Positieve energie bij bijeenkomst energietransitie Den Helder

“Samenwerking is de sleutel tot succes bij de energietransitie”, betoogde projectmanager Haije Stigter van NAM maandag 3 april in Den Helder bij een informatiebijeenkomst over energietransitie. De ruim honderd aanwezigen schaarden zich, eensgezind achter deze stelling en zetten hiervoor een petje op.

Haije Stigter verzorgde namens NAM een presentie over de rol van gas bij de energietranisitie. De focus tijdens de avond was vooral gericht op de kansen voor de haven van Den Helder. Stigter pleitte daarbij voor een brede oriëntatie op alle vormen van duurzame energie. “Profiteer van de offshore platforms, de infrastructuur die hier reeds aanwezig is en maak gebruik van de know how en de innovatieve mogelijkheden die reeds in deze regio en de haven van Den Helder aanwezig zijn.” Zijn betoog werd onderschreven door andere sprekers tijdens de avond, onder andere van TNO en de Haven van Den Helder.

De informatieavond in theater de Kampanje in Den Helder was een iniatiatief vande gemeenteraad en werd bijgewoond door lokale - en regionale bestuurders, ondernemers en andere geïnteresseerden.

Lees op NAM.nl meer over deze informatieve bijeenkomst in Den Helder

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
 
Succesvolle installatie duurzaam VONK-systeem

Op het offshore platform Leman Echo installeerden NAM en Shell UK* met succes het duurzame zonne-energiesysteem van technologiebedrijf VONK uit Coevorden.

Het  VONK-systeem bestaat 152 zonnepanelen en drie containers met daarin geavanceerde technologie, waaronder een accu-unit voor opslag van energie. Het Leman Echo-platform kan naar verwachting 95 procent van de tijd op zonne-energie functioneren.

Forse CO2-reductie
De eerste ervaringen laten zien dat het VONK-systeem aan alle verwachtingen voldoet. Het levert een forse CO2-reductie op: het platform draait immers voornamelijk op zonne-energie in plaats van dieselgeneratoren. Ook vliegen er geen helikopters meer naar dit platform voor het onderhoud en service op het platform. Slechts eenmaal per jaar vaart het onderhoudsschip de Kroonborg hiervoor langs. Dit schip vaart op de duurzame brandstof GTL. NAM onderzoekt of het systeem ook op andere platforms op zee toegepast kan worden.

Video
VONK ontwikkelde het duurzame zonne-energiesysteem in 2016 voor NAM. VONK en NAM/Shell UK zijn trots op de samenwerking die in zeer korte tijd tot deze innovatie heeft geleid. De bedrijven tonen dit in een korte video. In deze video leggen projectmanagers en technici trots uit hoe het nieuwe systeem bijdraagt aan meer aardgas productie, tegen lagere kosten én met minder CO2-uitstoot. 

Bekijk de video over het duurzame zonne-energiesysteem.

*NAM en Shell UK werken samen in ONEgas, een uitvoeringsorganisatie voor de gaswinning op de zuidelijke Noordzee

 

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
 
NAM op afstand in Groningen

De Nationaal Coördinator Groningen (NCG), Hans Alders, presenteerde vrijdag 31 maart zijn plannen voor toekomstige schadeafwikkeling. NAM gaat uit het schadeproces en komt daarmee op afstand te staan. De NCG introduceert een nieuwe wijze van schadeafhandeling en een nieuw schadeprotocol. Dit treedt uiterlijk 1 juli 2017 in werking.

Lees meer over NAM op afstand op NAM.nl of op de website van de Nationaal Coördinator Groningen (NCG).

OVV rapport 
De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV) presenteerde donderdag 30 maart het  rapport Aardbevingsrisico’s in Groningen. OvV ging de afgelopen tijd na in hoeverre de aanbevelingen uit het OvV-rapport van februari 2015 werden ingevuld. De bevindingen van deze monitor zijn in dit nieuwe rapport opgenomen.

NAM heeft zich de conclusies uit het rapport van 2015 aangetrokken en de aanbevelingen omarmd. NAM liet afgelopen week in een reactie weten het zinvol te vinden dat het onafhankelijke OvV nagaat wat er gebeurde met de aanbevelingen uit 2015. Het is belangrijk dat er erkenning en herkenning blijft  voor de maatschappelijke impact van aardbevingen.

Lees op onze website de volledige reactie van NAM op het OvV rapport van donderdag 30 maart 2017.

 

 

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
 
Gaszuiveringsinstallatie (GZI) Emmen sluit

De gaszuiveringsinstallatie van NAM in Emmen wordt in de loop van 2018 ontmanteld en gesloten.

De sluiting is een logisch proces, verklaarde woordvoerder Kirsten Smit in Dagblad van het Noorden. De fabriek in Emmen draait al enige tijd op halve kracht en is niet langer rendabel. Er werken tegenwoordig nog zo’n twintig medewerkers, terwijl dat er ooit ruim honderd waren.

Een aantal gasvelden die nu nog zijn aangesloten op de GZI in Emmen zullen worden ‘omgeleid’ naar de NAM installatie in Ten Arlo. Het is nog niet bekend wat er na de ontmanteling van de GZI gaat gebeuren met het terrein waar de fabriek staat. NAM is daarover in gesprek met de gemeente Emmen.


Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
 
Goed bezochte open dag in Noordbeemster

Bijna honderd buren en geïnteresseerden, jong en oud, bezochten zaterdag 1 april de open dag van de NAM-locatie aan de Havermeerweg in Noordbeemster. De bezoekers kregen een rondleiding over de locatie en kregen uitleg van diverse NAM-collega’s, zoals een geoloog en een operator.

Actief in de gemeente Beemster
NAM is al sinds de jaren ’70 actief in de gemeente Beemster met twee gaswinningslocaties, een aan de Havermeerweg in Noordbeemster en een aan de Jisperweg in Westbeemster. Dagelijks produceert NAM op deze locaties zo’n 1.100.000 m3 gas. Dat is voldoende om ruim 200.000 huishoudens te voorzien van een warm huis en warm water.

Belang kleine gasvelden
Het gas uit de gemeente Beemster komt uit een van de zogenoemde ‘kleine velden’. In Nederland zijn er zo’n 175 kleine gasvelden. Samen zorgen deze kleine velden voor zo’n 30% van de Nederlandse energievoorziening.

Lees op NAM.nl meer over het belang van kleine gasvelden of bekijk de animatie hierover.

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
 
NAM in de media

Woensdag 29 maart sprak NAM-directeur Gerald Schotman op NPO Radio 1 een half uur over de rol en relevantie van aardgas, de energietransitie en Groningen. Deze week spreekt Schotman uitgebreid met de Volkskrant.

Gerald Schotman was woensdag 29 maart te gast bij het radio-programma Stand.nl Hij sprak daar onder andere over de overstap van aardgas naar duurzame alternatieven.

Volkskrant
De onderwerpen die op Radio 1 aan de orde kwamen, komen mogelijk opnieuw voorbij in het interview dat Schotman deze week heeft met de Volkskrant. Het interview zal naar verwachting zaterdag 8 april worden gepubliceerd.

Luister het interview van Gerald Schotman bij Stand.nl terug of lees binnenkort het interview in de Volkskrant. 

Bevingsbestendige schoolcampus 
Woensdag 5 april berichtte RTVNoord over de overeenkomst die de gemeenten Appingedam en Delfzijl sloten met het Eemsdeltacollege en het Noorderpoort college over de realisatie van een grote bevingsbestendige schoolcampus voor voortgezet onderwijs in Appingedam. NAM investeert 14 miljoen euro om het nieuwe gebouw aardbevingsbestendig te bouwen.

Bekijk het nieuwsitem op de website van RTVNoord. 

 

 

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
Newsletter Marketing Powered by Newsweaver