum in Zoutkamp kreeg onlangs als eerste museum een financiële bijdrage vanuit het museumkader, binnen het NAM  Leefbaarheid- en Duurzaamheidprogramma. Het programma is onderdeel van Kansrijk Groningen.

Musea kunnen via dit museumkader een financiële tegemoetkoming aanvragen voor het verduurzamen van het museum, met als doel de exploitatiekosten voor de toekomst te verlagen. Het museumkader draagt daarnaast bij aan leefbaarheid- en toekomstgerichte projecten.

Het Visserijmuseum wordt binnenkort voorzien van zonnepanelen en krijgt een nieuwe, energiezuinige cv-ketel. Dankzij deze verduurzaming kan het museum fors besparen op de exploitatiekosten.

Kijk op NAM.nl voor meer informatie over het NAM Leefbaarheid- en Duurzaamheidprogramma, het Visserijmuseum in Zoutkamp of over het museumkader.  

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
 
Restwarmte NAM verwarmt zwembad Monster

NAM is graag een goede buur en nauw betrokken bij de omgeving van haar locaties. Met zwembad De Boetzelaer in Monster heeft NAM een bijzondere samenwerking. Met de restwarmte van de nabijgelegen NAM-locatie verwarmt het zwembad het zwembad en het water.

Restwarmte komt vrij tijdens het gasverwerkingsproces. Het gebruik van restwarmte als energiebron voor het verwarmen van het water, betekent een besparing op energiekosten en draagt bovendien bij aan de vermindering van CO2-uitstoot.

Kleine gasvelden
NAM wint sinds 1990 gas in Monster, zowel uit het Monster-veld als uit het Lier-veld. Het geproduceerde gas wordt ter plekke behandeld in de gasbehandelingsinstallatie. Monster is een van de zogenoemde kleine gasvelden in Nederland. NAM wint aardgas uit zo'n 175 kleine gasvelden. Alle kleine velden samen zijn goed voor zo'n 30% van ons aardgas en zorgen daarmee voor een belangrijke bijdrage aan de Nederlandse energievoorziening.

Persbezoek Monster
De gaswinnings en behandelingslocatie in Monster werd vrijdag 20 januari bezocht door twee journalisten van het Algemeen Dagblad (AD).  Na een rondleiding op de locatie kregen zij de gelegenheid hun vragen te stellen aan NAM-directeur Gerald Schotman.

Lees het uitgebreide interview met Gerald Schotman dat gisteren, woensdag 25 januari, verscheen in het AD en in alle regionale edities.  

Lees op NAM.nl meer over het belang van kleine gasvelden of bekijk de animatie hierover.

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
 
Zadelrob Summer naar huis dankzij unieke hulpactie

Dankzij een gezamenlijke hulpactie van Zeehondencentrum Pieterburen, Gasunie, Veltman Marine Service en NAM werd zadelrob Summer woensdag 18 januari  uitgezet in een koude golfstroom, zo’n 100 kilometer boven Ameland.  

In de zomer van 2016 werd het verzwakte vrouwtjesdier aangetroffen bij Den Oever. De afgelopen maanden ving Zeehondencentrum Pieterburen  het dier op en verzorgde het. 

Summer werd vernoemd naar het duurzaamheidsinitiatief Summerlabb, waar de samenwerking tussen Zeehondencentrum, Gasunie en NAM tot stand kwam. De zadelrob werd met de ‘Summer-expeditie’ op weg naar huis geholpen met ‘De Runner’, de nieuwe boot van de Amelandse firma Veltman Marine Services. Deze boot wordt normaal ingezet bij de offshore operaties van NAM.

Vorige week woensdag werd Summer naar een koude golfstroom gebracht, waar de zadelrob werd vrijgelaten. De verwachting is dat ze via de stromingen haar weg zal vinden en na zo’n twee maanden weer echt thuis zal zijn in haar eigen leefgebied in de poolcirkel.

Lees meer over ‘De Runner’ of over het Summerlabb, het duurzaamheidslab op festivals waar Jan Douwe Kroeske, bekend van radio en tv, live muziek combineert met wetenschap en inspirerende innovaties op het gebied van energie, water en lichtgebruik. 

 

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
 
NAM in dialoog

NAM blijft graag de dialoog aangaan met betrokkenen over gaswinning, de mogelijke gevolgen daarvan en de rol van gas in de samenleving. We organiseren daarom regelmatig informatieve bijeenkomsten. Zo bezochten ruim dertig omwonenden dinsdag 24 januari  de informatiebijeenkomst in Loon over gaswinning in en rond Assen. 

Jongeren 
NAM vindt ook belangrijk om jongeren te informeren over olie- en gaswinning en duurzame energie. Daarnaast willen we de jeugd interesseren voor technologie in het algemeen. 

Op 12 januari lanceerden Geopark de Hondsrug, het Instituut Voor Natuureducatie (IVN) Drenthe en NAM het lespakket ‘Op reis door de aarde’. Een lespakket over de Drentse bodem en de ontstaansgeschiedenis van het Hondsruggebied. Geopark de Hondsrug en NAM hebben veel met de diepe ondergrond en de aardlagen te maken.  

Op dezelfde dag bracht een groep van bijna veertig meiden een bezoek aan de ondergrondse gasopslag in Norg. Zij leerden hier over nut en noodzaak, gebruik en opslag van aardgas. 

Lees op NAM.nl verder over de lancering van het lespakket of over de Girlsday op Norg

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
Email Software by Newsweaver