Sluiten gasveld Groningen gestart in Ten Post

Het lijkt slechts een handtekening, maar het markeert de start van de sluiting van het Groningenveld. De NAM heeft eind oktober gaswinningslocatie Ten Post overgedragen aan Meuva. Dit bedrijf start rond 11 november met het opruimen van de locatie.

 

Locatie Ten Post is een van de vijf gaswinningslocaties rond Loppersum. Op deze locaties wordt geen gas meer gewonnen, wegens het besluit van minister Wiebes om de gaswinning uit het Groningenveld af te bouwen en op termijn te stoppen. De vijf locaties - Ten Post, Overschild, De Paauwen, 't Zandt en Leermens - zijn de eerste locaties die worden opgeruimd, te beginnen met Ten Post.

 

De afgelopen maanden heeft de NAM de sloop voorbereid, zoals het schoonmaken van de installatie. Meuva gaat de bovengrondse installatie verwijderen. De werkzaamheden zullen tot begin 2020 duren. Het verwijderen van de ondergrondse installatie gebeurt later.

 

 

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
 
NAM bij congres New eMMergy over samenwerken in de energietransitie

Harry Eshuis van de NAM leidde donderdag 7 november op het congres New eMMergy een kennissessie over groene waterstof als versneller van de energietransitie. Het congres was ook een mooie gelegenheid voor de eerste vertoning van een video over de GZI-locatie in Emmen.

 

New eMMergy is een initiatief van de gemeente Emmen, met als partners de NAM, Provincie Drenthe en Dutch Tech Zone. Harry Eshuis zit in het Energie Transitie Team van de NAM. Van daaruit is hij nauw betrokken bij de toekomst van NAM’s voormalige gaszuiveringslocatie in Emmen: GZI Next. Dit terrein biedt ruimte aan de ontwikkeling en toepassing van nieuwe energiebronnen, waaronder groene waterstof.

 

Een animatievideo belicht het verleden, het heden en de toekomstplannen van de GZI-locatie.

Lees Meer
Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
 
Open Bedrijvendag Drenthe trekt honderden bezoekers voor NAM

Het was een komen en gaan van auto’s en fietsers bij NAM’s ondergrondse gasopslag Norg bij Langelo. Meer dan 400 bezoekers kwamen zaterdag 2 november langs tijdens de Open Bedrijvendag Drenthe. Er was van alles te zien en te beleven over energie.  

Tijdens een rondrit over de locatie werd uitleg gegeven over de installatie en de functie van de gasopslag. Waar we in de zomer aardgas injecteren als er minder vraag is, halen we in de winter het aardgas naar boven om onze huizen te verwarmen.

 

Buiten de hekken stond een grote tent, met informatieborden en met medewerkers van de Energie Coöperatie Norg, Stork en NAM die vragen beantwoordden. Kinderen konden er knutselen en een eigen sapje bij elkaar fietsen. Ook stonden de vrachtwagens van de onderhoudsafdeling en de NAM-brandweer op het parkeerterrein. “Wat indrukwekkend om de vrachtwagens van zo dichtbij te zien”, zei een van de bezoekers.

Wilt u meer weten over ondergrondse gasopslag, ga dan naar de NAM-website.

 

 

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
 
Video over vereenvoudigen platformen Noordzee

De NAM vereenvoudigt steeds meer platformen op de Noordzee. Bemande platformen met voorzieningen voor gasbehandeling worden omgebouwd tot onbemande platforms zonder deze installaties. Het hoe en waarom van de vereenvoudiging en welke innovatieve technieken daarbij worden toegepast, is te zien in de video ‘Het decomplexen van offshore NAM-platformen’.

 

De behandeling van het gas van de vereenvoudigde platformen vindt plaats op een centraal gelegen platform. De onbemande installaties vergen veel minder onderhoud. Dit vindt jaarlijks plaats vanaf een ‘walk-to-work-schip’. Er is zo ook minder transport nodig van mens en materieel.

 

Een deel van de onbemande platformen wordt vervolgens gemoderniseerd, zoals K83.

 

Met de vereenvoudiging en modernisering bespaart de NAM op de kosten van gaswinning, om betaalbaar gas te leveren aan Nederlandse huishoudens.

 

De video en meer informatie over het vereenvoudigen van de platformen staat op de website van de NAM.

 

 

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
 
Vrijwilligers Oliemuseum Schoonebeek bezoeken Drents Museum

Vrijwilligers van Oliemuseum Schoonebeek genoten 25 oktober van een rondleiding bij de tentoonstelling ‘Sprezzatura - Vijftig jaar Italiaanse schilderkunst (1860-1910)’  in het Drents Museum. Het was een bedankje van de NAM.

 

Sprezzatura (wat zoiets betekent als ogenschijnlijk moeiteloos) is een tentoonstelling over Italiaanse schilderkunst. Het Drents Museum heeft werken bij elkaar gebracht van veertig Italiaanse 19-e eeuwse schilders. Een groot deel was niet eerder in Nederland te zien.

 

Als dank
Van april tot september vertellen de vrijwilligers bij toerbeurt het NAM-verhaal in Oliemuseum Schoonebeek, dat onderdak heeft in zandstrooiboerderij Zwaantje Hans Stokman’s Hof. Als dank biedt de NAM de vrijwilligers jaarlijks iets leuks aan. De vrijwilligers hadden hun belangstelling aangegeven voor een bezoek aan het Drents Museum.

 

 

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
 
Oud plantsoen wordt dorpspark Roodeschool

Vanuit het Leebaarheid en Duurzaamheid Programma draagt de NAM financieel bij aan een nieuwe centrale plek in Roodeschool. Het dorp maakt een plantsoen tot een aantrekkelijke ontmoetingsplaats waar ook activiteiten georganiseerd kunnen worden.

 

Stichting Dorpsbelangen Roodeschool heeft de wensen van de inwoners omgezet in een ontwerp en financiering gezocht. Behalve de NAM dragen onder andere de gemeente en de provincie bij. Dorpsbewoners zullen een deel van de werkzaamheden uitvoeren en ook het onderhoud.

 

Leefbaarheid en Duurzaamheid Programma
Met het NAM Leefbaarheid en Duurzaamheid Programma investeert de NAM in regio’s waar we actief zijn.

Lees Meer
Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer