Start bouw MFA Anjum en kantoor NAM

Begin 2017 start de bouw van de nieuwe MultiFunctionele Accommodatie (MFA) in het Friese Anjum. De gemeente Dongeradeel, NAM en het MFA-bestuur ondertekenden woensdag 9 november de samenwerkingsovereenkomst. Circa 175 inwoners van de gemeente lieten zich maandag 14 november in de Michaelkerk in Anjum bijpraten over de nieuwbouw in het dorpshart. 

Tijdens de informatiebijeenkomst waren er presentaties van het MFA-bestuur, de bouwer BAM, gemeente Dongeradeel, architect Adema en NAM. NAM krijgt een eigen kantoor bij de MFA en realiseert 50 werkplekken. De samenwerking met NAM werd uniek genoemd en positief voor de regio.

Het dorp Anjum heeft al jarenlang de wens dat er een nieuwe MFA komt. Dankzij samenwerking tussen het MFA-bestuur, gemeente Dongeradeel en NAM kan nu een nieuw dorpshart worden gerealiseerd. De MFA krijgt een dorpshuisfunctie. Daarnaast komen er in het gebouw onder meer een huisartsenpraktijk, kinderopvang, fysiotherapie, thuiszorgkantoor en een kapper. De reacties in de Michaelkerk waren enthousiast en positief. De nieuwbouw wordt naar verwachting in de zomer van 2017 opgeleverd. 

NAM wint al zo'n 40 jaar aardgas uit kleine velden in Noordoost Fryslân. Anjum vervult een sleutelpositie: hier wordt het aardgas uit omliggende velden behandeld.

Bezoek NAM.nl voor reacties en meer informatie over de bouw van de MFA in Anjum

 

 

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
 
Thijs Jurgens over NAM en rechtszaken

Bij NAM vinden we het belangrijk vragen over gaswinning en NAM te beantwoorden. We doen dat via verschillende kanalen, online maar ook persoonlijk. Dit keer een aantal vragen over NAM en rechtszaken aan Thijs Jurgens, verantwoordelijk voor het Groningen Aardbevingenteam van NAM.

Het lijkt alsof er veel zaken voor de rechter komen. Waarom kiest NAM hiervoor?
“Ik vind het goed dat die vraag gesteld wordt. Niet om de inhoud, maar juist omdat ik dan uit kan leggen dat dat feitelijk niet zo is. Sinds de aardbeving in Huizinge hebben we heel veel schademeldingen gehad – ruim 70.000. Doel van ons, maar ook nu van CVW, is om er altijd samen met de bewoners uit te komen. In het allergrootste deel lukt dat ook. Ruim 8 van de 10 zaken zijn al opgelost in overleg met de bewoners. Echter, soms lukt dat helaas ook niet. In een handvol van de schademeldingen wordt het voorgelegd aan een rechter of arbiter. Wij zien een rechtszaak niet als winnen of verliezen – het biedt duidelijkheid. Belangrijk voor de bewoners, maar ook voor ons.”

Digitaal magazine
Lees meer antwoorden van Thijs Jurgens in ons digitaal magazine over gaswinning en aardbevingen op NAM.nl.    

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
 
Innovatieve bouwoplossingen testen bij BuildinG

Ondernemers in de bouw kunnen vanaf voorjaar 2017 bij BuildinG in Groningen testen of hun bouwoplossingen bestand zijn tegen aardbevingen. BuildinG heeft verschillende triltafels waarop dit getest kan worden. 

Innovatieve oplossingen
BuildinG in Groningen is de eerste geavanceerde proeftuin waar innovatieve ideeën voor aardbevingsbestendig, levensloopbestenidig en energiezuinig bouwen zich kunnen ontwikkelen. Hiervoor bouwt BuildinG een speciale een test- en demohal in Groningen.    

Informatieve bijeenkomst
Betrokken partijen noemden het testen op een triltafel eerder unaniem als belangrijk onderdeel van de activiteiten bij BuildinG. BuildinG organiseert maandag 21 november een bijeenkomst om de werking van een dynamische triltafel of een cyclische vlaktetest nader toe te lichten.

Samenwerking
BuildinG, Build in Groningen, is hét kennis- en innovatiecentrum voor toekomstbestenig bouwen. BuildinG is een initiatief van de Economic Board Groningen (EBG), Hanzehogeschool Groningen, TNO en Bouwend Nederland.

Lees meer informatie over BuildinG of over de bijeenkomst op 21 november op de website van BuildinG. Aanmelden voor de informatiebijeenkomst kan via email (graag vermelden met hoeveel u wilt komen) 

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
 
NAM in gesprek

NAM voert dagelijks de dialoog over gaswinning en de rol van gas in de toekomst. We vinden het daarbij belangrijk iedereen goed te informeren over onze activiteiten en werkzaamheden. Daarom organiseren we regelmatig open dagen, verzorgen lezingen en gastlessen en lichten onze werkzaamheden toe in diverse media.

Open Bedrijvendag Drenthe
Tijdens de Open Bedrijvendag Drenthe, op 5 november, toonde NAM twee innovatieve projecten: gaswinning in gemeente De Wolden en oliewinning in gemeente Emmen. De  projecten werden elk in totaal door circa 400 geïnteresseerden bezocht (zie foto). 

Offshore Tech
De openingsspeech bij het Offshore Tech event in Rotterdam werd donderdag 10 november verzorgd door NAM adjunct-directeur Ante Frens. Hij gaf hier namens NAM zijn visie op het sturen op CO2-reductie in de energietransitie. Samenwerken aan innovatie op zee is hierbij cruciaal, betoogde Frens. Lees meer informatie over het Offshore Tech Event of download de presentaties

NAM in de media
NAM-directeur Gerald Schotman geeft regelmatig in de media zijn visie op de toekomst van NAM, innovatieve ontwikkelingen en de rol van gas in de energietransitie. Zo sprak hij recent met journalisten van Het Financieele Dagblad en Trouw.  

Digitaal Magazine Gaswinning en aardbevingen
In 2016 publiceerde NAM een aantal digitale magazines over gaswinning en aardbevingen. Hierin onder andere aandacht voor onderzoek, veilig wonen in Groningen, de Groningse woningmarkt en projecten die bijdragen aan het vergroten van leefbaarheid.

Lees in de laatste editie van 2016 o.a. over NAM en rechtszaken, de Waarderegeling van NAM, de 3e ronde Nieuwbouw-innovatieregeling en het EPI-kenniscentrum.   

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
Newsletter Marketing Powered by Newsweaver