Bijzonder transport door het Groningse land

Op donderdag 28 juli en vrijdag 29 juli vond een bijzonder transport plaats. Kant en klare, prefab, aardbevingsbestendige woningen werden met speciaal transport van het Noordhollandse Wognum, over de Afsluitdijk, naar Loppersum gereden.

Het is voor het eerst dat  een aardbevingsbestendig prefab bouwconcept wordt toegepast. Belle-Vue Energy en Bouwborg realiseren de dertien woningen, met ondersteuning van NAM. 

De komende weken worden de woningen in Loppersum verder afgewerkt. De oplevering van de wijk is naar verwachting op 1 september 2016. De woningen worden eerst ingezet als wisselwoningen voor bewoners van wie de huizen vervangen worden door aardbevingsbestendigere nieuwbouw. 

Nieuwbouwregeling
Aardbevingsbestendiger bouwen is van belang in de regio boven het Groningen-gasveld, bij bestaande- én bij nieuwbouw. NAM stimuleert dit onder andere met de Nieuwbouwregeling. Honderden particulieren en projectontwikkelaars hebben zich reeds gemeld voor technische en financiële ondersteuning vanuit deze regeling. 


De regeling is inmiddels gebruikt voor de realisatie van 5.500 eenheden (zoals woningen, appartementen, boeren schuren en scholen). Hiervan heeft 98% een woonbestemming. Het gaat zowel om grotere projecten van projectontwikkelaars, zoals rijtjeswoningen en flats, als particuliere nieuwbouw. Verder wordt de regeling gebruikt door scholen, agrariërs en ondernemers.


Lees meer over de nieuwbouwregeling of over het transport van de prefab woningen op onze website. 

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
 
Herstart olieproductie Schoonebeek

In Schoonebeek en bij de watertransportleiding naar Twente, vinden op dit moment de laatste werkzaamheden plaats die een herstart van de olieproductie vanuit het olieveld Schoonebeek mogelijk maken. 

Bij het produceren van de olie in Schoonebeek komt onder andere zout productiewater mee naar boven. Dit water gaat via een ondergrondse leiding naar de waterinjectielocaties in Twente. In 2015 werd een lek in de bestaande leiding gevonden en koos NAM voor het vernieuwen van de gehele watertransportleiding. De productie van olie in Schoonebeek lag een jaar stil. 


Herstart olieproductie
Zodra toezichthouder SodM groen licht geeft de nieuwe watertransportleiding te gebruiken, kunnen de pompen in Schoonebeek weer gaan draaien. De verwachting is dat dit binnen enkele dagen het geval is. De NAM installaties zijn startklaar om weer olie te produceren. 


Nieuwe watertransportleiding
De bestaande stalen watertransportleiding tussen Coevorden en Rossum is, over de totale lengte van circa 45 kilometer, aan de binnenzijde voorzien van een nieuwe kunststof leiding. Dit minimaliseert het risico op nieuwe lekkage door corrosie aanzienlijk.


Lees meer over het herstarten van de olieproductie in Schoonebeek of over het vernieuwen van de watertransportleiding op onze website. Of bezoek onze facebookpagina's: NAM in Twente of NAM in Schoonebeek

 

 

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
 
De Ameland Express al honderd keer uitgevaren

De ‘Vigilant’, de speciale boot voor het transport naar de twee NAM-platforms ten noorden van Ameland, is deze week voor de honderdste keer uitgevaren. Begin 2016 namen NAM en het Amelandse bedrijf Veltman Marine Service de boot in gebruik. 

NAM-medewerkers gaan niet langer per helikopter naar de platforms, maar reizen tegenwoordig veel efficiënter met de Vigilant. De inzet van de boot betekent milieuwinst, omdat de CO2-uitstoot van helikopters achterwege blijft. Ook wordt de boot ingezet voor werkzaamheden aan de platforms. 

Effectief transport
“Deze nieuwe manier van transport blijkt zeer effectief”, stelt Richard Veltman van Veltman Marine Service.  “Het afgelopen half jaar brachten we bijna alle medewerkers per boot naar het werk. Bovendien kunnen we onderdelen die met spoed nodig zijn, bijvoorbeeld voor een kraan, à la minute afleveren. In april leverden we veilig veel materiaal af voor het doorspoelen van de putten op het onbemande platform.”


Nieuwe boot
Veltman bouwt inmiddels een nieuw schip, ter ondersteuning van NAM bij de offshore gaswinning bij Ameland. Deze boot krijgt een groter vaarbereik en meer laadcapaciteit. De nieuwe boot kiest naar verwachting in augustus het ruime sop. Eerder verscheen een uitgebreide reportage over de Vigilant in de Telegraaf: ‘
Lang leve de Amelandexpres’.

 

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
 
NAM aan het werk in Assen

Op de NAM-locatie in Assen-Noord, aan het Kleuvenveld, wordt sinds maandag 1 augustus hard gewerkt. Onderin de nieuwe put, op drie kilometer diepte, wordt een verbinding gemaakt met het gasveld.

Eind 2015 boorde NAM een nieuwe put op de winningslocatie aan het Kleuvenveld. Dankzij deze nieuwe put kan er bijna een half miljoen m3 gas worden gewonnen uit een nieuw deel van het gasveld Vries, in het noorden van Assen, onder het dorp Loon.


Affakkelen
De werkzaamheden duren naar verwachting zo’n twee weken. Wanneer de verbinding met het gasveld is gemaakt, kan het gas naar het oppervlak stromen. We testen de verbinding en fakkelen het eerste gas af. Omwonenden kunnen dus een vlam boven de bomen uit zien komen. Het is helaas niet bekend hoelang dit affakkelen duurt. De put wordt daarna weer ‘op slot’ gezet, in afwachting van de goedkeuring van het Ministerie van Economische Zaken voor gaswinning op deze specifieke plek.


Blijf actueel op de hoogte via de facebookpagina NAM in Assen of lees meer over de gaswinning in Assen en de kleine gasvelden op onze website.  

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
 
Open dag Oud-Beijerland

NAM organiseert woensdag 24 augustus aanstaande een open dag op de locatie Oud-Beijerland. Tijdens deze open dag informeren we over onze werkzaamheden in de regio: waar zit het aardgas in de ondergrond, hoe spoort NAM dit op en hoe wordt het gewonnen. We vertellen niet alleen wat we doen, maar willen dit vooral ook laten zien.

Aanmelden
NAM opent 24 augustus, aan het einde van de dag, letterlijk en figuurlijk de deuren van de gas- en oliewinningslcoatie aan de Lange Weg in Oud-Beijerland. Directe buren, inwoners uit de regio, lokale en provinciale bestuurders, NGO’s en vertegenwoordigers van belangenverenigingen hebben inmiddels een uitnodiging voor de open dag ontvangen. Heeft u ook belangstelling? Mail voor
meer informatie of om aan te melden.  

Oud-Beijerland
NAM is sinds 1990 aanwezig in Oud-Beijerland en produceert hier sinds 2003 aardgas. Sinds 2010 produceren we er ook olie. De dagelijkse gasproductie van deze locaties is voldoende om circa 25.000 huishoudens te voorzien van een warm huis en warm water.


NAM produceert in het Westen van Nederland (Noord- en Zuid-Holland) uit circa 25 kleine gasvelden en een olieveld. 

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
Email Software by Newsweaver