Warmte van de ondergrondse gasopslagen van NAM

De temperaturen daalden deze week tot ver onder het vriespunt. Sjaals en handschoenen werden opgezocht en thuis ging de kachel comfortabel een paar graadjes hoger. Dat laatste merken de energieleveranciers en NAM onmiddellijk. De vraag naar aardgas neemt bij vorst sterk toe. NAM levert in dergelijke situaties ook aardgas uit haar ondergrondse gasopslagen bij Norg en Grijpskerk. 

Met deze ondergrondse gasopslagen kan NAM Nederlandse huishoudens altijd voorzien van voldoende aardgas. Wanneer de vraag naar aardgas in korte tijd sterk toeneemt en er is onvoldoende gas beschikbaar op de markt of bijvoorbeeld uit het Groningen-gasveld, gebruiken we het opgeslagen aardgas uit Norg of Grijpskerk. 

Om Nederland warm te houden produceerde NAM begin deze week circa 100 miljoen kuub aardgas per dag uit de gasopslagen. Om een beeld te geven: als het in januari buiten vriest dat het kraakt stroomt er circa 500 miljoen m3 aardgas per dag door de leidingen van Gasunie, gemiddeld is dat in januari circa 375 miljoen m3 aardgas per dag. NAM staat 24 uur per dag klaar om pieken in de vraag op te kunnen vangen en o.a. woningen, kantoren en winkels te verwarmen.

Lees op de nam.nl meer over de ondergrondse gasopslag

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
 
'Steek energie in de buurt': financiële steun voor vier Rotterdamse projecten

Bewoners die met elkaar tuinen opknappen, een kerst of nieuwjaarsdiner voor oudere bewoners van Schiebroek, een maandelijks terugkerende sport- en spelactiviteit voor jongeren uit de buurt en een buurtmoestuin voor jonge moeders en hun kinderen. Deze vier projecten zijn uitverkoren om te worden uitgevoerd in de Rotterdamse wijk Schiebroek, met financiële steun van het NAM-project ‘Steek energie in de buurt’. 

Maar liefst 20 buurtbewoners zonden een idee in voor een buurtproject dat wonen in Schiebroek nog leuker en plezieriger maakt. Zij namen daarmee deel aan het project ‘Steek energie in de buurt’ en hoopten zo hun project op kosten van NAM te mogen uitvoeren. Tijdens een feestelijke bijeenkomst bij de Rotterdamse stadsboerderij Natuurtalent maakte de jury woensdagavond 30 november bekend welke projecten een financiele bijdrage krijgen.

Na 30 jaar oliewinning vertrekt NAM uit Schiebroek. Met het project ‘Steek energie in de buurt’ bedankt NAM haar buren en omwonenden voor hun gastvrijheid in de afgelopen jaren. NAM lanceerde het project in september 2016.

Lees op NAM.nl meer over het het vertrek van NAM uit Schiebroek of lees op een speciale website meer over Steek energie in de buurt

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
 
Bijdragen aan een bevingsbestendigere regio

NAM zal financieel bijdragen aan het versterken van de Eemskanaalkade en de 12 kilometer lange zeedijk tussen Delfzijl en de Eemshaven. Dit kwamen NAM en het Waterschap Noorderzijlvest dinsdag 29 november jl. overeen, in bijzijn van de Nationaal Coördinator, Hans Alders,  tijdens een bijeenkomst bij het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Voor de vergoeding van kosten voor reeds uitgevoerde versterkingen van de Eemskanaalkade heeft NAM ruim 8 miljoen euro toegezegd. Daarnaast zijn er afspraken gemaakt voor het aardbevingsbestendig maken van de zeedijk tussen Delfszijl en de Eemshaven.

Bevingsbestendig bouwen
De Nationaal Coördinator Groningen werkt momenteel een voorstel uit over bevingsbestendig bouwen in de stad Groningen. In het concept Meerjarenprogramma is opgenomen dat een herijkte regeling tot stand dient te komen in overleg met betrokken partijen. NAM kijkt met positieve verwachtingen uit naar het voorstel dat de NCG over dit onderwerp uitwerkt.   

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
 
Gerald Schotman in het nieuws: toekomst van NAM

“NAM moet veranderen van gas- en oliebedrijf naar energiebedrijf. Toch zullen we de komende jaren nog veel gas blijven winnen. De overgrote meerderheid van Nederland heeft nog gas nodig. We onderzoeken wat de rol van gas is in de energietransitie en welke rol hierbij voor NAM is weggelegd”, aldus NAM-directeur Gerald Schotman in Het Financieele Dagblad (FD) en Trouw. 

Gerald Schotman heeft de afgelopen weken een aantal media-ontmoetingen gehad. Aanleiding was de zitting op dinsdag 22 november van de zaak Dijk c.s. tegen NAM en de Staat der Nederlanden, bij de rechtbank van Assen. 

Er was veel interesse voor deze zitting. De NAM-directeur sprak daarom bij Radio 1 over het belang van NAM van de gang naar de rechter en ook bij BNR Nieuwsradio lichtte hij dit nader toe. Bij BNR Nieuwsradio sprak Gerald Schotman overigens ook over de rol van gas, de rol van NAM, innovatie en de rol van gas in de energietransitie. Deze onderwerpen kwamen ook ter sprake in de interviews in Trouw en het FD. Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
 
NAM in gesprek met haar omgeving

Wij vinden het belangrijk steeds de dialoog te blijven voeren over gaswinning: waarom winnen we gas en wat kunnen de mogelijke gevolgen daarvan zijn. We organiseren daarom regelmatig open dagen, informatiebijeenkomsten en verzorgen ook gastlessen. 

Jet-Net Career days
Op 22 en 23 november stond Hogeschool Windesheim in Zwolle in het teken van de jaarlijkse Jet-Net Career Days. Jet-Net, het Jongeren en Technologie Netwerk Nederland, is een samenwerking tussen bedrijven, onderwijs en overheid met als doel havo- en vwo-leerlingen te interesseren voor een bètatechnische vervolgopleiding.

Meer dan 900 havo/vwo-leerlingen met een een bètaprofiel maakten tijdens de Career Days kennis met een vervolgopleiding in de techniek of technische beroepen bij noordelijke bedrijven. Shell en NAM lieten de studenten kennismaken met het werkveld aan de hand van een minicollege over de Gouden Bodem. De studenten leerden hier over opsporing, winning en gebruik van aardgas en aardolie.

Aan Jet-Net zijn 97 bedrijven, 185 havo/vwo scholen en 45 overige partners verbonden. De Career Days worden georganiseerd voor Jet-Net scholen uit Noord-Oost Nederland.

Rotterdamse onderwereld
De maand november stond in Rotterdam in het teken van de ondergrond. In dit kader werd een aantal bijzondere plekken opengesteld, zoals o.a. de NAM-locatie in Charlois.
Lees op onze website NAM.nl meer over de Rotterdamse maand van de Onderwereld.

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
Email Newsletter Software by Newsweaver