Zes prijswinnaars 'Steek energie in de buurt Coevorden'

Dinsdagavond 18 juli werden in Dalen, in de gemeente Coevorden, de zes prijswinnaars bekend gemaakt van het project ‘Steek energie in de buurt Coevorden’. De prijs- winnaars mogen met een financiële bijdrage van NAM het idee realiseren waarmee zij hun eigen woonomgeving nog leuker en plezieriger willen maken.   

Maar liefst 26 projectvoorstellen werden ingestuurd voor deelname aan het project ‘Steek energie in de buurt Coevorden’. NAM bestaat dit jaar 70 jaar. We zijn al even lang actief in Coevorden. Daarom willen we een gebaar maken: in al die jaren hebben we olie en gas gehaald, met het project ‘Steek energie in de buurt’ brengen we graag iets terug.

De jury maakte dinsdag 18 juli de zes prijswinnaars bekend. Zij kunnen hun project uitvoeren met een bijdrage van NAM. Het realiseren van een Doe-plein in Dalen (zie fotowas een van de prijswinaars. 

Lees op NAM.nl welke andere projecten in de prijzen vielen.  

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
 
Opknapbeurt voor luchtwachttoren Warfhuizen

Luchtwachttoren 7O1 in Warfhuizen werd oorspronkelijk gebouwd om in de koude oorlog vijandige Russische vliegtuigen op te sporen. Nu krijgt de toren een landschappelijke functie. Voor de restauratie kreeg Stichting Het Groninger Landschap onder meer een bijdrage uit het NAM Leefbaarheid- en Duurzaamheidprogramma.

 

“We zijn nu halverwege dit mooie project”, vertelt Marco Glastra, directeur van het Groninger Landschap. “De restauratie van de toren is zo goed als voltooid.” Volgende stap is het toegankelijk maken van de toren voor het publiek, zodat iedereen kan genieten van het weidse uitzicht. Glastra: “Door de positie in het landschap krijgt de gerestaureerde en opengestelde toren een prachtige toegevoegde waarde in de landschappelijke omgeving.”


Het verhaal van de toren wordt compleet met het terugbrengen van het authentieke meubilair. Voor deze kers op de taart startte het Groninger Landschap een crowdfundingsactie. Inmiddels is hiermee al ruim € 10.000,- opgehaald.

 

Het NAM Leefbaarheid- en Duurzaamheidprogramma maakt deel uit van Kansrijk Groningen, een programma van de Nationaal Coördinator Groningen.  

 

 

 

 

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
 
NAM verkoopt Groningse testwoningen

NAM voert niet langer onderzoek uit naar het versterken van gebouwen, in acht zogenoemde testwoningen in Groningen. Alle panden worden verkocht. Vier van de in totaal acht testwoningen zijn al in particuliere handen overgegaan. 

Ruim drie jaar zijn testen uitgevoerd in de woningen, die als groep van acht een dwarsdoorsnede vormden van de huizen in het Groningse aardbevingsgebied. De aankoop van de testwoningen maakte deel uit van het project Bouwkundig Versterken, dat NAM in 2013 startte. Dit project is samen met de aardbevingexperts van ingenieursbureau Arup uitgevoerd. Naast het testen van versterkingsmaatregelen zijn ook verschillende materiaaltesten uitgevoerd.

De opgedane kennis is overgedragen aan de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) en uitvoeringsinstantie Centrum Veilig Wonen (CVW). Sinds 31 maart dit jaar staat NAM op afstand van de schadeafhandeling en de versterkingsoperatie. 

 

Lees meer over de testwoningen op NAM.nl

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
 
Werken op grote diepte in Warffum

De locaties waar NAM aardgas produceert hebben onderhoud nodig. Niet alleen de zichtbare installaties bovengronds maar ook ondergronds moet er het een ander gebeuren. Eerder dit jaar werden de installaties op de locatie Warffum al grondig aangepakt. In augustus gaat NAM opnieuw naar deze locatie, in dit geval voor onderhoud aan de put.

Een onderhoudstoren zal op de locatie Warffum de pijpen verwijderen en deze door nieuwe vervangen. Een karwei dat bovengronds plaats gaat vinden, maar waar op grote diepte gewerkt wordt. Dit onderhoudswerk gaat drie weken lang dag en nacht door.

Lees meer informatie over de werkzaamheden in Warffum op NAM.nl

 

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
 
Duizendste basisschoolleerling schuift aan bij gastles NAM

Het afgelopen schooljaar verzorgde NAM voor 1.000 leerlingen op het basisonderwijs een gastles over de ontstaansgeschiedenis van aardgas en olie, gaswinning en NAM. Deze mijlpaal werd dinsdag 18 juli bereikt, tijdens een feestelijke gastles op de Mgr. Bekkerschool in Veendam. Alle leerlingen in Veendam kregen daarom een heerlijk waterijsje. 


Drie NAM-collega’s verzorgden de gastles in Veendam voor de leerlingen uit groep 3, 4 en 5. Met behulp van een boorkop, gesteente en puzzels leerden de leerlingen hoe aardgas en aardolie ontstaan, waar je fossiele brandstoffen voor nodig hebt en hoe de NAM op grote diepte in de ondergrond een gas- of olieveld bereikt. Ook de gevolgen van de activiteiten van NAM kwamen vanzelfsprekend aan de orde.

Gastlessen
Het afgelopen schooljaar verzorgde NAM gastlessen op 17 scholen en aan circa 1.000 leerlingen in haar werkgebied. Er werden lessen gegeven van Oosterhesselen tot Warffum en van Schildwolde tot Schoonebeek.

NAM-collega’s verzorgen regelmatig gastlessen op de scholen waar hun kinderen les krijgen. Voor meer informatie over de gastlessen of voor het aanvragen van een gastles kunt u terecht op de website van NAM of op www.aardgasindeklas.nl


Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
 
NAM in het Nieuws

Noordhollands Dagblad: Veel werk Den Helder door NAM Platform 

Het Noordhollands Dagblad schrijft deze week over de positieve gevolgen van de plaatsing van L13FI, een nieuw en compact platform van NAM voor gaswinning op zee.

Het platform werd in mei op de Noordzee geplaatst, zo’n 60 kilometer ten noordwesten van Den Helder. De plaatsing van dit innovatieve, zelfvoorzienende platform, een zogenoemde monotower, zorgt voor extra werkgelegenheid in de regio. ‘Het bedrijfsleven in de kop van Noord-Holland, en met name in Den Helder, plukt de vruchten van de plaatsing van dit nieuww productieplatform’, zo vermeldt het Noordhollands Dagblad. Lees het volledig artikel of lees meer over dit platform op de website van NAM

 

BNR Radio: reportage Gasopslag Drenthe

BNR Radio maakte een reportage over ‘de gaskraan’ van NAM op de gasopslag Norg, bij het Drentse Langelo. In deze reportage legt een NAM-medewerker uit dat ‘de gaskraan’ met één muisklik bediend kan worden. In de winter, draait heel Nederland de thermostaat ietsje hoger en neemt de vraag naar gas snel toe. Om direct te kunnen voldoen aan die toenemende vraag, slaat NAM het gas uit het Groningen-gasveld ’s zomers op in de ondergrondse opslag in Drenthe. Zodat Nederland er ook in de winter warmpjes bij zit. Luister de volledige reportage van BNR Radio  of lees meer over de ondergrondse opslag op NAM.nl

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer