NAM onderzoekt alternatieven waterinjectie Twente

Woensdag 30 maart maakte NAM tijdens een persconferentie bekend vier alternatieven te onderzoeken voor waterinjectie in Twente. Twee van de vier alternatieven zijn varianten op waterinjectie. De andere twee gaan uit van zuivering van het productiewater.

NAM startte in 2015, op verzoek van minister Kamp van Economische Zaken, vervroegd met een verplichte 6-jaarlijkse ‘heroverweging’ of waterinjectie in Twente nog steeds de meest milieuvriendelijke oplossing is, zoals vastgesteld in de MER rapportage van 2006.

Royal Haskoning DHV voert dit onderzoek in opdracht van NAM uit. Royal Haskoning DHV verwacht de eerste fase van het onderzoek, het zogenoemde Hoofdlijnen Rapport, in de zomer van 2016 af te ronden.

Schoonebeek

NAM heeft vele jaren olie gewonnen in Schoonebeek. De olieproductie werd in de jaren negentig van de vorige eeuw gestopt, maar kon dankzij nieuwe technieken in 2011 opnieuw worden opgestart. Bij de olieproductie komt ook water mee naar boven. Dit productiewater gaat via een ondergrondse leiding naar de waterinjectielocaties in Twente, waar het in lege aardgasvelden wordt gepompt. 

Luister het geluidsfragment van RTVDrenthe over waterinjectie (item start op 4.41), lees meer over het onderzoek op NAM.nl  of bekijk de animatie over waterinjectie.  

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
 
Afspraken Schadeherstel en bouwkundig versterken

Het ministerie van Economische Zaken, de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) en NAM hebben formele afspraken gemaakt om concreet invulling te geven aan het afhandelen van schade en het programma voor bouwkundig versterken. De afspraken zijn op 24 maart gepubliceerd op de website van de NCG.

Het speelveld rond de aardbevingsproblematiek is veranderd met de komst van de NCG en CVW. NAM staat meer op afstand, maar blijft aansprakelijk en verantwoordelijk.

Proef kopen van woningen
De NCG start op 1 mei 2016 een proef met het aankopen van circa vijftig woningen in de kern van het gebied boven het Groningen-gasveld. NAM stelt hiervoor 10 miljoen euro beschikbaar. Met het  aankopen van woningen die langdurig te koop staan, wordt in specifieke omstandigheden ondersteuning geboden.  

Start Arbiter Aardbevingsschade
Maandag 2 mei 2016 gaan vijf Arbiters Aardbevingsschade van start. De NCG introduceert de Arbiter Aardbevingsschade met het doel de schadeafhandeling te verbeteren. Wanneer er na een eerste taxatie en na een contra-expertise geen overeenstemming is over schadeherstel kunnen bewoners de Arbiter inschakelen. NAM en CVW verbinden zich in principe aan het oordeel van de Arbiter, terwijl bewoners nog steeds de mogelijkheid hebben om de zaak voor te leggen aan een rechter. 

Lees over de gemaakte afspraken tussen rijksoverheid, NCG en NAM of lees meer nieuws van de NCG

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
 
Buren en bestuurders bezoeken boortoren Rotterdam

Zo’n veertig geïnteresseerde buren en (lokale) bestuurders bezochten woensdag 30 maart de NAM-locatie in de Rotterdamse wijk Charlois. Op deze locatie staat sinds half maart een boortoren voor onderhoudswerkzaamheden aan drie putten.

De productiepijpen van de putten in Rotterdam zijn na jarenlange productie aan vervanging toe. Met hulp van de boortoren worden deze buizen naar de oppervlakte gehaald en vervangen door nieuwe buizen. De werkzaamheden met de boortoren zijn half april afgerond.

NAM houdt buren en lokale bestuurders steeds actueel op de hoogte over de werkzaamheden, onder andere met verschillende informatiebijeenkomsten. In dit kader werd ook het bezoek aan de locatie georganiseerd. Veel van de bezoekers aan de locatie waren directe buren. “Wij wonen hier al meer dan tien jaar, maar dit is de eerste keer dat we op de locatie konden kijken”, vertelde een van de bezoekers. 

Lees meer
Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
 
Tweede Gronings huis op triltafel in Italië

In het Italiaanse Pavia werd de bouw afgerond van een typisch Gronings huis op de triltafel van het kennisinstituut EUcentre. Het EUcentre legde de bouw van dit huis vast met een time-lapse video.

Het typisch Groningse huis werd gebouwd door Ronda Metselwerken uit Winsum, het ambachtelijk timmerbedrijf Wieringa uit Middelstum tekende voor de kapconstructie. De firma Strating uit Oude Pekela leverde de bakstenen en voor de bouw werd een speciale mortel van Remix gebruikt, volgens oud recept en vergelijkbaar met de kwaliteit van begin vorige eeuw.  


Aardbevingsonderzoek

De onderzoekers van Italiaanse EUcentre stellen dit huis in april 2016 bloot aan trillingen die vergelijkbaar zijn met de trillingen door aardbevingen. Hiermee gaat het kennisinstituut na hoe het huis zich tijdens een aardbeving zal gedragen. In september 2015 voerde het EUcentre eenzelfde test uit met een ander type Groningse woning. Het onderzoek maakt deel uit van het aardbevingsonderzoek waar universiteiten en wetenschappelijke onderzoeksinstituten wereldwijd aan meewerken.


Bekijk hier de time-lapse video van de bouw van de tweede woning of lees meer over het aardbevingsonderzoek van NAM

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
Email Newsletter Software by Newsweaver