Drie finalisten NAM70 Challenge bekend

Drie groeibedrijven, zogenoemde scale-ups, uit Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Nederland gaan de komende maanden samen met, en onder begeleiding van, NAM werken aan een oplossing voor grootschalige opslag van duurzame energie. Dinsdag 3 april werden deze drie finalisten van de NAM70 Challenge bekend gemaakt.   

 

Met deze Challenge daagde NAM wereldwijd scale-ups uit, innovatieve oplossingen aan te dragen voor het grootschalig opslaan van duurzame energie. Dit wordt cruciaal om het toekomstige energiesysteem stabiel te houden en vraag en aanbod op elkaar af te stemmen. In totaal werden 45 kwalitatief hoogwaardige en zeer diverse oplossingsrichtingen aangedragen.

 

De jury liet zich bij haar keuze leiden door techniek, innovatie, korte-lange termijn opslag en diversiteit. De drie finalisten zijn in willekeurige volgorde:

  • Storelectric, Verenigd Koninkrijk – Technologie: Compressed Air Energy Storage
  • Proton Ventures, Nederland – Technologie: Ammonia Power to Liquid Storage
  • Eco-Tech Ceram, Frankrijk – Technologie: Thermal Energy Battery with Ceramic Cells

Op 6 juni aanstaande wordt de winnaar van de NAM70 Challenge bekend. De winnaar ontvangt €50.000,-, maar kan vooral ook rekenen op NAM als klant. De winnaar implementeert de voorgestelde innovatie samen met NAM.

 

 

Bekijk ook de korte video over de drie genomineerden of  luister het interview bij BNR Radio met Proton Ventures uit Schiedam. Bezoek voor meer informatie de NAM70 Challenge website

 

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
 
Reactie NAM op brief minister Wiebes

Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat, maakte donderdag 29 maart bekend dat hij de komende jaren, tot uiterlijk 2030, de gaswinning in Groningen volledig wil afbouwen.  

 

Donderdagmiddag stuurde de minister een brief aan de Tweede Kamer over de toekomst van het Groningen-gasveld in relatie tot veiligheid en veiligheidsbeleving van de Groningers en leveringszekerheid. Dit besluit geeft invulling aan de politieke wens de veiligheid en veiligheidsbeleving in Groningen te garanderen.

Hiermee komt een versneld einde aan jarenlange gaswinning uit Groningen. Het aardgas bracht Nederland veel welvaart, maar kent tegelijkertijd een keerzijde voor de Groningers. Het besluit van de minister heeft gevolgen voor NAM, maar ook voor veel toeleveranciers uit de regio.

 

De activiteiten van NAM beperken zich overigens niet tot het Groningen-gasveld. Naast de gaswinning uit het Groningen-gasveld, wint NAM aardgas uit kleine velden op land en zee. Daarnaast werken we samen met partners om Nederland de komende jaren te voorzien van de energie die nodig is.

 

Dit kabinetsbesluit onderstreept het belang de energietransitie te versnellen.

 

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
 
In gesprek over gaswinning ‘kleine velden’

Minister Wiebes kondigde onlangs aan de gaswinning uit het Groningen-gasveld de komende jaren volledig af te bouwen. De activiteiten van NAM beperken zich echter niet tot Groningen. Sinds de jaren vijftig in de vorige eeuw wint NAM gas uit een groot aantal kleine gasvelden.

 

In gesprek in Friesland

NAM wint in vele provincies gas uit kleine velden. Voor een aantal kleine velden, onder meer in Friesland en Groningen, diende NAM de afgelopen tijd een aangepaste versie in van het Winningsplan. Medewerkers van NAM lichten bij informatiebijeenkomsten en gesprekken de Winningsplannen en de activiteiten toe, en beantwoorden de vragen van onder meer inwoners en gemeenteraden. Afgelopen week vonden er gesprekken plaats in Noordoost-Friesland en in het Groningse Westerkwartier.

 

Kleine gasvelden

In 2017 won NAM uit circa 125 producerende kleine gasvelden, op land en op zee, in totaal 7.6 miljard kubieke meter aardgas, een afname van 0,6 miljard kubieke meter. De gasproductie van alle kleine velden samen, is goed voor ongeveer 30% van het aardgas in Nederland.  Lees op de website van NAM meer over het belang van de kleine gasvelden of bekijk de animatie hierover.  

 

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
 
Nieuwe bestemming voor Nicolaaskerk in het Groningse Kloosterburen

“Om de Nicolaaskerk in Kloosterburen vaker te kunnen gebruiken hebben we vooral ingezet op een verduurzamingsslag en een nieuwe inrichting. Zo herstelden we bijvoorbeeld de originele entree, die via de toren uit 1648 liep, weer in ere”, vertelt architect Reinier de Gooijer. Hij tekende voor de plannen voor een multifunctioneler en duurzamer kerkje in Kloosterburen.

 

De verduurzaming van de kerk wordt gerealiseerd door vloerverwarming én wandverwarming in kalkhennepblokken. De werkzaamheden bij de Nicolaaskerk worden naar verwachting halverwege 2018 afgerond. Het kerkje is dan een prachtige ruimte voor bijeenkomsten, studiedagen, vergaderingen en kleinschalige concerten waar het dorpshuis te groot voor is. Een aanwinst voor het dorp.

 

Herbestemming cultureel erfgoed

De Nicolaaskerk in Kloosterburen (foto: Tammo Korhorn) is een van de Groningse monumenten die begin 2018 geld toegekend kregen vanuit het leefbaarheidsprogramma Herbestemming Cultureel Erfgoed. Dit programma biedt Groningse kerken, molens, boerderijen en andere monumentale panden de kans op een nieuwe functie en behoud voor de toekomst. 

 

De eerstvolgende aanvraagronde voor Herbestemming Cultureel Erfgoed sluit op 1 juni 2018.

 

Het programma Herbestemming Cultureel Erfgoed is onderdeel van Kansrijk Groningen en wordt financieel mogelijk gemaakt door het NAM Leefbaarheid- en Duurzaamheidprogramma. Lees meer over de Nicolaaskerk en het Herbestemmingsprogramma op NAM.nl of bezoek www.libau.nl voor meer informatie.  

 

 

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer