Nederland kan én moet ambitieuzer zijn in de energietransitie

Donderdag 16 februari vond een Inspiratiesessie plaats van de TransitieCoalitie. Staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur en Milieu opende de bijeenkomst die door zo’n 200 mensen werd bijgewoond. Vijf CEO’s, waaronder NAM-directeur Gerald Schotman, verzorgden een presentatie.


Schotman sprak over de kansen die de energietransitie biedt: “We kunnen én moeten in Nederland ambitieuzer zijn”. Daarbij pleit hij ervoor om realistisch te kijken naar de rol van aardgas. Aardgas zal weliswaar een steeds kleinere rol spelen, maar zal – als minst vervuilende fossiele energiebron – nog lange tijd van belang blijven.

TransitieCoalitie
De TransitieCoalitie is een initiatief van Eneco, Van Oord, Siemens, Shell en het Havenbedrijf Rotterdam. NAM sloot zich eind 2016 aan bij het inmiddels 55 bedrijven tellende samenwerkingsverband. Het doel van de coalitie is de overgang van vervuilende naar duurzamere energiebronnen hoog op de agenda van het nieuwe kabinet te krijgen. Het versnellen van de energietransitie biedt Nederland de kans om koploper te worden op het thema verduurzaming, en zo een groenere welvaart te creëren.

Lees meer over de TransitieCoalitie of bekijk een video-impressie van de Inspiratiesessie

 
Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
 
Start restauratie en versterking Molukse Kerk

Op 17 februari gaf burgemeester Rika Pot samen met ouderling Ben Rankoly het officiële startsein voor de restauratie van de Molukse Kerk in Appingedam. Het Rijksmonument wordt tegelijkertijd gerestaureerd en aardbevingsbestendig gemaakt. Ook komt in de kerk een informatiecentrum over de geschiedenis van de Molukse gemeenschap.

Het kerkgebouw in Appingedam was de eerste Molukse Kerk in Nederland, en hij staat in de eerste Molukse wijk van Nederland. “Dit is een monument van geschiedenis, een monument van verhalen”, aldus burgemeester Rika Pot.

Restaureren en versterken
Christiaan Velvis van de Stichting Oude Groninger Kerken vertelde dat gedacht werd dat restauratie en versterking relatief eenvoudig zouden zijn. Bij de versterkingsopgave viel dat tegen. “We hebben daarover continu met alle betrokken partijen overlegd. Nu wordt versterkt zonder dat het karakter van het kerkgebouw aangetast wordt.” 

Herbestemming
Naast de restauratie en versterking kreeg de Molukse gemeenschap ook een bijdrage van Herbestemming Cultureel Erfgoed. Daarmee wordt in het kerkgebouw een wijk- en informatiecentrum ingericht voor en over de Molukse geschiedenis in Nederland en Appingedam. 

Het programma Herbestemming Cultureel Erfgoed is onderdeel van Kansrijk Groningen en wordt uitgevoerd door Libau. Het programma wordt gefinancierd door het NAM Leefbaarheid- en Duurzaamheidprogramma.

 

Lees meer over de Molukse Kerk op nam.nl

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
 
Gastles voor basisschoolleerlingen Hoogezand

Op vrijdag 17 februari ontving NAM 72 leerlingen uit de groepen 6 en 7 van de Van Heemskerckschool uit Hoogezand. In het kader van hun schoolproject ‘De bodem onder onze voeten’ kregen de leerlingen een les over bodemschatten in het kantoor aan de Vosholen in Hoogezand.

Tijdens de gastles maakten de leerlingen ook een uitstapje langs de ‘potten en pannen’ op de locatie tegenover het kantoor. De kinderen leerden dat die dingen eigenlijk een afsluiter en fakkelinstallatie zijn. Ze leerden ook dat aardgas thuis gebruikt wordt voor verwarming, douchen en koken.

Michiel Doevendans, docent op de Van Heemskerckschool nam via een telefoontje het initiatief voor de gastles. Doevendans: “Fijn dat er tijd vrijgemaakt is voor deze rondleiding en gastles. Dit geeft de kinderen veel meer verduidelijking bij ons project over de bodem. Vooral het voelen aan verschillende gesteentes en het lopen over een echte locatie is heel speciaal. De overall, veiligheidsbril en -helm maakten het extra spannend."

Lees verder op nam.nl

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
 
Open dag NAM-locatie Gaag

Afgelopen donderdag 16 februari ontvingen wij omwonenden en geïnteresseerden uit de gemeenten Midden-Delfland en Westland op onze gaswinnings- en behandelingslocatie aan de Coldenhovelaan in Maasland. Zo’n 70 mensen kregen tijdens de open dag een kijkje achter de schermen van NAM’s activiteiten.

 

De open dag werd georganiseerd om de omwonenden te informeren over een aantal activiteiten die de komende tijd plaatsvindt die voor bedrijvigheid op de locatie zorgen. In februari zijn er een aantal kleine onderhoudswerkzaamheden, waarna in juni het zesjaarlijkse groot onderhoud uitgevoerd wordt.

Tijdens het groot onderhoud wordt ook een aanpassing gedaan aan de behandelingsinstallatie. Dit is nodig om het gas van de locatie in Monster na de zomer met een pijpleiding naar Maasland te kunnen transporteren en behandelen. Zo kunnen we de installaties langer in bedrijf houden en hebben we langer profijt van het gas uit de regio.

Het gas uit Maasland komt uit een van de zogenaamde ‘kleine velden’. In Nederland zijn er zo’n 175 kleine velden. Samen zorgen de kleine velden voor zo’n 30% van de Nederlandse energievoorziening.

Lees meer over het belang van aardgas uit kleine velden

 

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
Email Newsletter Software by Newsweaver