Sectie 01
Vijf jaar Nieuwbouwregeling en Waarderegeling
 

De Nieuwbouwregeling bestaat vijf jaar. De NAM heeft inmiddels 186 miljoen euro betaald voor het aardbevingsbestendig bouwen van woningen en andere gebouwen. Ook de Waarderegeling, voor compensatie van een lagere verkoopprijs, bestaat vijf jaar.

 

Nieuwbouwregeling
De NAM en de Nationaal Coördinator Groningen werken samen in de Nieuwbouwregeling. Deze regeling biedt technische en financiële ondersteuning voor nieuwbouw in het aardbevingsgebied in Groningen. Er is bijgedragen aan bijna 6.000 aardbevingsbestendige nieuwbouwwoningen en 185.000 m2 gebouwen zoals scholen, ziekenhuizen en bedrijfsruimten.

 

Waarderegeling
De Waarderegeling van de NAM compenseert de lagere verkoopprijs van verkochte woningen als gevolg van aardbevingsrisico’s in de betreffende gemeenten in Groningen. Ruim 5.100 mensen hebben er een beroep op gedaan. Er zijn nu 4.800 woningen getaxeerd. De NAM heeft ruim 4.100 eigenaren een aanbod gedaan, waarvan 95% het aanbod heeft geaccepteerd.

 

Bekijk ook de infographic over de Nieuwbouwregeling of ga naar Feiten en cijfers over de Nieuwbouwregeling en over de Waarderegeling op de NAM-website.

 

 


Feature Article
In deze nieuwsbrief leest u:
In deze nieuwsbrief:
NAM Den Helder werkt samen met BRAND aan corrosievrije leidingen
 

De NAM wil alle leidingen van de gasbehandelingsinstallatie in Den Helder eind 2020 corrosievrij hebben. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met BRAND Energy & Infrastructure Services. BRAND publiceerde er een artikel over in zijn relatiemagazine On Site.

 

Op de locatie in Den Helder behandelt de NAM gas uit velden onder de Noordzee. Tientallen kilometers aan bovengrondse leidingen zijn toe aan een onderhoudsbeurt. Daarbij is het vooral zaak alert te zijn op corrosie onder het isolatiemateriaal dat een groot deel van de leidingen omhult. De NAM wil er zeker van zijn dat alle leidingen op de locatie eind 2020 corrosievrij zijn. Daarom wordt het hele netwerk grondig geïnspecteerd, waar nodig hersteld en klaar gemaakt om er weer jaren tegen te kunnen.

 

Lees het in On Site
Voor deze flinke klus heeft de NAM het bedrijf BRAND ingeschakeld. Samen zoeken BRAND en de NAM steeds naar werkwijzen die zowel efficiënt zijn als voldoen aan de hoge kwaliteitseisen en NAM’s Safety First-beleid. “Onze samenwerking vereist veel overleg, maar levert vaak vindingrijke oplossingen op”, vertelt Gerald Jager, Maintenance Supervisor van de NAM, in het artikel in On Site.

 

 


Veel meisjes en vrouwen op Girlsday in Assen
 

Bijna honderdtwintig meisjes kwamen 11 april naar Girlsday in het Drents Museum in Assen, waar onder meer de NAM workshops aanbood. Met de landelijke jaarlijkse Girlsday wil organisator VHTO meisjes interesseren voor technische beroepen.

 

Girlsday in Assen was georganiseerd door het Drents Museum, Provincie Drenthe, de Discovery Truck van de Rijksuniversiteit Groningen, de Knutselkeet en de NAM. Met workshops lieten zij meisjes kennismaken met bèta, techniek en ICT.

 

Brug van spaghetti en spekjes
De onderwerpen varieerden van vuurvliegjes maken en gezichtsreconstructies tot een brug bouwen met spaghetti, spekjes en elastiekjes. “Bij de NAM leerden de meiden hoe je de waarde van aardgas kunt bepalen: hoogcalorisch of laagcalorisch. Ook werd uitgelegd hoe je gas uit putten kunt winnen waar niet heel veel meer in zit en hoe je bovengronds schuimvorming kunt voorkomen”, zegt Marianne Knol, organisator vanuit de NAM. “Daar kwamen zelfs chocolademelk en afwasmiddel aan te pas.”

 

Vrouwelijk rolmodel
Bijzonder was dat er voornamelijk meisjes en vrouwen waren, ook afgezien van de deelnemers. Marianne Knol: “Niet alleen werden de meeste workshops door vrouwen gegeven, ook de meegekomen docenten waren vooral vrouwen.” Op die manier wil de VHTO meisjes een rolmodel geven. De VHTO is het landelijke expertisebureau voor meisjes/vrouwen en bèta/techniek.

 

Lees ook het artikel over Girlsday in Assen in het Dagblad van het Noorden.

 

 


NAM helpt Voedselbank Appingedam-Delfzijl met zonnepanelen
 

Op het dak van de pas verhuisde Voedselbank Appingedam-Delfzijl liggen zonnepanelen waaraan de NAM financieel heeft bijgedragen. Wethouder Meindert Joostens van de gemeente Delfzijl opende de nieuwe voedselbank op 10 april, gevolgd door een goed bezochte open dag op 13 april.

 

De vorige huisvesting, een vooormalig gymnastieklokaal in Delfzijl, was in slechte staat. De Voedselbank Appingedam-Delfzijl heeft nu als nieuwe plek voormalig kerkgebouw De Ark in Appingedam. Een van de voordelen is de centrale ligging, aangezien er ook gezinnen uit Loppersum komen. Verder is het pand een stuk groter en op het dak konden zonnepanelen worden geïnstalleerd.

 

Honderdzeventig gezinnen
Er was veel belangstelling voor de opening en de open dag. Bezoekers kregen een kijkje achter de schermen van de voedselbank. Zo’n dertig vrijwilligers zorgen dat er wekelijks voedselpakketten kunnen worden verstrekt. Dat zijn er steeds meer: inmiddels voor ongeveer honderdzeventig gezinnen.

 

NAM Leefbaarheid en Duurzaamheid Programma
De NAM heeft bijgedragen vanuit het Leefbaarheid en Duurzaamheid Programma. Met dit programma investeert de NAM in regio’s waar we actief zijn.

 

 


Onderhoud op locatie Schoonebeek
 

De NAM pleegt onderhoud op de locatie aan de Katshaarweg tussen Coevorden en Schoonebeek. De werkzaamheden zijn 15 april gestart en duren ongeveer twee weken.

 

Het gaat om onderhoud aan een van de gasproductieputten. De werkzaamheden zijn zowel overdag als ’s nachts. Voor de start en na beëindiging van de onderhoudswerkzaamheden is er extra verkeer wegens de aan- en afvoer van materialen.

 

Locaties en activiteiten NAM
Meer weten over onderhoudswerkzaamheden op NAM-locaties? Kijk op de website van de NAM op de pagina Locaties en activiteiten.