Bijdragen aan transitie duurzame energie in Rotterdam Charlois

NAM ondersteunt in heel Nederland projecten die de leefbaarheid en duurzaamheid van wijken, dorpen en steden verbeteren. Hiermee willen we concreet bijdragen aan de transitie van fossiele brandstof naar duurzame energie. Zo vond vrijdag 1 juli op kinderboerderij de Molenwei in Rotterdam de lancering plaats van het eerste Softs Energiesponsor Project.

Het Softs Energiesponsor Project gaat om een gepatenteerd systeem van draaibare, driehoekige panelen: ‘multifunctionele zonnecentrales’. De zonnepanelen wekken energie op wanneer de zon schijnt. Is het bewolkt, dan draait het systeem een slag en absorbeert bijvoorbeeld CO2. Of het draait nog een slag en toont een logo of een boodschap.  

De driehoekige panelen zijn overigens ook te gebruiken om de lucht te zuiveren (bijvoorbeeld op geluidsschermen langs de snelweg), regenwater op te vangen of verticale tuinen te realiseren.

Zonder zelf te investeren kan de kinderboerderij dankzij de plaatsing van de zonnepanelen binnen vijf jaar duurzaam én economisch energieneutraal te worden. Met een energierekening van nul euro blijft er voor de kinderboerderij meer geld over om te besteden aan de kerntaken.

Ook het nieuwe wijkcentrum De Slinger in Rotterdam Charlois krijgt deze unieke kans. Het project draagt bij aan de duurzaamheidsdoelen van de gemeente Rotterdam. Daarnaast levert het werkgelegenheid op, doordat de technologie en de diensten lokaal in Rotterdam worden ontwikkeld. Beide projecten zijn mogelijk gemaakt door NAM. 

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
 
4.000ste trainingscertificaat EPI kenniscentrum

In de provincie Groningen rondden ruim 4.000 (bouw)vaklieden de training Communicatie en gedrag in aardbevingsgebieden af. Maandag 4 juli werd het 4.000ste trainingscertificaat uitgereikt.

Ruim anderhalf jaar geleden startte het EPI kenniscentrum met de training, die onderdeel is van de Erkenningsregeling van Centrum Veilig Wonen (CVW). Vaklieden zijn positief. Zij ervaren de toegevoegde waarde in hun dagelijks werk.  

EPI kenniscentrum
Het EPI kenniscentrum biedt in nauwe samenwerking met CVW praktische opleidingen en trainingen over aardbevingsbestendiger bouwen op diverse niveaus. Het EPI kenniscentrum is een initiatief van Alfa-college in Groningen, Hanzehogeschool Groningen en Rijksuniversiteit Groningen.


Veilig bouwen
Veiligheidsplatform VLINK zet zich in voor veilig werken in de bouw. VLINK ontwikkelde met EPI kenniscentrum en CVW de opleiding Bewust leidinggeven aan veiligheid.     

Nieuwbouw-innovatieregeling
Voor het ontwikkelen van innovatieve ideeën voor bevingsbestendigere nieuwbouw kunnen ondernemers in de bouw gebruik maken van de Nieuwbouw-innovatieregeling van NAM. In september 2016 gaat de derde ronde van deze regeling van start.  

Lees verder op de website NAMplatform over de uitreiking van het 4.000ste trainingscertificaat of over de derde ronde van de Nieuwbouw-innovatieregeling. Of lees over veilig werken in de bouw in het digitaal magazine over gaswinning en aardbevingen


Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
 
Onderzoek alternatieven waterinjectie Twente

Royal HaskoningDHV heeft na gedegen onderzoek, een rapport opgeleverd met mogelijke alternatieven voor de huidige waterinjectie in de lege gasvelden in Twente.

Productiewater dat bij de oliewinning in Schoonebeek mee omhoog komt, brengt NAM waar mogelijk terug in de ondergrond. Het afgelopen jaar onderzocht Royal HaskoningDHV verschillende alternatieven voor het injecteren van dit zoute productiewater.

Een begeleidingscommissie, gevormd door lokale en regionale bestuurders uit Twente en Drenthe, volgden het onderzoeksproces en noemen het onderzoek helder en transparant. Zij zien het als een goede basis voor verdere discussie.

Het rapport is toegelicht op publieksavonden in Drenthe en Twente.

Zorgpuntennotitie
Een aparte “zorgpuntennotitie” gaat uitgebreid in op de vragen met betrekking tot het productiewater uit Schoonebeek die de afgelopen jaar in de regio Twente, Drenthe en Groningen die zijn geuit. Minister Kamp van Economische Zaken zal eind dit jaar een beslissing nemen over de wijze waarop het productiewater wordt verwerkt of afgevoerd.

Lees de reactie van NAM op het rapport van Royal HaskoningDHV of download de rapporten en de Zorgpuntennotitie.


Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
 
Strandopgangen Ameland geknipt voor de toekomst

Op Ameland vond vrijdag 1 juli de officiële opening plaats van de gereconstrueerde Verbindingsweg en de hoofdstrandovergangen van Hollum, Ballum en Nes.  De reconstructieprojecten werden mogelijk gemaakt door financiële bijdrages van de gemeenteraad, de provincie Fryslân, NAM en een aantal lokale ondernemers.

Genodigden kregen tijdens een rondrit over de Verbindingsweg een goed beeld van de highlights van de reconstructies.

Kwaliteitsimpuls
Zij zagen dat de toegankelijkheid van de drie strandovergangen aanzienlijk verbeterd en verfraaid werd. Bovendien is het omliggende duingebied beter beschermd. Veiligheid, duurzaamheid en leefbaarheid stonden centraal bij het doorvoeren van de benodigde aanpassingen aan de Verbindingsweg, Achterdijken en Bureweg.

Het eindpunt van de rondrit was de strandopgang van Hollum. Hier verrichten de Friese gedeputeerde Klaas Kielstra en wethouder Nico Oud van Ameland de officiële openingshandeling.    

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
 
Informatiebijeenkomsten ontwerpbesluit

Woensdag 6 juli vond in Roodeschool de eerste informatiebijeenkomst plaats over het ontwerp instemmingsbesluit over gaswinning in Groningen. Het was de eerste in een reeks van totaal vijf bijeenkomsten, georganiseerd door het Ministerie van Economische Zaken. NAM is aanwezig om het Winningsplan 2016 toe te lichten.

Voor het stellen van vragen of het indienen van een zienswijze kunt u de komende tijd tussen 19.00 en 21.00 uur binnenlopen op de volgende locaties:

  • 7 juli - Hotel Spoorzicht, Loppersum
  • 12 juli - Horecacentrum Buurhoes, Ten Boer
  • 13 juli - Restaurant de Boerderij, Slochteren
  • 14 juli - Brinkhotel, Zuidlaren 

 

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
 
NAM in gesprek: open dagen, gastlessen en DelfSail

NAM vindt het belangrijk steeds de dialoog te blijven voeren over gaswinning en de mogelijke gevolgen daarvan. We organiseren daarom regelmatig open dagen, informatiebijeenkomsten en verzorgen ook gastlessen. 

Zo’n 100 buren bezochten vrijdagavond 1 juli de gasbehandelingslocatie van NAM in Anjum. In Anjum wordt het aardgas van omliggende velden behandeld en geschikt gemaakt voor gebruik thuis. De aanwezigen kregen uitleg over die werkzaamheden, maar ook over het belang van de kleine gasvelden in Noordoost Friesland.

Lees meer over de bijeenkomst in Anjum of over de open dag in Monster.

Gastlessen in Assen, Tynaarlo en Leermens
Leerlingen uit groep 7 en 8 van OBS de Veldkei uit Assen bezochten 4 juli de NAM-locatie Assen-Noord, op steenworp afstand van hun school. Zij kregen hier onder andere les over het ontstaan van gas en olie.

De leerlingen van groep 7 en 8 van Het Oelebred uit Tynaarlo leerden op 6 juli tijdens een gas- en olieles dat aardgas o.a. gebruikt wordt om te koken, voor de verwarming en voor een lekker warme douche.

Lees meer over de gastlessen en Delfsail
Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
Email Newsletter Software by Newsweaver