Offshore Experience TU-studenten en North Sea Offshore congres in Den Helder

Studenten van de Technische Universiteit Delft beleven donderdag 6 juni NAM’s Offshore Experience. De NAM laat hen vanuit Den Helder kennismaken met de offshore industrie, zowel op land als op zee. Ondertussen vindt in Den Helder ook het congres North Sea Offshore plaats, met een bijdrage van de NAM over onder meer energietransitie.

 

De studenten nemen tijdens de Offshore Experience de kans om inzicht te krijgen in offshore carrièremogelijkheden bij de NAM. Ze bezoeken de gasverwerkingslocatie in het havengebied en stappen aan boord van de Kroonborg en de Kasteelborg. Vanaf deze hypermoderne en duurzame schepen plegen NAM-medewerkers onderhoud op de platformen in de Noordzee.

 

North Sea Offshore congres
Deze zelfde dag is in Den Helder de vijfde editie van North Sea Offshore, een initiatief van onder meer Port of Den Helder. Het thema is ‘De offshore van morgen’. Een van de sprekers is Maarten van IJcken, commercieel manager bij NAM Offshore. Hij vertelt over gaswinning en kansen voor energietransitie op zee, bijvoorbeeld in combinatie met zonne- en windenergie.

 

 

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
 
NAM heeft maatregelen genomen tegen herhaling lekkage

De NAM heeft maatregelen genomen die herhaling van een soortgelijke situatie als bij het Tankenpark Delfzijl fysiek onmogelijk maken en extra instructies gegeven aan alle NAM-medewerkers. Ook de aanvullende en vervangende maatregelen die Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) op 27 mei heeft voorgeschreven, zal de NAM vanzelfsprekend opvolgen.

 

In oktober 2018 kwam er bij het dorp Farmsum in de gemeente Delfzijl vervuiling via het riool in het oppervlaktewater. Pas na enkele dagen werd duidelijk dat het aardgascondensaat was, afkomstig van het tankenpark van de NAM. De NAM heeft hierna onderzoek gedaan naar zowel de oorzaken als naar mogelijke gezondheidsrisico’s en dit in januari bij SodM ingeleverd. Op 27 mei heeft SodM de beoordeling hiervan naar buiten gebracht inclusief te nemen maatregelen.

 

SodM
SodM constateert onder meer dat de NAM genoeg technische maatregelen heeft genomen, maar dat de alertheid op alle locaties moet verbeteren. Ook heeft SodM het Rijksinstituut voor Milieu en Volksgezondheid (RIVM) het blootstellingsonderzoek van de NAM laten controleren. De RIVM onderschrijft de conclusies grotendeels.

 

Reactie Johan Atema
“Als directeur van de NAM vind ik het ernstig dat een fout van ons bedrijf heeft gezorgd voor overlast, klachten en zorgen over de gezondheid bij omwonenden”, zei Johan Atema in een reactie op een brief van SodM. “Dat mag niet gebeuren. Wel ben ik opgelucht dat nu is vastgesteld dat er geen risico’s op blijvende gezondheidseffecten zijn.”

 

De NAM heeft veel lessen getrokken uit de gebeurtenissen, bijvoorbeeld over tekortkomingen in de veiligheidscultuur. Ook wordt er werk gemaakt van intensiever contact met bewoners en overheden.

Over de maatregelen die SodM heeft voorgeschreven, brengt de NAM uiterlijk 1 september 2019 verslag uit.

 

Lees meer in een bericht op de website van de NAM.

 

 

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
 
Start Feest-werkzaamheden kerk en toren in Garmerwolde

De kerk van Garmerwolde krijgt een bijzondere metamorfose wegens een nieuwe, museale, bestemming. De bouwwerkzaamheden voor ‘Feest! In Oost en West’ starten donderdagmiddag 6 juni officieel met de onthulling van het bouwbord. Het eeuwenoude gebouw wordt vergezeld van spectaculaire nieuwe architectuur. De NAM draagt financieel bij aan dit project van de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK).

 

De kerk moet een publiekstrekker worden voor jong en oud rond het thema feest. Met ‘Feest! In Oost en West’ wil de SOGK kennis overdragen van het immateriële erfgoed van religieuze feesten. Dat dit gebeurt in een gebouw dat cultureel erfgoed is en waar al vele feesten zijn gevierd, is al bijzonder. Bovendien ondergaat de kerk een grondige verbouwing. Zo komt bijvoorbeeld in de toren een spiralende cyclische trap langs acht interactieve verrassende presentaties van feesten uit het christendom en de islam. Ook komt er een nieuw ontvangstgebouw met een bijzonder ontwerp.

 

‘Feest! In Oost en West’ is onderdeel van ‘Feest! Weet wat je viert’, een project van Museum Catharijneconvent. De Stichting Oude Groninger Kerken is partner voor het noorden.

 

De bijdrage van de NAM verloopt via Herbestemming Cultureel Erfgoed van Kansrijk Groningen. Dit programma wordt gefinancierd door NAM’s Leefbaarheid en Duurzaamheid Programma.


Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
 
Het Andere Monument onthuld

‘Het Andere Monument’ is 27 mei onthuld. De acht meter hoge gescheurde baksteen gemaakt van staal staat langs de A7 ter hoogte van Harkstede. Het monument symboliseert de keerzijde van aardgaswinning in Groningen.

 

Jeroen Dijsselbloem, voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, heeft Het Andere Monument onthuld. Het is een tegenhanger van de sculptuur Gasmolecule, ook aan de A7, zo’n tien kilometer verderop bij Slochteren.

Toenmalig koningin Beatrix onthulde tien jaar geleden de Gasmolecule ter gelegenheid van vijftig jaar gaswinning. Het staat voor de gunstige aspecten van gaswinning zoals energievoorziening, welvaart en werkgelegenheid. De Stichting Meent van der Sluis is initiatiefnemer van Het Andere Monument. De stichting vestigt hiermee de aandacht op de schadelijke gevolgen. Geograaf Meent van der Sluis was de eerste die het verband legde tussen gaswinning en aardbevingen.

 

Samen vertellen de twee monumenten het verhaal van gaswinning in Groningen. De NAM heeft, samen met GasTerra en Gasunie, Het Andere Monument ondersteund met een financiële bijdrage.

 

Foto: Willem van der Velde

 

 

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
 
Geslaagd PET techniekevenement voor bassisscholen in Noord-Holland

Het Promotie Event Techniek (PET) op 3 juni in Den Helder was helemaal volgeboekt. 940 leerlingen van 24 basisscholen kwamen naar de presentaties en workshops. De NAM was een van de deelnemende bedrijven.

 

Organisator Tech@Connect houdt de PET-events op verschillende plaatsen in Noord-Holland voor groepen 7 en 8. Maandag 3 juni was het de beurt aan Den Helder, voor basisscholen uit de Kop van Noord-Holland.

 

Cosmonautjes
De NAM werkt in en vanuit Den Helder aan gaswinning op de Noordzee en ook aan de energietransitie. De activiteit in de NAM-stand sloot daarop aan. “De kinderen konden cosmonautjes op zonne-energie in elkaar knutselen. Behalve met energietransitie legden we zo ook een link met gastspreker André Kuipers”, vertelt Esther van Biezen van de NAM.

 

PET
Naast kinderen zijn ouders, onderwijsinstellingen en bedrijven doelgroep van PET. Met informatie, inspiratie en ontmoetingen wil Tech@Connect bijdragen aan verbetering van techniek- en wetenschapsonderwijs en aan belangstelling voor leren en werken in de techniek.

 

 

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
 
Blije sporters op G-Sportdag bij FC Emmen

Een primeur in stadion De Oude Meerdijk: in de thuishaven van FC Emmen is vrijdag 31 mei de eerste FC Emmen G-sportdag gehouden. Honderdtwintig gehandicapte sporters hebben kennis gemaakt met diverse sporten. Fonds Gehandicaptensport, FC Emmen, Naoberschap United en de NAM organiseerden het sportevenement.

 

Het doel van de sportdag is mensen met een beperking stimuleren om aan sport te doen. De fanatieke sporters speelden voetbal, hockey, fitness, korfbal of deden aan wielrennen. De clinics werden gegeven door professionele trainers. Ook was het NAM-Energiefestival neergestreken voor het voetbalstadion.

Naoberschap United
De NAM is lid van Naoberschap United, een initiatief van FC Emmen. Met de stichting, die de ANBI-status heeft, wil de voetbalclub activeren, verbinden en aanjagen. Ook wil FC Emmen bedrijven zo de mogelijkheid geven om maatschappelijk verantwoord te ondernemen.

 

 

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
 
'Steek energie in de buurt’ nu in gemeente Emmen

De nieuwe editie van ‘Steek energie in de buurt’ is in de gemeente Emmen. Wie een goed idee heeft voor zijn dorp, vereniging of buurt, maakt kans op een financiële bijdrage van de NAM. De vorige editie was in De Wolden.

 

Met ‘Steek energie in de buurt’ nodigt de NAM steeds in een andere gemeente de bewoners uit om mooie ideeën of projecten in te sturen voor en door buurtbewoners. De NAM selecteert de aanvragen die het beste de bewoners verbinden. Op deze manier wil de NAM bijdragen aan de leefbaarheid en duurzaamheid in de gebieden waar aan gas, olie en nieuwe energie gewerkt wordt.

Bewoners van de gemeente Emmen kunnen tot 21 juni hun aanvraag indienen via www.steekenergieindebuurt.nl.

 

Uitreiking in De Wolden
Wethouder Gerrie Hempen hielp de NAM bij het uitreiken van de cheques in gemeente De Wolden. De winnende projecten varieerden van een familiepad en een kunstmarkt tot een verwarmingsketel en een openluchtvoorstelling.

 

 

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer