Opening bevingsbestendig kindcentrum Hoogezand

Op 9 maart werd Kindcentrum Woldwijck geopend. Het bevingsbestendige gebouw biedt onderdak aan christelijke basisschool De Regenboog, Jenaplanschool ’t Vlot en kinderopvang KaKa. Wethouder Erik Drenth verrichte samen met de kinderen de officiële opening. 

Vlak voor de geplande start van de bouw, in mei 2015, besloten de scholen en de gemeente Hoogezand-Sappemeer om het nieuwe gebouw aardbevingsbestendig te gaan bouwen. Uiteindelijk is het gelukt om de benodigde maatregelen daarvoor te treffen zonder het oorspronkelijke ontwerp aan te tasten. Drenth vond de opening een bijzonder moment: “Dit is het eerste aardbevingsbestendige kindcentrum van Nederland.”

Het gerealiseerde kindcentrum is duurzaam en toekomstbestendig. Voor het aardbevingsbestendiger bouwen wordt gebruik gemaakt van de NAM Nieuwbouwregeling. Daarnaast heeft de gemeente extra geld beschikbaar gesteld voor duurzaamheidsmaatregelen.

 

Groene paviljoens
Het ontwerp van het nieuwe gebouw houdt rekening met de ligging in het ‘groene hart’ van de wijk. Het bouwconcept sluit daar, met zijn groene paviljoens, mooi op aan. De scholen en kinderopvang hebben ieder een eigen paviljoen met daartussen een zone voor gemeenschappelijk, multifunctioneel gebruik.

Open huis
Benieuwd naar Kindcentrum Woldwijck? Op zaterdag 11 maart kunt u tijdens de open dag van 10.00 uur tot 12.00 uur een kijkje nemen in het nieuwe gebouw.

Lees meer over de opening van Kindcentrum Woldwijck 

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
 
Toekomst platforms op de Noordzee

Offshore platforms en de infrastructuur op zee voor gaswinning kunnen worden hergebruikt voor het integreren van systemen en infrastructuur van offshore gas- en windenergie. Dit samenvoegen van systemen kan leiden tot aanzienlijke economische en ecologische voordelen, zo blijkt uit een rapport dat binnenkort zal worden gepresenteerd bij het ministerie van Economische Zaken. 

Het rapport is opgesteld in het kader van het project Strategies towards an efficient future North Sea energy infrastructure (SENSEI), dat de mogelijkheden onderzoekt van het integreren van installaties en infrastructuren van offshore gaswinning en windenergie. Binnen het project SENSEI werken onder andere TNO, de Energy Academy Europe en ECN nauw samen.

RTL Nieuws 
RTL Nieuws nam op zaterdag 4 maart vast een voorproefje op de presentatie van het rapport en sprak met Rene Peeter van TNO en met Ante Frens, manager Development & Technical Integration bij NAM, over de toekomst van offshore platforms op de Noordzee.

Bekijk het nieuwsitem met Rene Peeter en Ante Frens, dat RTL Nieuws afgelopen zaterdag uitzond. Het fragment over het hergebruik van het productieplatform op de Noordzee komt aan bod vanaf 3:46 tot 5:58 minuten.

 

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
 
Gasputten opruimen in Roswinkel

Acht gasputten boven het gasveld ‘Roswinkel’ worden permanent afgesloten. De boortoren is hiervoor inmiddels verhuisd naar de Zuidelijke Vennen in Roswinkel (Zuidoost Drenthe).

Sinds februari 2017 werkt NAM  aan het definitief afsluiten van de acht putten. De putten liggen verspreid over drie locaties nabij Roswinkel, die jarenlang dienst deden als gaswinningslocaties. In 2006 werd echter besloten de gaswinning uit dit gasveld te stoppen.   

Om de putten af te sluiten, haalt de boortoren eerder aangebrachte stukken pijp terug uit de put. Wanneer alle materiaal verwijderd is, sluit de boortoren de put af met cement. Het werk gaat de komende maanden dag en nacht door. Naar verwachting worden de werkzaamheden september 2017 afgerond. 

Belang kleine gasvelden
Het gasveld Roswinkel leverde in totaal 17 miljard m3 gas geleverd aan de Nederlandse energievoorraad. Dit gasveld is één van de 220 kleine gasvelden in Nederland. NAM wint aardgas uit zo'n 175 kleine gasvelden. Alle kleine velden samen zijn goed voor zo'n 30% van ons aardgas en zorgen daarmee voor een belangrijke bijdrage aan de Nederlandse energievoorziening.

Lees op NAM.nl meer over de werkzaamheden in Roswinkelhet belang van kleine gasvelden of bekijk de animatie hierover.

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
 
Oliewinning belangrijke pijler voor werkgelegenheid

De oliewinning in Schoonebeek is een belangrijke pijler voor de werkgelegenheid, met name in Schoonebeek, Emmen, Coevorden en Nieuw-Amsterdam. Op het industrieterrein in Schoonebeek zijn opvallend veel olie-gerelateerde ondernemingen gevestigd, zoals bijvoorbeeld Oakite. Oakite reinigt sinds 1975 de productieleidingen van NAM in het olieveld in Schoonebeek.

“We reinigen niet alleen tubing, casings en drill pipes, maar ook ander materieel”, vertelt Jojanneke Dijkstra, strategisch marketing coördinator bij Oakite. We werken met tien man voor verschillende ondernemingen, waaronder NAM en toeleveranciers. NAM is een sterke werkgever in de regio. Wij zijn er trots op voor NAM te werken.”

Milieu
Milieu is voor de olie- en gassector een belangrijk aspect, vervolgt Jojanneke Dijkstra. “Uiteraard houden wij ons bij Oakite strikt aan de gestelde milieu-eisen. NAM stelt hoge eisen aan de werkzaamheden en houdt het effect van de werkzaamheden op de omgeving nauwgezet in de gaten.” 

Olieproductie in Schoonebeek
Tussen 1947 en 1996 haalde NAM in Schoonebeek zo’n 250 miljoen vaten olie uit de grond. In 1996 werd de olieproductie gestopt, de winning bleek niet langer economisch rendabel. In 2011 werd de olieproductie herstart. De olieproductie is tegenwoordig rendabel, dankzij het gebruik van hoogrendementspompen. 

Lees meer over de olieproductie in Schoonebeek of bekijk de uitzending van Andere Tijden over NAM in Schoonebeek

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
 
NLdoet en NAM doet mee!

Vrijdagmiddag 10 maart steken meer dan 100 NAM-collega’s de handen uit de mouwen tijdens NLdoet. Er wordt geklust aan 24 klussen in 6 provincies, van Kootstertille tot Rotterdam en van Winsum tot Echten.

Het Oranje Fonds organiseert op 10 en 11 maart 2017, samen met duizenden organisaties in het land, weer NLdoet; de grootste vrijwilligersactie van Nederland. NLdoet zet vrijwillige inzet in de spotlights en stimuleert iedereen om een dag(deel) de handen uit de mouwen te steken. NAM heeft al meerdere malen, zij het op kleine schaal meegedaan aan NLdoet en draagt de organisatie een warm hart toe. 

Bekijk op welke plaatsen in Nederland NAM aansluit bij NLDoet of lees op de website van NLDoet meer informatie over deze landelijke vrijwilligersactie.


Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
Newsletter Marketing Powered by Newsweaver