Groen licht herstart oliewinning Schoonebeek

NAM heeft kennis genomen van het besluit van Staatstoezicht op de Mijnen dat de gerepareerde injectiewatertransportleiding tussen De Hulte en Rossum weer in gebruik genomen mag worden. Hierdoor mag NAM de olieproductie in Schoonebeek, en daarmee samenhangend de waterinjectie in Twente weer hervatten onder de huidige geldende vergunningen.

Over dit onderwerp zijn ook vragen gesteld door de politiek. Om iedereen de gelegenheid te geven kennis te nemen van de stand van zaken, heeft NAM besloten de oliewinning in Schoonebeek niet nu al maar medio september te hervatten.

“Naast economische en werkgelegenheidsaspecten vind ik het ook belangrijk dat er duidelijkheid komt over de korte en langetermijnbeslissingen en dat deze op elkaar zijn afgestemd. Ik wil hiervoor graag ruimte geven aan alle betrokken partijen”, lichtte NAM-directeur Gerald Schotman toe. 

Werkgelegenheid
De oliewinning in Schoonebeek is een belangrijke pijler voor de werkgelegenheid in met name Zuid-Oost Drenthe. Op jaarbasis zijn er in totaal ongeveer 200 mensen dagelijks direct betrokken bij de oliewinning in Schoonebeek waaronder ongeveer 80 medewerkers van NAM.

Lees op onze website meer over de herstart van oliewinning en waterinjectie in Twente.

 

 

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
 
Nieuwe zeeheld voor NAM: robotkraan RoBorg

Het onderhoudsschip De Kroonborg krijgt binnenkort een nieuw ‘bemanningslid’, RoBorg. RoBorg is een compacte robotkraan, die zal worden ingezet voor werkzaamheden aan productieputten op onbemande platforms in de Noordzee. 

In totaal beheert NAM 158 productieputten op de Noordzee, waarvan 80 actieve putten. Voor een veilige en optimale gaswinning voert NAM het hele jaar door inspectie- en onderhoudswerkzaamheden uit. Tot voor kort waren hiervoor grote kranen of tijdelijke, kostbare werkplatforms nodig. 

Innovatieve toepassing
Dat grote materieel is dankzij RoBorg niet langer nodig. Voortaan kunnen de werkzaamheden vanaf De Kroonborg met RoBorg worden uitgevoerd. Het is voor het eerst dat dit type mini-kraan toegepast gaat worden voor putonderhoud in de offshore-industrie.

Efficiënt werken op zee
Met de inzet van de Kroonborg introduceerde NAM eerder al een nieuwe, efficiënte manier van werken op zee. Medewerkers hoeven niet meer met helikopters naar het werk te gaan. Dit betekent minder reis- en wachttijd. Het terugbrengen van de helikoptervluchten met 30% betekent ook minder uitstoot van CO2.

Bekijk een filmpje over RoBorg of lees meer over de compacte robotkraan op de website van NAM. 

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
 
Boortoren binnenkort in Koekange

Op de NAM-locatie nabij Koekange starten deze maand de voorbereidingen voor het boren van een nieuwe put in het De Wijk-gasveld. De werkzaamheden gaan naar verwachting vanaf maandag 22 augustus van start.

Voor de daadwerkelijke boring van start kan, wordt het benodigde materiaal naar de locatie gebracht. Zo arriveert een dezer dagen de boortoren aan het Eggedijkje in Koekange. De boortoren blijft een aantal maanden in de regio voor de boring van in totaal negen nieuwe putten in het De Wijk-gasveld. Het boren gebeurt zowel in Koekange als in Echten. De eerste vier putten worden geboord op de locaties in Koekange.

De voorbereidende werkzaamheden duren circa twee weken en kunnen enige geluidsoverlast met zich meebrengen. NAM informeerde omwonenden hierover tijdens een speciale bijeenkomst op de locatie (zie foto).

Project Aardgas+
Na zestig jaar productie is gasveld De Wijk in Drenthe bijna leeg. Via een aantal nieuwe putten injecteren we stikstof in het gasveld, een innovatieve methode om ook de laatste resten aardgas uit het gasveld te halen. We noemen dit project Aardgas+. 

Lees meer over het project Aardgas+ op onze website. 

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
 
Noorderzon festival vertoont Tour de Force

Tour de Force, de korte jeugdfilm waarin jongeren, innovatieve techniek en de provincie Groningen centraal staan, is vanaf vandaag te zien op het culturele Noorderzon festival in Groningen. De film is ook geselecteerd voor het International Kids Film Festival in San Diego.

Jongeren enthousiast maken voor het werken in de techniek en tegelijkertijd de schoonheid van Groningen laten zien. Dat is het doel van D.E.A.L. de serie, van filmmakers Fedde Hoekstra en Drewes Wildeman. Tour de Force is de eerste aflevering in deze serie.  

Tour de Force is een komedie met Martin van Waardenberg, die zich afspeelt in het fictieve Groningse dorp Borgakkerzijl. De film draait om fietsontwerper Ruben en de uitdagingen waar hij voor komt te staan wanneer hij zijn elektrische ‘pedelec’ tijdens een testrit total loss rijdt. 

D.E.A.L. en NAM
Technisch geschoolde specialisten zijn nu en in de toekomst belangrijk, ook voor NAM en haar toeleveranciers. NAM draagt daarom financieel bij aan D.E.A.L.

Lees meer over D.E.A.L de serie of bestel nu vast kaarten en bekijk de film op het Noorderzon festival, op 18 en 19 augustus in Groningen. 


Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
 
Buren op bezoek bij NAM in Oosterhesselen

NAM ontvangt vandaag, donderdag 18 augustus, buren en omwonenden van de NAM locatie aan de Noorddijk in Oosterhesselen. Aanleiding voor het bezoek zijn de werkzaamheden die NAM de afgelopen tijd op deze locatie uitvoerde. Deze zomer sloot NAM hier, met hulp van een boortoren, een productieput af.

In 1974 werd op de NAM-locatie in Oosterhesselen de eerste gaswinningsput geboord. Er volgden er daarna nog vijf. Het gasveld Oosterhesselen produceerde tot nu toe 3,7 miljard gas. De betreffende put was al een tijdje buiten gebruik en produceerde niet langer gas. Om die reden is de put definitief afgesloten en opgeruimd.

Omwonenden krijgen een rondleiding over de locatie en uitleg over de uitgevoerde werkzaamheden. Uiteraard kunnen zij ook vragen stellen, over het afsluiten van de put of over de dagelijkse activiteiten op een locatie.  

Lees voor meer informatie over de werkzaamheden in Oosterhesselen verder op onze website. 

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
Newsletter Marketing Powered by Newsweaver