NAM eerste klant voor baanbrekende inspectierobot

Met NAM als ‘launching customer’ start het in Delft gevestigde bedrijf ExRobotics de productie van inspectierobots. De robots kunnen kijken, ruiken en voelen in explosiegevaarlijke omgevingen. NAM kan de eerste tien exemplaren eind dit jaar in gebruik nemen.

 

ExRobotics is een pionier in de ontwikkeling van robots voor explosiegevaarlijke omgevingen. Ook is het een van de weinige bedrijven ter wereld die zulke robots mag bouwen. De robot kan meetapparatuur aflezen met beeld- en geluidsopnamen, een gaslek ‘ruiken’, zelfstandig zijn weg vinden tussen installaties en terug naar zijn laadstation. Hij kan worden ingezet voor inspectie en onderhoud. Zo lopen medewerkers en inspecteurs minder risico.

 

Hoge eisen
De grootste uitdaging ligt voor ExRobotics niet eens in het bouwen van de op afstand bestuurbare robots, maar in de certificering voor toepassing binnen een ontvlambare situatie. De ATEX/IEC-Ex-certificering stelt hoge eisen aan de robot en de gebruikte materialen. Omdat de meeste onderdelen niet te koop zijn, heeft ExRobotics ze zelf ontwikkeld en laten certificeren. Om de onderdelen vervolgens ook te mogen produceren, moest ook het bedrijf zelf worden gecertificeerd.

 

Onbemande installaties
NAM is de eerste producent in de olie- en gasindustrie die de technologie op grote schaal toepast. NAM wil de inspectierobots uiteindelijk op alle onbemande installaties gebruiken.

 

Meer informatie is te vinden op de website van ExRobotics of lees het artikel in het Algemeen Dagblad.

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
 
Platform in Noordzee produceert eerder dan gepland

Dankzij slimme technieken en een innovatieve aanpak kon een platform van NAM twee maanden eerder dan gepland starten met de productie. Het kleine onbemande en zelfvoorzienende platform staat op gasveld L13-F1 in de zuidelijke Noordzee.

 

De tijdwinst werd onder andere behaald door alle op afstand aangestuurde onderdelen al te testen toen het platform nog op de werf was. Dit scheelde een hoop tijd offshore. Ook scheelde het tijd om de drie putten al tijdens het boren aan te sluiten. Gewoonlijk vinden er tijdens het boren geen andere werkzaamheden plaats, maar het bleek mogelijk de aansluitingen binnen de veiligheidsnormen alvast uit te voeren. Verder heeft de ‘rig’ niet alleen de putten geboord, maar ook de rest van de werkzaamheden uitgevoerd, zoals het schoon produceren van de putten. Hiervoor hoefde geen werkschip meer te komen. Dat bleek efficiënter en daardoor goedkoper. Ook leverde het vervallen van de wachttiijd en aankoppeling van het werkschip tijdwinst op.

 

Milieuwinst
Met het schoon produceren van het eerste gas komt ook zand en water omhoog. “Dat werd vroeger meestal afgefakkeld”, vertelt projectmanager Julius Ansenk. Het is inmiddels echter mogelijk om het zand en water te verwijderen en het gas dan terug te leiden naar het platform. “Zo kan het eerste gas zonder affakkelen direct richting Den Helder.” Dit scheelt geld, tijd en is bovendien beter voor het milieu.

 

Met zonnepanelen en een windmolen is het platform zelfvoorzienend. Tijdens normale productie verbruikt het niet meer dan een kleine stofzuiger, ongeveer 700 Watt. Het platform levert dagelijks zo’n 1,3 miljoen m3 aardgas, voldoende voor 240 duizend huishoudens.

 

Lees op de website van NAM meer over aardgaswinning op zee.

 

 

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
 
IJslcub heropent skeelerbaan in Vriezenveen

De vernieuwde skeelerbaan van IJslcub De Eendracht in Vriezenveen is zaterdag 15 september na een sportieve dag officieel geopend. De eerste Nederlandse wedstrijdskeelerbaan heeft een nieuwe toplaag gekregen. NAM is een van de donateurs voor het vernieuwen van de baan.

 

Mark Paters van Gemeentebelangen Twenterand, ook een sponsor, opende de baan ’s avonds met een startschot. De voorzitters van zowel de ijsclub als van Skeeler- en Wielerclub Twenterand deden een woordje. Skeeler- en Wielerclub Twenterand maakt namelijk ook gebruik van de baan en heeft samen met De Eendracht gezorgd voor de nieuwe toplaag. IJsclub De Eendracht heeft de 400 meterbaan in 1988 aan laten leggen. De toplaag was al eens vervangen. Door het vele gebruik was die versleten.

 

Wedstrijd en recreatie
Leden van de twee clubs hadden er al een dag vol activiteiten op zitten. Er was onder meer een skeelertoertocht van 200 km, een fietstocht en skeelerclinics van de KNSB. De komende jaren hebben de clubs weer veel plezier van de skeelerbaan. Jeugd en volwassenen trainen er voor wedstrijden en toertochten of skeeleren er als recreatie. Ook vinden er schoolskatemiddagen plaats.

NAM Leefbaarheid en Duurzaamheid
NAM heeft bijgedragen vanuit het Leefbaarheid & Duurzaamheid Programma. Met dit programma investeert NAM in de regio’s waar het bedrijf actief is.

 

 

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
 
Evenement AZC Assen werd feestelijke dag

Het werd een feestelijke dag: met ondersteuning van vrijwilligersorganisatie Stichting Present, organiseerde NAM 13 september een sport- en creatief evenement in het asielzoekerscentrum in Assen.

 

Het asielzoekerscentrum is gevestigd in het voormalige NAM-pand in Assen, naast het huidige NAM-kantoor. Vanaf het eind van de middag en ‘s avonds waren er sportieve activiteiten voor volwassenen en creatieve workshops voor de 130 kinderen van het AZC. “De knutselkeet, NAM T-shirts, de sportactiviteiten en de foodtruck waren een groot succes”, vertelt Herald Ligtenberg van NAM. “Veel bewoners kwamen na afloop naar ons toe om te bedanken voor deze feestelijke dag. Het werd zeer gewaardeerd”, beaamt Henk de Jonge van het COA (Centraal orgaan opvang asielzoekers).

 

Jong en oud
Ook de combinatie van jong en oud werkte goed, merkte Henk de Jonge. “De kinderen mooi aan het knutselen onder begeleiding van Stichting Present. De ouderen onder begeleiding van NAM aan het voetballen en volleyballen.”

Jaarlijks
Herald Ligtenberg: “Het is fijn om te zien dat het organiseren van enkele activiteiten kan leiden tot zoveel plezier bij onze buren en bij de collega’s die meededen. Het is een evenement dat we graag jaarlijks willen laten terugkomen.”

 

Project Better World
Vanuit NAM werd het evenement georganiseerd door Project Better World. Dit is een groep NAM-vrijwilligers die zich graag inzet voor anderen en voor de natuur, om een kleine bijdrage te leveren aan een betere wereld voor iedereen.

 

 

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
 
Hoe werkt gaswinning? Bezoek de website

Hoe werkt gaswinning eigenlijk? Die vraag krijgt NAM vaak. Energie Beheer Nederland (EBN) geeft op de website hoewerktgaswinnen.nl uitleg over de gaswinning in kleine velden op het land.

 

De website laat de verschillende fasen van de gaswinning zien: de verkenning, opsporing en winning van aardgas en daarna het opruimen van de installaties. Ieder fase is in beeld gebracht met een korte video. Ook staan de procedures, (omgevings)vergunningen, inspraak, techniek, de betrokken partijen en de financiële aspecten op een rijtje.

 

EBN
Hoewerktgaswinnen.nl is een initiatief van EBN. De website is tot stand gekomen met medewerking van het Ministerie van Economische Zaken. EBN is een kennispartner voor olie- en gasbedrijven en investeert in de opsporing, winning en opslag van gas en olie in Nederland.

 

Kijk op https://hoewerktgaswinnen.nl/

 

 

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer