Pluggen gasput Monster verwijderd

Een belangrijke stap bij het afsluiten van de oude gasput in Monster is bereikt: op 6 februari is de laatste plug verwijderd. NAM kan nu beginnen met het verwijderen van het beton onder de plug.

 

De gemeente overweegt op deze voormalige gaswinningslocatie woningbouw te realiseren. Voordat NAM de locatie kan opruimen, moet de put opnieuw worden afgesloten wegens lekkage van een kleine hoeveelheid methaangas.

 

700 meter diep
Inmiddels zijn met een boortoren de mantelbuizen verwijderd tot een diepte van ruim 500 meter. Ook moest de laatste van twee oude pluggen worden weggehaald die het boorgat afsloten. Nu dat is geslaagd, wordt het beton verwijderd tot een diepte van ongeveer 700 meter onderin het boorgat, waarna NAM de put opnieuw kan afdichten. Volgens de planning kan dat rond begin april klaar zijn.

 

Boortoren weghalen
De daarop volgende fase is het weghalen van de boortoren en de geluidswand en gedurende drie maanden meten of de put nu goed dicht is. Na goedkeuring van het Staatstoezicht op de Mijnen, kan NAM vervolgens hopelijk in de zomer aan de slag met het opruimen van de locatie, zoals het verwijderen van het asfalt.

 

Om de overlast zoveel mogelijk te beperken is er regelmatig overleg met de omwonenden. Zodoende is eind 2018 overgestapt op een andere methode om buizen te verwijderen en zijn de werktijden in samenspraak met de buurt.

 

Lees ook berichtgeving in een vorige nieuwsbrief en meer informatie over de werkzaamheden in Monster op de website van NAM.

 

 

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
 
Tech-evenement Innofuture valt in de smaak

Het eerste tech-evenement Innofuture op 1 en 2 februari in Emmen was zeer geslaagd. Innofuture wilde laten zien dat techniek hip is en toekomst heeft. NAM was een van de deelnemende bedrijven. Er ontstond een rij om een plekje te bemachtigen aan een werktafel bij de NAM-stand.

 

NAM had samen met de Knutselkeet een plek gecreëerd om vuurvliegen, windmolens en astronauten te maken en om technische experimenten te doen. Ook werden bezoekers meegenomen in de wereld van waterstof, waarbij waterstofautootjes veel aandacht trokken. Verder konden ze met een 3D-bril toekomstige projecten van NAM bekijken in een virtual reality-omgeving.

 

Veel werk in techniek
Naast bedrijven waren ook onderwijsinstellingen vertegenwoordigd op de beurs. De opzet was laten zien wat er met techniek mogelijk is en interesse wekken voor een opleiding of baan in de techniek. Er is namelijk veel vraag naar werknemers in de techniek; een vraag die alleen maar zal toenemen.

Vervolg
Op vrijdag 1 februari waren scholieren uitgenodigd. Zaterdag 2 februari was iedereen welkom. Vanwege het succes krijgt Innofuture waarschijnlijk een vervolg.

 

 

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
 
‘Steek energie in de buurt’ van start in De Wolden

‘Steek energie in de buurt’ gaat 15 februari van start in gemeente De Wolden. Wie een goed idee heeft voor zijn dorp, vereniging of buurt in De Wolden, maakt kans op een financiële bijdrage van NAM.

 

Met ‘Steek energie in de buurt’ nodigt NAM steeds in een andere gemeente de bewoners uit om mooie ideeën of projecten in te sturen voor en door buurtbewoners. NAM selecteert de aanvragen die het beste de bewoners verbinden. Op deze manier wil NAM graag bijdragen aan de leefbaarheid en duurzaamheid in de gebieden waar aan gas, olie en nieuwe energie gewerkt wordt. De vorige edities waren in Assen, Beemster en Zeevang, Coevorden, Hardenberg, Schiebroek en Twente.

 

NAM in De Wolden
In gemeente De Wolden, in Zuidwest-Drenthe, heeft NAM een lange geschiedenis. De eerste gasput werd al begin jaren ’50 geboord. Tegenwoordig wint NAM gas op locaties in Koekange, Koekangerveld en Echten.

 

Aanvraag
Bewoners van De Wolden die energie willen steken in hun buurt, kunnen vanaf vrijdag 15 februari tot en met vrijdag 29 maart hun aanvraag indienen via www.steekenergieindebuurt.nl.

 

 

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
 
Renovatie luchtwachttoren Schoonebeek kan beginnen

De renovatie van een vervallen luchtwachttoren bij Schoonebeek, een restant uit de Koude Oorlog, begint op 20 februari. Het wachten was op het bij elkaar krijgen van het benodigde bedrag. NAM is een van de geldverstrekkers.

 

Het Korps Luchtwachtdienst liet 138 van dergelijke betonnen luchtwachttorens bouwen tussen 1951 en 1956. Ze waren bedoeld om laagvliegende Sovjet-vliegtuigen waar te nemen die probeerden onder de radar te blijven. Ter camouflage werden er bomen omheen geplant. De meeste van deze torens zijn inmiddels gesloopt.

 

Open voor publiek
Stichting het Drents Monument is eigenaar van de luchtwachttoren bij Schoonebeek. Hij staat aan het Schoonbeekerdiep, dat de grens vormt met Duitsland. De verwachting is dat de toren in de zomer van 2019 opengaat voor publiek.

 

In en om de toren wordt dan informatie gegeven over de geschiedenis en het omliggende landschap. De toren zal onder begeleiding toegankelijk zijn, in de weekenden en op afspraak. Voor basisscholen worden educatieve programma’s ontwikkeld en het project wordt een leerlingbouwplaats voor het restauratieambacht. Er komen ook picknickbanken, een fietsenstalling en parkeerplekken.

 

NAM Leefbaarheid en Duurzaamheid
NAM heeft bijgedragen vanuit het Leefbaarheid en Duurzaamheid Programma. Met dit programma investeert NAM in de regio’s waar het bedrijf actief is.

 

Lees meer over de luchtwachttoren op de website van het Drents Monument.

 

 

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer