Besluitvorming gaswinning Groningen-gasveld

NAM diende vrijdag 1 april een geactualiseerd Winningsplan in bij de minister van Economische Zaken en toezichthouder Staatstoezicht op de Mijnen (SodM). Het Winningsplan werd ingediend met het Meet- en Regelprotocol en het ‘Study and Data Acquisition plan’.

De minister heeft een uitvoerig consultatieproces aangekondigd voor het gaswinningsbesluit over de gaswinning uit het Groningen-gasveld. Vanwege de complexiteit van het aardbevingendossier en de maatschappelijke impact vraagt de minister advies aan SodM, de Technische Commissie Bodem Beweging (Tcbb), provincies, gemeenten, waterschappen, de Veiligheidsregio Groningen (VRG) en de Mijnraad.


De inhoud van het Winningsplan 2016 wordt openbaar, zodra SodM gecontroleerd heeft of de ingediende documenten compleet zijn. Ook verschijnt dan een samenvatting van ‘het drieluik’ in een publieksvriendelijke ‘oplegnotitie’. 

De ingediende documenten vormen de basis voor een definitief besluit over gaswinning. Het Kabinet streeft ernaar om voor 1 oktober 2016 een definitief gaswinningsbesluit te nemen.

 

Lees meer over de betekenis van het Winningsplan of over het besluitvorming over gaswinning uit het Groningen-gasveld

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
 
Video: Innovatie op zee om platforms te versimpelen

In de zuidelijke Noordzee produceert NAM/ONEgas al bijna veertig jaar aardgas. Dit betekent dat deze ouder wordende velden steeds minder gaan produceren. NAM moet daarom de kosten van de gaswinning verlagen om winstgevend te blijven. Momenteel werken we aan wat we ‘decomplexing’ noemen. In essentie betekent dit het verlagen van de operationele kosten door het gas centraal te behandelen.


Watersnijtechniek
Eén van de cruciale fases is het verwijderen van overbodige apparatuur, tijdens normale productie. Er is een innovatieve oplossing gevonden om dit te realiseren. Met de watersnijtechniek zijn we in staat om overbodige apparatuur te verwijderen, terwijl we kunnen blijven produceren.

Video
Om uitleg te geven over de decomplexing strategie en de innovatieve watersnijtechniek is een video gemaakt. Aan de hand van experts die aan dit project werken, vertelt de video je alles over de laatste ontwikkelingen.

Bekijk de video.

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
 
Start proef innovatieve straatinspecties in Bedum

Horus, een bedrijf uit Bedum, is in april gestart met het op innovatieve en efficiënte wijze vastleggen van de eigenschappen van gebouwen. De Groningse onderneming inventariseert een groot gebouwenbestand met behulp van diverse camera’s, waaronder infrarood camera’s, die op een auto zijn bevestigd. De inventarisatie gebeurt in opdracht van NAM en bij wijze van proef.  

 

NAM investeert in de proef en onderzoekt de mogelijkheden om (semi-)automatisch beelden van gebouwen te verwerken. Een database met actuele beelden van gebouwen kan bijdragen aan een verbetering van de risicoanalyses van NAM voor de regio boven het Groningen-gasveld.

Lees het volledige verhaal met daarin de reactie van Dirk Aalbers van Horus

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
 
Tiende editie Shell Safety Day

Woensdag 13 april 2016 stonden NAM-medewerkers in het kader van de 10e editie van Shell Safety Day stil bij veiligheid en gezondheid. Op alle NAM-locaties vonden diverse activiteiten plaats met onder andere een focus op procesveiligheid.

Veiligheid staat centraal bij alle activiteiten van NAM. In 2015 bereikte NAM het beste resultaat ooit op het gebied van persoonlijke veiligheid. Toch zijn er ook punten van zorg, zoals procesveiligheid en de milieuprestaties van NAM. NAM vindt dit niet aanvaardbaar en werkt dagelijks aan verbetering hiervan.  

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
 
Televisie première documentaire ‘Samen naar school’

De film ‘Samen naar School’ is woensdag 20 april 2016 voor het eerst te zien op televisie. Podium TV zendt om 18.00 uur de korte documentaire uit over de verhuizing van twee basisscholen uit Loppersum: CBS Roemte en OBS  Prinses Beatrixschool. Een film voor én door kinderen over een nieuwe school, aardbevingen en veiligheid.

De filmmakers vroegen alle kinderen opstellen te schrijven: over aardbevingen, veiligheid, aardbevingsbestendiger bouwen en het samengaan van de twee scholen. Ze filmden de mooiste verhalen.

De kinderen vertellen over bevingsschade bij hun thuis en gaan ook zelf op onderzoek uit. Ze krijgen uitleg over het onderzoek naar de diepe ondergrond, bedenken oplossingen voor veilig wonen en ontwerpen bijvoorbeeld een bevingsbestendiger huis met een lichte bovenverdieping.

De film werd mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage uit het Leefbaarheids- en Duurzaamheidsprogramma van NAM. Lees op NAMPlatform.nl meer over de documentaire ‘Samen naar School’.

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
 
NAM in de regio: Girlsday 2016 en NAM Open Dag Assen

Girlsday
Vandaag, donderdag 14 april 2016, reisden bijna 200 meiden van HAVO / VWO scholen uit Hoogeveen, Meppel, Beilen en Groningen af naar de Girlsday in het Drents Museum in Assen. De meiden maken tijdens deze dag kennis met de wereld van bèta, techniek en ICT .

Het Drents Museum, de Discovery truck van de Rijks Universiteit Groningen en NAM slaan voor het vijfde jaar op rij de handen ineen tijdens Girlsday. Zij organiseren in en rond het Drents Museum workshops rond hi-tech, pre-historie en energie in heden en in de toekomst. Zo verdiepen de meiden zich in het Mysterie rond de Maya’s, branden ze zonnecellen en leren zij met smarties de waarde van aardgas te bepalen.

Girlsday wordt georganiseerd in het kader van Jet-Net, een initiatief van de overheid en het bedrijfsleven om scholieren te interesseren voor bèta en techniek.

Open Dag NAM Assen
Zaterdag 23 april organiseert NAM voor inwoners van Assen een Open Dag in het hoofdkantoor in Assen. NAM organiseert regelmatig informatieve Open Dagen voor inwoners uit de regio. Zo is er na de zomer van 2016 een Open Dag in Hoogezand. Voor meer informatie of aanmelden voor de Open dag op 23 april 2016: www.nam.nl/opendag

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
Newsletter Marketing Powered by Newsweaver