Steek Energie in de Beemster en Edam-Volendam

De vijfde editie van ‘Steek energie in de buurt’ ging begin deze week van start. Na Schiebroek, Twente, Hardenberg en Coevorden is het dit keer de beurt aan De Beemster en Edam-Volendam.

 

Lange historie

Al in de jaren ’60 van de vorige eeuw ontplooide NAM haar eerste activiteiten in de Beemster en de voormalige Zeevang gemeente. Tegenwoordig vindt er alleen nog gaswinning plaats in Westbeemster en in Noordbeemster (Middelie-300). De boortoren stond de afgelopen jaren twee keer in Noordbeemster.

 

Energie 'teruggeven'

Na vele jaren energie uit de diepe ondergrond te hebben gehaald, willen wij nu graag ‘energie’ teruggeven aan de buurt. Om die reden lanceerde NAM maandag 14 mei de campagne ‘Steek Energie in de buurt’. Inwoners van de Beemster en Edam-Volendam worden uitgenodigd ideeën in te sturen voor projecten die de leefbaarheid in de buurt verbeteren. Met het aanleveren van een idee, maken zij kans het project te kunnen realiseren met financiële ondersteuning van NAM. Meedoen kan tot 22 juni 2018.

 

Informatie

Lees meer informatie over deze vijfde editie op de website ‘Steek energie in de buurt’.

 

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
 
De Kroonborg en Kasteelborg samen in actie

De twee Walk to Work (W2W) vessels, Kroonborg en Kasteelborg, beleefden begin mei een primeur. De twee schepen werkten voor het eerst samen aan een onbemand offshore platform.

 

Onderhoud
Begin maart 2018 werd de Kasteelborg, het tweede Walk to Work schip, in de vaart genomen. Dit nieuwe schip gaat, net als de Kroonborg, het onderhoud doen van onbemande platforms in de Zuidelijke Noordzee. De Kroonborg voert alle grote onderhoudswerkzaamheden uit. De Kasteelborg sluit bij de Kroonborg aan voor het uitvoeren van ongeplande werkzaamheden.


Het werken met de Kroonborg bleek de afgelopen jaren zeer succesvol. Technici verblijven op het schip en maken de ronde langs onbemande platforms voor het uitvoeren van werkzaamheden.

 

Voordelen

Met de komst van de Kasteelborg is het inzetten van helikopters, om de platforms te bezoeken, helemaal niet meer nodig. Naast efficiency en logistieke voordelen heeft dit ook een positief effect op het milieu.

 

Ombouwen in beeld

Begin 2018 werd een bestaand bevoorraadschip, een Ulstein PZ 121, in twaalf weken omgebouwd tot het tweede W2W-vessel, de Kasteelborg. Een kort filmpje toont de indrukwekkende conversie van bevoorraadschip naar Walk to Work vessel.

 

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
Rondetafelgesprek in Den Haag

Gerald Schotman en Marjan van Loon schuiven donderdag 17 mei 2018 namens NAM en Shell aan bij de ‘Hoorzitting/Rondetafelgesprek Gaswinning Groningenveld’ in Den Haag. Zij zijn verzocht, net als een aantal andere deskundigen, tekst en uitleg te geven aan Tweede Kamerleden over de gaswinning in Groningen en het versneld afbouwen daarvan.

 

Het Rondetafelgesprek start om 12.00 uur. In vier aparte ‘gespreksblokken’ komen vertegenwoordigers uit de wetenschap, belangenbehartigers, en vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven en de overheid aan het woord.

 

Vanaf 13.45 uur schuiven Gerald Schotman en Marjan van Loon samen met Hans Grünfeld, van de Vereniging voor Energie, Milieu en Water, achter de tafel om de Tweede Kamerleden te woord te staan namens het bedrijfsleven.

 

Volg de hoorzitting

Leden van de Vaste Kamercommissie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) bereiden zich onder andere met deze hoorzitting voor op een nog in te plannen, breder, debat over gaswinning uit het Groningen-gasveld.

 

Het Rondetafelgesprek kan donderdag vanaf 12.00 uur worden gevolgd via de live stream van het Rondetafelgesprek in de Thorbeckezaal op www.TweedeKamer.nl.

 

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
 
Gaswinning in Hardenberg toegelicht

Inwoners uit Hardenberg en omliggende dorpen konden gisteren en vandaag, dinsdag en woensdag 15 en 16 mei, terecht bij de blauwe NAM Infotruck met al hun vragen over de activiteiten van NAM.

 

Winningsplan

Voor vier van de acht gasvelden in Hardenberg diende NAM eind 2017 een vernieuwde versie in van het Winningsplan. Om tegemoet te komen aan de vele vragen over NAM en over de gaswinning en de bijbehorende risico's, organiseerden we in februari 2018 een informatietour in die gebieden van de gemeente Hardenberg waar de gaswinning plaatsvindt.

 

Er zijn nog geen nieuwe ontwikkelingen ten aanzien van het Winningsplan. Toch wil NAM graag dat op- en omwonenden van onze locaties en gasvelden -waar er in Hardenberg veel van zijn- op een laagdrempelige manier bij ons terecht kunnen. Daarom gingen we deze week opnieuw op pad met de informatietruck.

 

Dinsdag 15 mei was het relatief rustig bij de informatietruck. De NAM-collega's konden daardoor extra de tijd nemen voor onze 'buren' in Gramsbergen, Lutten, De Krim en Hardenberg. Dat leverde waardevolle gesprekken op. 

 

Kleine gasvelden

NAM wint gas in 220 kleine gasvelden in Nederland, onder andere bij Hardenberg. Al bijna 70 jaar heeft NAM een vergunning om gas te winnen in de gemeente Hardenberg. Het risico op aardbevingen door gaswinning is hier laag. 

 

Lees op onze website meer over gaswinning in Hardenberg, het belang van de kleine gasvelden of bekijk de animatie hierover.  

 

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
 
De Eilanden

In het tv-programma De Eilanden van omroep Max, nam bioloog Midas Dekkers de kijker vrijdag 11 mei mee naar Ameland. Hij portretteert in zijn programma verschillende eilanders, onder andere NAM-collega Emiel Kienstra. Emiel woont met zijn gezin op Ameland en werkt als Senior operations technician op het AWG-platform voor de kust van Ameland. Emiel vertelt over het werken op een platform en over hoe eilanders tegen NAM aankijken.   

 

Midas Dekkers bezoekt elk jaargetijde één van de Waddeneilanden. De eerste drie afleveringen gingen over Texel, Vlieland en Terschelling.

 

Uitzending gemist? Bekijk alsnog de aflevering over Ameland.

 

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
 
NAM houdt open huis in Assen

Over anderhalve week is het zover: zaterdag 26 mei opent NAM de deuren van haar kantoor in Assen voor het publiek. Omwonenden en andere geïnteresseerden die graag eens een kijkje willen nemen in het kantoor aan de Schepersmaat in Assen en meer willen weten over de activiteiten van NAM zijn 26 mei van harte welkom, van 10.00 tot 16.00 uur.

 

Tijdens de Open Dag, in en rond het NAM hoofdkantoor in Assen, laten we zien wat het werken bij NAM inhoudt. Maar ook leveranciers uit de regio presenteren zich tijdens deze Open Dag. De afgelopen jaren werkten veel ondernemers uit de regio met en voor ons. Deze bedrijven zijn erg belangrijk voor NAM.    

 

RTV Drenthe zendt tijdens deze Open Dag tussen 10.00 en 12.00 uur live uit, vanuit de centrale hal van het NAM kantoor.

 

Vijftig jaar geleden, op 1 mei 1968, opende NAM haar kantoor in Assen (zie foto). Dat gebeurde in het pand naast het huidige hoofdkantoor. Vandaag de dag is in dat gebouw het AZC gevestigd.

 

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer