NAM70Challenge: energiesysteem van de toekomst vormgeven

“Het zou zonde zijn als we de kennis, kunde en de infrastructuur van NAM niet inzetten om ook het energiesysteem van de toekomst vorm te geven”, met die woorden lichtte de New Energy Delivery Manager van NAM, Martijn Kleverlaan (midden op de foto) op BNR Nieuwsradio de NAM70Challenge toe.“Energieopslag kan absoluut een deel van de toekomst van NAM zijn." Martijn Kleverlaan was samen met Earl Goetheer, specialist in grootschalige opslag van energie bij TNO, te gast bij Van Hemmen bij BNR Radio. 

 

De NAM70 Challenge is een competitie voor groeibedrijven, zogenoemde scale ups, die met nieuwe technologie werken aan het grootschalig opslaan van duurzame energie. Eind januari lanceerde NAM de Challenge met de oproep: ‘Bouw samen met NAM aan het duurzame energiesysteem van de toekomst’. NAM wil hiermee bijdragen aan het versnellen van de energietransitie in Nederland.

 

Internationale interesse

Tal van bedrijven uit binnen- en buitenland toonden interesse. Via sociale media bereikten de berichten over NAM70 Challenge wereldwijd duizenden geïnteresseerden. Er zijn al diverse aanmeldingen, onder andere uit Israël en de Verenigde Staten. Ondernemingen kunnen zich nog tot 16 maart aanmelden met hun oplossing voor het grootschalig opslaan van duurzame energie. 

 

Meer informatie

Luister het radio-interview bij BNR Nieuwsradio of lees verder op de NAM70 Challenge website. Of blijf op de hoogte via NAM70 Challenge Facebookpagina, -twitter  of -instagram.

 

 

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
 
Architecten presenteren witboek voor aardbevingsgebied

De Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus (BNA) presenteerde  op 15 februari een online witboek om Groningse bewoners en opdrachtgevers te helpen bij een integrale aanpak voor veiligheid, kwaliteit en leefbaarheid. Veel van de projecten in het witboek kregen een bijdrage vanuit de NAM Nieuwbouwregeling voor het aardbevingsbestendig bouwen.

 

Met het witboek willen architecten en ruimtelijke vormgevers laten zien dat zij als geen ander in staat zijn om de opgaven die voortvloeien uit de aardbevingen integraal aan te pakken. Het witboek, dat regelmatig zal worden geüpdatet, telt 49 projecten. Het merendeel daarvan is ontwikkeld in samenspraak met bewoners. Naast het witboek heeft BNA ook een pool van architecten en ruimtelijke ontwerpers opgezet voor Groningers die hun woning willen versterken of een nieuwbouwproject aardbevingsbestendig willen bouwen. 

 

NAM Nieuwbouwregeling  

Veel van de projecten uit het witboek kregen vanuit de NAM Nieuwbouwregeling een bijdrage voor de aardbevingsbestendige nieuwbouw. Julia Finkielsztajn, team manager NAM Nieuwbouwregeling, is blij met het witboek: “BNA laat zien dat aardbevingsbestendig bouwen bij een integrale aanpak heel goed samen kan gaan met architectonische en ruimtelijke kwaliteit.”

 

Bekijk het BNA witboek of lees meer over de NAM Nieuwbouwregeling

 

 

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
 
Samen in debat over het behoud van Groningen

 

Tijdens een bijeenkomst van de Noorderpers Sociëteit op 19 februari ging NAM-woordvoerder Hein Dek op verzoek van de organisatie in debat met Annemarie Heite, Marco Glastra (Het Groninger Landschap), DvhN-journaliste Maaike Wind en ‘Middelstum-activisten’ Marko Datema en Mariska De Lange. Onderwerp: hoe ziet de toekomst van Groningen eruit?

 

NAM’s aanwezigheid bij het debat werd erg op prijs gesteld. Dek bestreed het beeld dat NAM alle opgekochte panden wil slopen, zoals onlangs in ’t Zandt: “Soms is sloop vanuit veiligheidsoverwegingen de enige optie, maar het is niet ons doel. In ’t Zandt was het dorp overigens al akkoord met nieuwbouwplannen van de gemeente voor die locatie.”

 

De toekomst van Groningen

Alle aanwezigen waren het erover eens dat er een belangrijke rol ligt voor de inwoners als het over de toekomst van Groningen gaat: hoe zien zij de toekomst van hun leefomgeving? Marco Glastra: “Karakteristieke panden moeten behouden blijven, maar er ligt nu ook een kans om een passende en kwalitatief goede bouwlaag aan Groningen toe te voegen.”

 

Communicatie

Natuurlijk ging het ook over de 6.000 oude schadegevallen die NAM nog moet afhandelen. Er was ook kritiek op de moeilijke manier waarop NAM soms communiceert met Groningers. Dek trok zich dat aan: “Het mag niet zo zijn dat er niet met NAM valt te communiceren. Als mensen zich bij ons melden, om wat voor reden dan ook, dan staan wij ze professioneel te woord. Aan die belofte mag u mij houden.”

 

Lees in de Groninger Internet Courant meer over dit debat. Heeft u vragen aan NAM of heeft u behoefte aan een gesprek? Neem dan contact met ons op. 

 

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
 
Minder CO2, wij doen mee

“Minder CO2. Wij doen mee”. Het is de titel van een inspirerende uitgave  van de KVGN namens de samenwerkende Nederlandse gasbedrijven. Het boekje, met negen verhalen over de gassector en nieuwe energie, toont dat de gassector openstaat voor samenwerking, maar ook zelf aan het werk gaat.

 

Een van de negen verhalen gaat over elektrificatie en hergebruik van infrastructuur. Een thema dat ook bij NAM veel aandacht krijgt. ‘Het elektrificeren van offshore platforms is een eerste stap van integratie van ons ‘oude’ energiesysteem en het nieuwe. Een stap die een forse verlaging van de CO2 uitstoot betekent’, lezen we in de KVGN-uitgave.

 

Praktijk

NAM onderzoekt de mogelijkheden en kansen hiervan op het offshore platform K14. Zo zien we bijvoorbeeld kansen om dit platform op termijn aan te sluiten op nabijgelegen windparken. Het K14-platform vervult een hub-functie met gasbehandelingsinstallaties en compressoren voor de omliggende platforms. Door het K14-platform van elektromotoren te voorzien, kunnen we jaarlijks 75 miljoen m3 aardgas en 130.000 ton CO2 besparen.


Lees op NAM.nl meer over schoon en efficient produceren op zee

 

 

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
 
Bijeenkomsten met journalisten over MRP Groningen

Landelijke en regionale media zijn tijdens drie bijeenkomsten op het NAM-kantoor in Assen bijgepraat over het Meet- en Regelprotocol Groningen van NAM. Er waren journalisten van het FD, Trouw, De Telegraaf, RTV Noord en Dagblad van het Noorden. Sessies met andere media volgen. 

 

Onder leiding van Jan van Elk (hoofd onderzoek NAM) en Taco den Bezemer, de geestelijk vader van het Meet- en Regelprotocol Groningen (MRP Groningen), werden de journalisten meegenomen in de laatste Hazard and Risk Assessment, het MRP en het daarbij horende  dashboard op NAM.nl

 

Van Elk: “Het MRP Groningen werd in 2017 goedgekeurd door toezichthouder SodM en het ministerie van EZK. Na de beving bij Zeerijp van 3.4 op 8 januari is de belangstelling voor het rapport en het dashboard fors toegenomen. Daar zijn wij blij mee. We zien dat het MRP werkt. Het gesprek over seismiciteit en de gevolgen daarvan voor de veiligeidsbeleving van mensen krijgt daardoor meer verdieping.”

 

Een toelichting op de Hazard and Risk Assessment blijkt daarbij nuttig, stelt Den Bezemer: “Dit behoorlijk technische rapport geeft in het Engels de laatste stand weer van wetenschappelijk onderzoek naar seismiciteit en de gevolgen daarvan voor Groningen. Het MRP Groningen is daar een goede praktische aanvulling op. Ik zie nu al in artikelen naar aanleiding van aardbevingen dat de sessies hebben geholpen.’

 

Lees op NAM.nl meer over het Meet- en regelprotool Groningen

 

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
 
NAM schenkt 70 picknicktafels en 70 vakanties

 

In 2017 vierde NAM haar 70-jarig jubileum. Ter ere hiervan stellen we 70 vakanties beschikbaar aan de Stichting De Vakantiebank en reiken we 70 picknicktafels uit aan verenigingen in regio’s waar NAM actief is.  

 

De Vakantiebank zorgt ervoor dat de 70 vakanties worden toegekend aan gezinnen die zelf niet op vakantie kunnen, maar een vakantie erg nodig hebben. De stichting doet dit in samenspraak met de lokale voedselbanken.

 

NL Doet
Ook ondersteunt NAM De Vakantiebank tijdens NL Doet, op vrijdag 9 maart, bij de voorbereiding op het nieuwe vakantieseizoen. Om het neuwe seizoen een goede start te geven, helpen NAM-collega’s met het schoonmaken en inrichten van tenten op verschillende locaties. 

 

Picknicktafels

Zaterdag 3 februari reikten we in en rond Schoonebeek 42 picknicktafels uit (zie foto). Werkpro, een werkvoorziening voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt, produceert de tafels. De tafels dragen bij aan de leefbaarheid van de omgeving. Binnenkort plaatsen we 15 tafels in de gemeente Hardenberg. In totaal reikt NAM 70 tafels uit. 

 

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer