Offshore platform L13C voortaan ‘onbemand’

Offshore platform L13C is sinds dinsdag 22 augustus een onbemand platform. Met het vertrek van de laatste bemanningsleden werd L13C formeel een Normal Unmanned Installation (NUI). “Een mijlpaal”, stelt Nick Spiertz, tot afgelopen dinsdag hoofd mijnbouw installatie (HMI) op het platform. 

Platform L13C is het eerste platform aan de Nederlandse zijde van de Zuidelijke Noordzee dat werd omgebouwd in het Decomplexing project. NAM produceert al bijna veertig jaar aardgas in de zuidelijke Noordzee. Van al het Nederlandse aardgas wordt circa 30 % op zee gewonnen. 

Decomplexen

De gasproductie in deze oudere offshore gasvelden neemt echter af. Om winstgevend te kunnen blijven produceren, startte NAM met ‘decomplexen’: het verlagen van de operationele kosten, door platforms te vereenvoudigen en om te bouwen tot onbemande platforms, en het centraal behandelen van gewonnen aardgas.

Innovatieve oplossingen

Tijdens de eerste fase van  het ombouwen, bleven we normaal produceren”, vertelt Nick Spiertz. “Dat zorgt voor een verhoogd risico, maar door innovatieve oplossingen, vooraf goed nadenken en een strakke planning, minimaliseerden we alle risico’s. Met een klein team rondden we het project nagenoeg volgens planning af, zonder ongevallen of incidenten.”

Lees meer

Lees het volledige verhaal over L13C op NAM.nl, of bekijk de speciale video over de decomplexing strategie en het innovatieve watersnijtechniek. 

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
 
Het Groningse Sauwerd redt de dorpssupermarkt

Begin 2016 sloot de supermarkt in het Groningse dorpje Sauwerd, tot ongenoegen van de inwoners. Zij zaten niet bij de pakken neer, maar zetten de schouders eronder. Met succes: de dorpssupermarkt wordt op 31 augustus 2017 heropend door de Groningse Commissaris van de Koning René Paas.

Voor het behoud van de supermarkt richtten de Sauwerders dorpencoöperatie Reitdiepdal op. Bestuurslid Han Limburg vertelt dat bijna alle gezinnen uit het dorp daar lid van zijn geworden. “Dat laat zien hoe groot het draagvlak voor de supermarkt is.” 

Klaar voor de start
Dankzij de steun van de bevolking, betrokken overheden en diverse fondsen, waaronder het NAM Leefbaarheid- en Duurzaamheidprogramma, heeft de dorpencoöperatie de financiering bij de bank rond weten te krijgen. Ook zijn een bedrijfsleider en twee assistent-bedrijfsleiders aangetrokken om de vrijwilligers uit het dorp die de supermarkt draaiende gaan houden professioneel te begeleiden. Limburg: “Zij kunnen niet wachten om vanaf 1 september aan de slag te gaan in hun ‘eigen’ supermarkt.”

Video: bekijk hier hoe Sauwerd de eigen supermarkt redde

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
 
Putten boven ‘Roswinkel veld’ definitief afgesloten

Acht bestaande oude putten, boven het gasveld ‘Roswinkel’ in de gemeente Emmen, zijn afgesloten en opgeruimd. NAM heeft de afgelopen maanden hard gewerkt om deze acht putten, verspreid over drie NAM locaties, met hulp van de boortoren definitief op te ruimen.

Eind februari 2017 werd de boortoren boven het ‘Roswinkel veld’ geïnstalleerd om oude putdelen uit de acht putten te verwijderen en de ontstane gaten op te vullen met cement. Na maandenlang dag en nacht te hebben doorgewerkt, is het opruimen van de putten nu afgerond.

De drie locaties blijven nog een tijdje in beheer van NAM en zijn dus nog niet opgeruimd. De komende maanden controleren we namelijk of het afsluiten en opvullen van de connectie tussen het gasveld en de bovengrond op de juiste manier is gebeurd.

De NAM-locaties in Roswinkel hebben jarenlang dienst gedaan als gaswinningslocaties. Vanwege de bevingsgevoeligheid van het Roswinkel-gasveld, werd echter besloten de gaswinning uit dit veld te stoppen. Na 2006 heeft hier geen gaswinning meer plaatsgevonden.

Kleine gasvelden
Het gasveld Roswinkel is één van de 175 kleine gasvelden in Nederland. Dit veld leverde in totaal 17 miljard mɜ gas aan de Nederlandse energievoorraad.  

Lees meer over het belang van deze kleine gasvelden of bekijk de speciale animatie hierover.  

 

 

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
 
Boortoren in Warffum voor onderhoud aan de put

Deze week arriveerde op de NAM-locatie in Warffum de boortoren. De toren zal in Warffum worden geïnstalleerd voor het verwijderen en vervangen van pijpen in de put.

Om de gaswinning veilig en verantwoord te laten plaatsvinden, voert NAM regelmatig onderhoud uit op de locaties. Daarbij wordt zowel gewerkt aan de bovengrondse installaties als aan het materieel ondergronds. Eerder dit jaar waren de installaties op de locatie Warffum al aan de beurt, de komende weken staat het onderhoud van de put op de planning.  

Vanaf de oppervlakte verwijdert en vervangt de boortoren op zeer grote diepte pijpen uit de put. De komende drie weken gaat dit onderhoudswerk dag en nacht door.  

Kleine gasvelden

Het kleine gasveld bij Warffum is één van de 175 kleine gasvelden in Nederland. Lees meer over het belang van deze kleine gasvelden of bekijk de speciale animatie hierover.  


Meer informatie over de werkzaamheden in Warffum is te lezen op NAM.nl

 

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
 
Aanleg De Wijk-100 gaat gestaag door

Ondanks de zomervakantie, gaat het aanleg van de NAM-locatie De Wijk-100 gewoon door. Wanneer deze nieuwe locatie, aan het einde van de Kruisweg in Echten, klaar is worden er nog twee nieuwe putten geboord en halen we hier ook de laatste restjes aardgas uit het ‘De Wijk-gasveld’: door stikstof uit de lucht te injecteren in het gasveld.

 

Al 65 jaar winnen we gas uit het ‘De Wijk-gasveld’, onder Koekange, Koekangerveld en Echten. Om ook de laatste restjes gas uit dit gasveld te halen, passen we de speciale techniek met stikstof toe. We noemen dat het Aardgas+ project. Hiervoor leggen we De Wijk-100 aan. De afgelopen weken werd voor de aanleg grond afgegraven, leidingen gelegd en de locatie werd geasfalteerd.

 

De komende weken werken we aan:

* Het afwerken van de bermen;

* Het egaliseren van het terrein   

* Het aanleggen van de waterleiding op locatie;

* Het plaatsen van een hekwerk  

 

Waterleiding

De inmiddels geplaatste en aangesloten watermeterput, zal komende week door Kampen Care op druk worden gebracht en getest op lekdichtheid. Ook controleren we of het water veilig is voor gebruik.

 

Tijdelijke voorzieningen

Na de zomervakantie plaatst aannemer Heijmans tijdelijke voorzieningen, zoals hekken, rijplaten en rijroute. Ook zal de locatie gereed worden gemaakt voor de komst van de boortoren, begin september. Dan worden er ter afronding van deze nieuwe locatie twee nieuwe putten geboord.

 

Lees op NAM.nl meer over de aanleg van deze nieuwe locatie en het Aardgas+ project.

 

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
 
Nieuwe realiteit bij NAM: (oud) medewerkers aan het woord
Jarenlang was NAM een onderneming waar medewerkers hun carrière van begin tot eind konden uitstippelen. Maar die situatie is veranderd. De roep om duurzame energiebronnen klinkt steeds luider, het gebruik van aardgas is niet langer vanzelfsprekend. De samenleving verandert en NAM beweegt mee. De komende tijd vertellen (oud-)NAM'ers in deze nieuwsbrief hoe zij omgaan met deze nieuwe realiteit. 

Dertien jaar werkte Saskia werkte als geoloog bij NAM. In juli 2017 besloot Saskia NAM te verlaten en de verkorte tweejarige opleiding voor leraar in het basisonderwijs (PABO) te gaan doen. Zij was nieuwsgierig naar een andere kant van zichzelf.

Creativiteit
"Ik werkte altijd met veel plezier bij NAM, in verschillende rollen. Ik heb mezelf daarin kunnen ontwikkelen. Maar voor een volgende carrièrestap zocht ik een functie waarin ik mijn creativiteit kwijt kan. De overstap is een grote switch, maar ik ben niet bang dat ik daar spijt van krijg. Je kijgt alleen spijt van dingen die je niet doet."


Lees het volledige verhaal van Saskia op NAM.nl

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
 
NAM in de media
De 'Waag'nschuur' in Schoonebeek opende dinsdag 22 augustus de deuren van de foto-expositie ’70 jaar NAM’. Dagblad van het Noorden schreef er woensdag 23 augustus een mooi artikel over.

De unieke foto-expositie, met historische foto's over Schoonebeek en NAM, zal vrijdag 25 augustus formeel worden geopend, door onder andere NAM-directeur Gerald Schotman.

De expositie is tot 21 oktober 2017 te zien in de ‘Waag’nschuur’ in Schoonebeek. De entree is gratis!Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer