Presentatie 3e ronde Nieuwbouw-innovatieregeling

Op donderdag 18 mei presenteerden de deelnemers aan de derde ronde van de Nieuwbouw-innovatieregeling hun onderzoeksresultaten. Daarnaast werd aandacht besteed aan de resultaten van 3 jaar Nieuwbouwregeling voor aardbevingsbestendiger bouwen in Groningen.

In hotel Spoorzicht in Loppersum vertelden Stichting Stapelbouw, Econstructie, Bouwbedrijf Wolthuis, Straw Block Systems en Cellutex over hun onderzoek. “Ze hebben allemaal flinke stappen gezet” aldus prof. dr. ir. Wim Poelman. Hij is betrokken bij de Technische Werkgroep van de regeling.

Studente Joyce Leeuwis sloot de middag af. Zij presenteerde haar afstudeeronderzoek, waarin zij onderzocht hoe innovatie het best gestimuleerd kan worden om tot een product te komen dat op de markt gebracht kan worden.

Op dit moment staat nog geen nieuwe onderzoeksronde gepland. Julia Finkielsztajn van NAM is tevreden over de bereikte resultaten: “Een aantal van de 26 innovatieve ideeën die een onderzoeksbijdrage kregen wordt zelfs al in de praktijk toegepast.”

3 jaar NAM Nieuwbouwregeling
In mei bestond de NAM Nieuwbouwregeling 3 jaar. Met die regeling bieden we iedereen die in de aardbevingsregio bevingsbestendiger wil bouwen technische en financiële ondersteuning. Inmiddels ondersteunde de regeling de bouw van meer dan 2800 woningen en zo’n 100 utiliteitsgebouwen.

Hier vindt u een infographic over de Nieuwbouwregeling

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
 
Hogere duurzaamheidsbijdrage Groningse sportclubs

Het NAM Leefbaarheid- en Duurzaamheidprogramma biedt sportclubs in de 9 kerngemeenten van de Groningse aardbevingsregio de mogelijkheid om te investeren in duurzaamheidsmaatregelen. Al meer dan 45 Groningse sportclubs maakten daar gebruik van. Een aantal daarvan kan nu een aanvullende bijdrage aanvragen.

De clubs vervullen vaak een belangrijke sociale rol voor hun omgeving en dragen bij aan de leefbaarheid van de dorpen. Om in aanmerking te komen voor een bijdrage moesten de sportclubs zelf verantwoordelijk zijn voor de exploitatie van hun accommodatie. Door bijvoorbeeld led-verlichting en/of zonnepanelen te installeren kunnen zij flink besparen op energiekosten.

NAM verhoogt bijdrage duurzaamheidsmaatregelen
Op 9 februari 2017 zijn de bedragen die toegekend worden voor de verduurzaming van sportaccommodaties met terugwerkende kracht verhoogd. Daarom maken Groningse sportclubs die voor die datum al een bijdrage kregen voor duurzaamheidsmaatregelen aanspraak op een aanvullende bijdrage. Zij kunnen daarvoor contact opnemen via leefbaarheid@nam.nl.


Lees meer over het NAM Leefbaarheid- en Duurzaamheidprogramma op de website van NAM. 


Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
 
Minister Kamp aanwezig bij inloopbijeenkomst Assen

Minister Kamp van Economische Zaken was woensdag 24 mei zelf aanwezig bij de laatste van drie informatieavonden, over het gewijzigde winningsplan Westerveld. In totaal bezochten zo’n zestig bezoekers de drie informatieve bijeenkomsten, georganiseerd door het ministerie van Economische Zaken.  

Gaswinning Westerveldsysteem
NAM diende een nieuw winningsplan in omdat de gaswinning uit het Westerveldsysteem in sommige gevallen stopt. In andere gevallen is een update opgenomen van de huidige en verwachte gaswinning voor de nabije toekomst. Dit systeem betreft verschillende gasvelden in de gemeenten Leek, Ooststellingwerf, Aa en Hunze, Noordenveld, Assen, Tynaarlo en Midden-Drenthe.

Op basis van het gewijzigde winningsplan stelde het ministerie een ontwerpinstemmingsplan op. Dit ligt nog tot en met maandag 19 juni ter inzage bij de betrokken gemeenten. Belangstellenden konden tijdens de inloopbijeenkomsten vragen stellen en informatie krijgen over de procedure en de gaswinning Westerveld.   

Lees meer informatie over het Ontwerpinstemmingsbesluit over de wijziging gaswinning Westerveld. 

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
 
Start aanleg nieuwe NAM-locatie in Echten

Aan het einde van de Kruisweg in het Drentse Echten werkt NAM momenteel aan de aanleg van De Wijk-100. De komende vier tot zes weken graven we de grond af, leggen leidingen aan en asfalteren deze  nieuwe locatie. Omwonenden zijn de afgelopen tijd regelmatig geïnformeerd over de op handen zijnde werkzaamheden.

De Wijk-gasveld
Al 65 jaar wordt er gas gewonnen uit het De Wijk-gasveld, onder Koekange, Koekangerveld en Echten. NAM produceerde tot nu toe uit dit gasveld bijna 16 miljard m3 aardgas. In de afgelopen 50 jaar werd tijdens de gasproductie boven het De Wijk-gasveld geen trilling geregistreerd.

Aardgas + project
Dankzij een speciale techniek kunnen we met behulp van stikstof ook de laatste resten aardgas nog uit dit veld halen. We noemen dat het Aardgas+ project. In dit kader legt NAM de nieuwe locatie de Wijk-100 aan.

De verwachting is dat er in totaal nog 2 miljard m3 gas uit gehaald kan worden. Dat is genoeg om alle Drentse huishoudens zes jaar van energie te voorzien. Het duurt vanaf nu nog zo’n 10 tot 15 jaar voordat het veld echt leeg is.

Lees meer over de aanleg van De Wijk-100 of over het Aardgas + project op de website van NAM. 

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
 
Internationale studenten in gesprek over Groningen

Veertig internationale studenten, onder meer uit Qatar, Brazilië, Pakistan en Mexico, gingen 9 mei met NAM in gesprek over de sociale impact van aardbevingen, als gevolg van gaswinning in Groningen. De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) organiseerde de bijeenkomst, als onderdeel van de ‘Summer School on Humanitarian Engineering’.

Tijdens een twee uur durende interactieve sessie, stelden de studenten kritische vragen. Bijvoorbeeld over de impact van aardbevingen op inwoners van de regio, maar ook over het verminderen van de gasproductie: ‘als heel Nederland zoveel baat heeft bij de inkomsten van gaswinning, levert productievermindering dan geen weerstand op?’

NAM collega’s vertelden hoe zij, als medewerkers van een technisch bedrijf, omgaan met de sociale impact van hun werk. Het doel van de “Summer School on Humanitarian Engineering” is de studenten de menselijke kant van techniek te laten zien.

Unieke situatie in Groningen
De studenten volgen technische opleidingen aan de Texas A&M University in Qatar (TAMUQ) en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Hun internationale blik op de situatie in Groningen maakte nog eens helder hoe uniek deze situatie is. 

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
 
Inspectie schade in en rond Zuidlaren

Advies- en Ingenieursbureau Witteveen + Bos heeft inmiddels bijna driehonderd woningen geïnspecteerd in Zuidlaren en omgeving. Het bureau startte eind februari het onderzoek naar schade aan huizen nadat op 23 december 2016 in het gasveld Annerveen een aardbeving plaatsvond, met een kracht van 2.4 op de schaal van Richter.

In en rond Zuidlaren werd tot begin mei 2017 op 292 adressen schade gemeld. Witteveen + Bos bezocht hiervan inmiddels 274 adressen en ligt hiermee ‘op schema’. Een inspectie van een woning met een standaard omvang duurt ongeveer vier uur.

Er vinden nog steeds inspecties aan huizen plaats. Daarnaast vindt er aanvullend onderzoek plaats. De komende tijd gaat Witteveen+Bos aan de slag met een grondige en gedegen beoordeeling van alle rapportages. De conclusies van de eerste 200 schademeldingen worden nog voor de zomer verwacht. 


Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
 
Drents Museum presenteert Codename: Energy

Het Drents Museum in Assen opende maandag 22 mei officieel de nieuwe familiebelevenis Codename: Energy.
Alles draait hier om energie. De belevenis is de opvolger van het Kindermuseum Boordevol Energie


Drie schoolklassen, uit Ter Apelkanaal, Oosterwolde en Smilde, waren aanwezig bij de opening van Codename: Energy. De klassen maakten een filmpje waarin energie de hoofdrol speelt en wonnen daarmee een prijsvraag van het Drents Museum. Zij kregen een exclusief programma aangeboden in het museum.

Alles draait om energie bij Codename: Energy. Wat is energie, hoe gingen onze voorouders hiermee om en hoe kunnen we er in de toekomst bewuster mee omgaan? Deze nieuwe belevenis in het Drents Museum is een energiek avontuur voor jong en oud.

Samenwerking
Het Drents Museum realiseerde Codename: Energy met een bijdrage van NAM. NAM is al langere tijd trotse hoofdsponsor van het Drents Museum. Daarnaast was NAM in 2012 sponsor van het Kindermuseum Boordevol Energie en in 1997 sponsor van het GeoExplorer objecttheater.

Lees meer over Codename: Energy op de website van het Drents Museum of op de website aardgas in de klas. Of bekijk het filmpje over Codename: Energy

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer