TransitieCoalitie pleit voor programmatische aanpak Energieakkoord 2.0

De TransitieCoalitie nodigt het nieuwe kabinet, overheden en maatschappelijke organisaties uit om snel met elkaar in gesprek te gaan over de invulling van een nieuw Klimaat- en Energieakkoord met mogelijke programma’s. Ambitie moet zijn om deze medio 2018 vast te stellen. 

 

"Dit regeerakkoord is terecht ambitieus en toekomstgericht inzake de klimaatafspraken van Parijs”, stelt Ron Wit (Eneco) namens de TransitieCoalitie. De TransitieCoalitie is een groep van circa 65 toonaangevende bedrijven in Nederland die de energietransitie willen versnellen en benutten voor economische vernieuwing. NAM is een van de aangesloten ondernemingen.

 

Versnellen energietransitie

De TransitieCoalitie is in 2016 opgezet omdat een aantal toonaangevende bedrijven vindt dat Nederland vaart moet maken met de energietransitie. Dat leidde in oktober 2016 tot een pleidooi voor versnelling van de energietransitie door

  • een klimaatwet
  • een minister voor klimaat, economische zaken en energie
  • een borgingsmechanisme dat moet zorgen voor continuïteit over kabinetten heen
  • creatieve wegen om de energietransitie te financieren. 

Lees het volledige bericht over dit pleidooi van de TransitieCoalitie op NAM.nl of lees meer op de website van de TransitieCoalitie.

 

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
 
TNO praat huiseigenaren met een gebouwsensor bij

TNO nodigt jaarlijks Groningers met een gebouwsensor uit om hen bij te praken over het netwerk van gebouwsensoren. Maandag 30 oktober 2017 bezochten zo’n vijftig geïnteresseerden deze jaarlijkse informatieavond, in Vita Nova in Middelstum. Zij werden ook bijgepraat over de nieuwe SBR richtlijn en het Meet- en Regelprotocol van NAM.   

 

Huibert Borsje van TNO beantwoordde tijdens de informatieavond veel technische en gedetailleerde vragen. Maar ook informeerde hij nieuwe inwoners, die bij de koop van hun huis een sensor overgedragen kregen, over het reilen en zeilen van het meetnetwerk.

 

Er volgde bovendien een uitgebreide toelichting op de nieuwe SBR richtlijn, opgesteld door de Stichting Bouw Research. Deze richtlijn geeft aan hoe trillingen beoordeeld kunnen worden. NAM verzorgde een presentatie over het nieuwe Meet- en Regelprotocol (MRP).

 

In een gebied groter dan het Groningen-gasveld zijn meer dan 300 gebouwsensoren geplaatst. Deze sensoren registreren elke trilling van een huis of gebouw en verbeteren daarmee het inzicht in het verband tussen aardbevingen en de veiligheid in huis.

 

Ook op de gemeentehuizen in de regio boven het Groningen-gasveld hangen gebouwsensoren. De meetgegevens van deze sensoren zijn voor iedereen toegankelijk, op de pagina Feiten en Cijfers op NAM.nl.  

 

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
 
Nieuwbouw Anjum bijna voltooid

In het Friese Anjum krijgt een nieuw dorpshart zichtbaar vorm. Middenin het dorp vormen de Multifunctionele Accommodatie (MFA) en het nieuwe NAM-kantoor een unieke combinatie.

 

De nieuwbouw in Anjum verliep de afgelopen maanden zeer voorspoedig. In maart startten de werkzaamheden en inmiddels is de nieuwbouw nagenoeg gereed. De bouw wordt de komende weken afgerond en het pand zal worden ingericht. De Multifunctionele Accommodatie (MFA) en het NAM-kantoor maken in het pand optimaal gebruik van gezamenlijke voorzieningen. 

 

Er komen 50 werkplekken voor NAM personeel in het pand. Zodra dit nieuwe kantoor klaar is, zal NAM vanuit Anjum de gaswinning voor de kleine velden in de noordelijke regio coördineren.     

 

Volg de nieuwbouw

NAM is al tientallen jaren actief in Noordoost Fryslân met het winnen van aardgas uit kleine gasvelden. Door de samenwerking tussen het dorp Anjum en NAM kon een nieuwe MFA worden gerealiseerd en wordt het dorpshart van Anjum gerevitaliseerd. De nieuwbouw kan via een webcam elk moment van de dag live worden gevolgd.   

 

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
 
Buren bezoeken locatie Noordbeemster

Ruim 100 geïnteresseerde omwonenden waren donderdag 26 oktober te gast op de NAM locatie in Noordbeemster. Ook de burgemeester van Beemster en een aantal raadsleden maakten gebruik van de mogelijkheid om hier een kijkje te nemen.

 

Op de locatie in Noordbeemster is momenteel een boortoren aanwezig voor het boren van een extra put in een bestaand gasveld. NAM-collega’s leidden de bezoekers rond op de locatie en langs de boortoren en informeerden hen  over hun werkzaamheden,  de boortoren en de activiteiten op de locatie. De werkzaamheden in Noordbeemster worden naar verwachting begin december afgerond.

 

Lees meer informatie over de werkzaamheden in Noordbeemster op NAM.nl.

 

Robot

Wat de bezoekers afgelopen donderdag nog niet te zien kregen, is de nieuwe ATEX certified plant robot EX-R1. Deze robot kan kijken, horen en gasmeten, en daarmee kunnen we eenvoudig op afstand een kijkje nemen op de plant. Na een periode van proefdraaien in Barendrecht, zal de robot in Noordbeemster worden ingezet.

 

Kleine gasvelden

De locatie in Noordbeemster is een van de circa 175 kleine gasvelden in Nederland. Deze kleine velden leveren gezamenlijk zo’n 30% van de energie in ons land.

Lees op NAM.nl meer over het belang van aardgas uit kleine gasvelden of bekijk de animatie hierover.   

 

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
 
NAM bij Open Bedrijvendag Drenthe  

NAM neemt zaterdag 4 november deel aan de Open Bedrijvendag Drenthe. Tussen 10.00 en 16.00 uur openen we de hekken van onze locatie aan de Nieuwe Dijk in De Krim, in de gemeente Coevorden. Een van de NAM-locaties op het Coevorden-gasveld.  

 

De locatie, met de naam Coevorden-24, ligt op historische grond. Op nog geen 500 meter afstand van deze locatie, vond NAM nét na de oorlog bij toeval aardgas.   

 

Zaterdag, tijdens de Bedrijvendag Drenthe, zijn bezoekers op deze locatie van harte welkom om hier een kijkje te komen nemen. Er worden rondleidingen gegeven, we tonen een informatieve film en ook voor kinderen zijn er leuke activiteiten.   

 

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
 
Motorclub Delfcross klaar voor duurzame toekomst

Motorclub Delfcross moest vechten voor het behoud van hun crossbaan. Nadat de Hoge Raad groen licht gaf voor het voortbestaan van de baan sloeg het bestuur spijkers met koppen. De motorclub zette in op duurzaamheid en gaf het complex een complete facelift.  

 

Bestuurslid Pepijn de Haan: “De Hoge Raad oordeelde dat onze crossbaan niet vervuild is en dat we hier mogen blijven. Met die uitspraak konden we ook rekenen op de hulp en steun van de gemeente Delfzijl.”

 

Sponsoren en vele vrijwiligers staken de club een helpende hand toe. Zij sloegen de handen ineen en realiseerden  heel snel een prachtige kantine met veranda, zelfs met schoonmaakfaciliteiten voor de crossers en hun motoren.  

 

Nieuwe buren zorgen letterlijk voor energie

Na de nieuwe kantine kwamen er nieuwe buren op het terrein: motorclub Black Sheep. Mooie bijkomstigheid hiervan was dat de gemeente het perceel vervolgens voorzag van elektriciteit.  De elektriciteitskosten worden gedekt door de zonnepanelen, die dankzij een bijdrage van het NAM Leefbaarheid- en Duurzaamheidsprogramma op het dak van de veranda geplaatst werden.

 

Sportclubs Verduurzamen

Groningse sportclubs die hun accommodatie willen verduurzamen, kunnen een beroep doen op een speciaal kader van het NAM Leefbaarheid- en Duurzaamheidprogramma. Het programma is onderdeel van Kansrijk Groningen.

 

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer