Gemeente De Wolden onderzoekt hergebruik NAM-locaties

De Drentse gemeente De Wolden gaat mogelijkheden onderzoeken voor hergebruik van de NAM-locaties in de gemeente. Daarmee zou een invulling kunnen worden gegeven aan de Regionale Energie Strategie in Drenthe.

 

Het gaat om in totaal zo’n veertien locaties, waarvan een aantal in de gemeente Meppel ligt. Op sommige locaties wint de NAM nog gas, andere zijn momenteel buiten gebruik. “Weg is weg”, zegt NAM-woordvoerder Hein Dek over het al dan niet opruimen van locaties. “Door ze niet meteen op te ruimen, hou je de optie open voor bijvoorbeeld hergebruik. Het zou heel mooi zijn als NAM-locaties een rol krijgen in de energietransitie.”

 

Busrit langs NAM-locaties
Op 29 augustus heeft de gemeente een busrit gepland langs de NAM-locaties. Uitgenodigd zijn ondernemers, dorpsbelangen, de Gebiedscoöperatie Zuidwest-Drenthe en anderen die benieuwd zijn naar de kansen en mogelijkheden. De gemeente werkt samen met de NAM en energienetwerkbedrijf Rendo.

 

 

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
 
De hele zomer is Groningen Orgelzomer

Liefhebbers van kerkorgels kunnen deze zomer hun hart ophalen. Maandag 29 juli was de feestelijke start van Groningen Orgelzomer 2019, met ook veel internationale belangstelling. Tot 20 oktober zijn er concerten, excursies, masterclasses en andere festiviteiten in Groningen en Ommelanden en ook in Sneek en Duitsland. De NAM draagt financieel aan de Orgelzomer bij.

 

Behalve dat 50 jaar Stichting Groningen Orgelland wordt gevierd, is er deze Orgelzomer veel aandacht voor de Hamburgse orgelbouwer Arp Schnitger die 300 jaar geleden stierf. Deze kunstenaar onder de orgelbouwers liet 170 orgels na. De ruim dertig die er nog zijn, bevinden zich grotendeels in Noord-Duitsland en de provincie Groningen.

 

Aftrap in bomvolle kerk
De aftrap in een bomvolle Der Aa-kerk in Groningen was tevens de eerste dag van het tiendaagse festival ‘Schnitger meets...’. De Orgelzomer eindigt ook met Schnitger: van 16 t/m 20 oktober is het Schnitger Festival. In de maanden daartussen zijn er allerlei evenementen met het orgel in de hoofdrol. Dagexcursies bijvoorbeeld, openbare masterclasses met studenten tot uit Azië en concerten variërend van Bach tot cross-over. Het loopt storm met de kaartverkoop, vertelde Betty Knigge van Groningen Orgelzomer na de eerste dag.

 

Ga voor meer informatie naar de website van Groningen Orgelzomer.

 

NAM Leefbaarheid en Duurzaamheid Programma
De NAM draagt aan de Orgelzomer bij vanuit het Leefbaarheid en Duurzaamheid Programma. Met dit programma investeren we in regio’s waar we actief zijn.

 

 

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
 
NAM-locatie Molenslag in Monster weer opgeruimd

Na het opnieuw afdichten van een oude gasput aan de Molenslag in Monster, is de NAM nu klaar met het opruimen van de locatie: ook het asfalt is verwijderd.

 

Op de plek van de voormalige NAM-locatie in het Zuidhollandse dorp was een kleine hoeveelheid methaangas gemeten. De NAM heeft de gasput daarom opnieuw afgesloten. Dit was een flinke klus waarbij eerst mantelbuizen en beton tot zo’n 700 meter zijn verwijderd. Voordat deze werkzaamheden konden beginnen, moest tijdelijk asfalt worden aangebracht.

 

Meting
Toen de klus was voltooid, zijn alle werktuigen, benodigdheden en materialen zoals de geluidswand weggehaald. Alleen het asfalt bleef nog liggen. Gedurende drie maanden is namelijk gemeten of er inderdaad geen gas meer lekt. Daarna kon ook het asfalt worden verwijderd om het terrein terug te brengen in de oorspronkelijke staat. Er ligt nu weer zand, waarover vrijdag 26 juli een antistuifmiddel met graszaad is gespoten. Het straatwerk is bijna klaar, de aannemer kan het na de vakantie afmaken.

 

Omwonenden
Voor de buurt waren de werkzaamheden een behoorlijke belasting; anders dan bij andere locaties, staan er woningen vlakbij. Daarom was er regelmatig overleg met de omwonenden en waren verschillende maatregelen getroffen. De NAM houdt de komende tijd nog contact met de buurt.

 

 

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
 
Drentse Fiets4daagse: “Het was bij de NAM hartstikke leuk”

Kinderen en ook hun ouders en grootouders hebben zich tijdens de Drentse Fiets4daagse prima vermaakt bij de stand van de NAM. De NAM stond langs de Fietsroute 4Kids en kreeg als reactie: “Het was bij de NAM harstikke leuk”.

 

De Drentse Fiets4daagse kent verschillende opstapplaatsen. In Dalen had medeorganisator Stichting Dalen Promotie de NAM uitgenodigd om een activiteit aan te bieden. Kinderen konden er ‘vuurvliegjes’ en zoutwaterauto’s maken. Regelmatig doet de NAM mee aan dergelijke evenementen. We komen dan met een van de NAM-trucks waar belangstellenden proefjes kunnen doen of iets in elkaar zetten, bijvoorbeeld waterstofauto’s of windmolentjes. Soms vraagt de NAM De Knutselkeet mee als extra activiteit, zoals ook deze keer.

 

Enthousiast bericht
Na afloop kreeg de NAM een enthousiast e-mailbericht van Stichting Dalen Promotie. “Om met de kinderen te zeggen: ‘het was bij de NAM harstikke leuk’. We hopen altijd dat een activiteit aanslaat bij de deelnemers. Dat was zeker het geval.”

 

 

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer