U leest in deze NAM Nieuwsbrief het volgende: 

  • Samenwerkingsovereenkomst: duurzaam energiesysteem op de Noordzee
  • Open avond Ureterp voor geïnteresseerde buren en waterinjectielocatie Tubbergen
  • NAM is Eemsmond partner bij Delfsail
  • Digitaal magazine over gaswinning en aardbevingen in Groningen
 
Samenwerkingsovereenkomst: duurzaam energiesysteem op de Noordzee

Op woensdag 15 juni, tijdens het congres ‘Gas meets Wind’ in Rotterdam, is een samenwerkingsovereenkomst getekend door de Nederlandse Olie en Gas Exploratie en Productie Associatie (NOGEPA), Nederlandse Wind Energie Associatie (NWEA),TNO, Tennet en Stichting Natuur & Milieu.     

 

De partijen geven met deze overeenkomst aan gezamenlijk te onderzoeken hoe zij kunnen bijdragen aan een duurzaam, veilig, betrouwbaar en betaalbaar energiesysteem op de Noordzee. Tegelijkertijd werken ze aan een verbetering van het maritieme ecosysteem. Het elektrificeren van platforms wordt hierbij gezien een als zeer concrete mogelijkheid. 

 

CO2-uitstoot omlaag

Bij de gaswinningen op zee wordt het energieverbruik, CO2-uitstoot en emissies omlaag gebracht. Om dit te bereiken bouwt NAM op dit moment de grote bemande productieplatforms op zee om tot eenvoudigere, onbemande platforms. Dus zonder alle faciliteiten en installaties die nodig zijn voor gasbehandeling. Het aardgas wordt op een centraal gelegen platform behandeld waardoor het gebruik van energie en de uitstoot van CO2 wordt teruggebracht.   

 

Efficiënter en milieuvriendelijker

Een volgende stap is mogelijk om de centraal gelegen platforms op windparken op zee aan te sluiten. Door de installaties te elektrificeren en stroom te laten gebruiken die opgewekt is op zee, worden de productieplatforms nog efficiënter en milieuvriendelijker. Op deze manier is meer aardgas, dat op een schone manier is gewonnen is, beschikbaar voor huishoudens en de industrie.

 

Kennis en ervaring delen

Naast het elektrificeren van platforms ziet NAM mogelijkheden om voorzieningen voor medewerkers op zee en middelen zoals schepen te delen. Kennis en ervaring van het werken onder complexe omstandigheden op zee kan worden ingezet bij de aanleg en het onderhoud van de grootschalige windparken op zee.

 

Toekomstbestendig
Een dag eerder, op 14 juni organiseerde NAM ook een workshop met journalisten over dit onderwerp. Met de media besprak NAM hoe zij de platforms toekomstbestendig maakt en wat de voordelen zijn om platforms op aangrenzende windparken aan te sluiten.

Lees meer over ‘Gas meets Wind’ op NOGEPA. Lees meer over windenergie op zee met gasplatforms op Automatie-pma, DeIngenieur en op FluxEnergie

 

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
 
Geïnteresseerde buren bezoeken gaswinlocatie Ureterp en waterinjectielocatie Tubbergen

Ondanks de slechte weersomstandigheden brachten zo'n 40 geïnteresseerde buren van de NAM-locatie aan de Lipomwyk in Ureterp maandagavond 20 juni een bezoek aan de gaswinlocatie. De directe buren werden in kleine groepen rondgeleid op de locatie om uitleg te krijgen over de aanwezige apparatuur en de gaswinning en -behandeling op de locatie en konden hun vragen aan NAM kwijt.


De gaswinningsput is in 1965 geboord en sinds 1978 wint de NAM hier aardgas. Tijdens de rondleiding kwamen onder meer vragen over bodemdaling en aardbevingen. NAM liet weten dat uit onderzoek is gebleken dat de kans op aardbevingen in de kleine velden in Friesland laag is.

NAM heeft twee locaties bij Ureterp, ook een locatie waar alleen gas wordt gewonnen, namelijk aan de Skieppeleane. Uit het Ureterp veld is in de afgelopen 40 jaar zo'n 7 miljard m3 aardgas gewonnen. Dat is voldoende om de inwoners van de provincie Fryslân zo’n 15 jaar van energie te voorzien.

Open dag Tubbergen, Twente

Op 21 juni werd de waterinjectielocatie in Tubbergen werd drukbezocht. Zo’n 100 bezoekers, bestaande uit lokale en regionale politici, bewoners uit de omgeving en geïnteresseerden, kregen tijdens de open dag een rondleiding over de locatie. Tijdens de rondleiding kregen de bezoekers uitleg over waterinjectie en de reparatie van de watertransportleiding, middels de pipe-in-pipe methode, van Schoonebeek naar Twente. Daarnaast was er uiteraard de mogelijkheid om vragen aan NAM te stellen.

In kleine groepen kregen de bezoekers informatie over de opgraving van de oude pijp, de werkwijze van het trekken van de nieuwe pijp en de andere werkzaamheden. De bezoekers konden zelf de nieuwe kunststof pijp in handen konden nemen en gewicht voelen om een goed beeld te krijgen. “We wonen hier vlak bij maar zijn hier nog nooit geweest. Het is altijd afgesloten en we hadden geen idee wat hier gebeurde. Heel leuk om nu een keer hier te mogen kijken en te horen wat er gebeurt,” aldus een van de bezoekers.

Meer informatie

Via advertenties in regionale media en met uitnodigingen aan direct omwonenden informeert NAM de betrokken gemeentes en hun inwoners over de diverse open dagen en rondleidingen. Heeft u vragen of belangstelling voor een van deze activiteiten? Dan kunt u mailen met NAM.

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
 
NAM is Eemsmond partner bij DelfSail

Van 29 juni tot en met 3 juli wordt in Delfzijl weer DelfSail georganiseerd. NAM is Eemsmond partner bij dit grote nautische evenement. 

Dit jaar is de nieuwe boot van De Trappers uit Hoogezand-Sappemeer te bewonderen tijdens dit spektakel. Vorig jaar hebben De Trappers met behulp van een aantal sponsoren, waaronder het NAM Leefbaarheid- en Duurzaamheidsprogramma, zelf een nieuwe boot gebouwd nadat hun oude boot wegens ouderdom uit de vaart is gehaald. Dit jaar vaart de nieuwe boot, Zeus II, mee als hulpboot tijdens Delfsail. 

Maatschappelijke taak

De boot is van groot belang voor De Trappers. Niet alleen omdat het schip als opleidingsschip fungeert voor de scouts, zodat ze hun Vaarbewijs I kunnen halen, en omdat ze ermee naar waterkampen gaan, maar ook vanwege de maatschappelijke taak. Voorzitter Edwin Kiers: “We worden elk jaar gevraagd om mee te helpen bij de intocht van Sinterklaas en hielpen mee bij de voorgaande twee edities van DelfSail.”


Voor het vaarklaar maken van Zeus II schreven de scouts diverse fondsen aan. Uiteindelijk werd, mede dankzij een flinke bijdrage van het NAM Leefbaarheid- en Duurzaamheidsprogramma, genoeg geld bij elkaar gehaald om de benodigde spullen te bekostigen. De afgelopen anderhalf jaar is een enthousiast clubje vrijwilligers elk weekend aan het klussen geweest. Dat viel nog niet altijd mee: “In de loods waar de boot lag was geen verwarming, zodat we in de winter tegen het vriespunt aan aan het werk waren. Dat hij nu bijna af is geeft dan wel extra voldoening.”

Het NAM Leefbaarheid- en Duurzaamheidsprogramma steunt initiatieven van Groningers die duurzaam bijdragen aan de leefbaarheid en waardering van de regio boven het Groningen-gasveld. Het programma maakt deel uit van Kansrijk Groningen. Lees meer over het Leefbaarheid- en Duurzaamheidsprogramma van NAM en Delfsail 

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
 
Digitaal magazine over gaswinning en aardbevingen in Groningen

De tweede editie van het digitaal magazine over gaswinning en aardbevingen in Groningen staat sinds donderdag 16 juni ‘live’ op NAMPlatform.nl. In dit magazine informatie over gaswinning, aardbevingen en veiligheid in Groningen.

Waarom gebeurt het testen van Groningse huizen in Italië, wat is het belang van het onderzoek naar de ondiepe ondergrond en wanneer besluit minister Kamp van Economische Zaken over gaswinning uit het Groningen-gasveld?

Dialoog
Regelmatig krijgen we bij NAM deze en andere vragen voorgelegd. Ook ontvangen we ideeën en en suggesties voor verbetering van de inwoners uit de regio boven het Groningen-gasveld. Zo werkte Klaas Heun uit Appingedam een plan uit het Groningen-gasveld in te richt als gasopslag. Een van de ingenieurs bij NAM bestudeerde dit plan en nodigde Klaas Heun uit voor een gesprek.

Medewerkers van Ronda Metselwerken uit Winsum reisden eerder dit jaar af naar Italië en bouwden in Pavia een typisch Gronings huis op de triltafel van het EUcentre. Ze bouwvakkers maakten van de gelegenheid gebruik en legden Rui Pinho, één van de Italiaanse toponderzoekers van EUcentre, een aantal vragen voor over het onderzoek naar de sterkte van huizen.

In het digitaal magazine leest u onder andere de verhalen van Klaas Heun, de vaklieden uit Winsum, maar ook van de 9-jarige Milou Ottens uit Loppersum.  

Lees ook het digitaal magazine

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
Email Newsletter Software by Newsweaver