NAM70 Challenge finale – You are invited!

Woensdag 6 juni is het zover: de spannende finale van de NAM70 Challenge. Met welke oplossing voor grootschalige energieopslag gaat NAM aan de slag om de energietransitie verder te versnellen?

 

Pitch

Tijdens de finale pitchen de finalisten live hun innovatieve oplossing. Deze sluit aan op de huidige infrastructuur van NAM. 

 

De finalisten zijn in willekeurige volgorde:

•            Eco-Tech Ceram, Frankrijk – Technologie: Thermal Energy Battery with Ceramic Cells

•            Proton Ventures, Nederland – Technologie: Ammonia Power to Liquid Storage

•            Storelectric, Verenigd Koninkrijk – Technologie: Compressed Air Energy Storage

 

De winnaar
Direct na de pitches maakt de jury bekend wie van de drie finalisten het prijzengeld ontvangt van €50.000,- en samen met NAM de aangedragen oplossing mag gaan realiseren.

 

Met de NAM70 Challenge daagde NAM wereldwijd groeibedrijven uit, zogenoemde scale ups, die met innovatieve technologie werken aan het grootschalig opslaan van duurzame energie. De opslag van duurzaam geproduceerde energie wordt cruciaal voor het versnellen van de energietransitie. 

 

Join the Challenge

U kunt deze finale overigens bijwonen. NAM-directeur Gerald Schotman nodigt u in een filmpje persoonlijk uit of mail direct naar NAM70@nam.nl. De Challenge vindt plaats van 13.00 tot 16.00 uur. Na afloop is er gelegenheid na te praten.

 

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
 
NAM-aanbod voor 90 procent oude schademeldingen

NAM heeft iets meer dan 90 procent van de ‘oude’ schademeldingen van vóór 31 maart 2017 een aanbod gedaan. Dit blijkt uit de tweede voortgangsrapportage over afhandeling van de ruim 6.000 openstaande schademeldingen.

 

Groningse bestuurders en het kabinet bereikten eind januari 2018 overeenstemming over een nieuw Protocol Mijnbouwschade Groningen. Er resteerden nog ruim zesduizend openstaande schademeldingen onder het ‘oude’ protocol van vóór 31 maart 2017. Op verzoek van het kabinet handelt NAM deze openstaande schademeldingen af, door hen vóór 1 juli 2018 een aanbod te doen.

 

NAM bood de minister en de Commissaris van de Koning in Groningen donderdag 31 mei 2018 de tweede voortgangsrapportage aan. De eerste rapportage verscheen een maand geleden, eind april 2018. 

 

Naar verwachting ontvangen alle openstaande schademeldingen vóór 1 juli een aanbod. Op 2 juli volgt het derde voortgangsrapport. 

 

Lees op nam.nl welke aanvullende acties NAM heeft ondernomen na de eerste voortgangsrapportage. 

 

 

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
 
Vier jaar nieuwbouw in Groningen

Wie aardbevingsbestendiger wil bouwen in de Groningse aardbevingsregio, kan gebruik maken van de Nieuwsbouwregeling van NAM. De Nieuwbouwregeling bestaat vier jaar.

 

De Nieuwbouwregeling werd vier jaar geleden gepresenteerd om te voorkomen dat het aantal nieuwbouwprojecten in Groningen zienderogen zou afnemen, bijvoorbeeld door onzekerheid over de norm voor bevingsbestendig bouwen.  

 

Bevingsbestendig bouwen stimuleren

Met technische en financiële ondersteuning voor opdrachtgevers stimuleert de NAM Nieuwbouwregeling aardbevingsbestendig bouwen in de regio boven het Groningen-gasveld. Maar ook kennisdelen en het stimuleren van integraal aardbevingsbestendig ontwerpen met de NPR 9998 dragen bij aan dat doel.

 

Feiten en cijfers

De regeling bewees zich de afgelopen vier jaar in de praktijk. Inmiddels werden 4.660 woningen en 175.000m2 bedrijfsruimte gebouwd met een bijdrage van de Nieuwbouwregeling. In ongeveer 80 procent van alle aanvragen gaat het om woonprojecten. De Nieuwbouwregeling kende tot nu toe circa 165 miljoen euro toe aan deze projecten.

 

Op dit moment zijn er nog ca. 1900 woningen aangemeld voor de regeling.
De resultaten na vier jaar Nieuwbouwregeling zijn in detail weergegeven in een infographic op nam.nl. Op deze website vindt u ook meer Feiten en Cijfers over de Nieuwbouwregeling.

 

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
 
Zonovergoten Open Huis: 50 jaar NAM in Assen

Bijna 500 belangstellenden trotseerden de tropische temperatuur en bezochten zaterdag 26 mei het open huis van NAM aan de Schepersmaat in Assen. NAM’s aanwezigheid in Assen én het economisch belang van NAM in Drenthe was de aanleiding voor het Open huis. Bovendien was het deze maand precies vijftig jaar geleden dat NAM naar Assen verhuisde.

 

Economisch belang

Bij het Open Huis waren ook veel regionale bedrijven aanwezig, waarmee NAM al vele jaren samenwerkt. Vanuit de hal van het NAM-kantoor in Assen werd live het radioprogramma Hemmeltied van RTV-Noord Drenthe uitgezonden.

 

Voor elk wat wils
De bezoekers kregen een gevarieerd programma voorgeschoteld: NAM-geologen vertelden over aardlagen, technische collega’s spraken over ondergrondse putten en de aanleg van locaties en ook ging het over werken bij NAM.

 

Alternatieve energievormen
De focus lag deze keer veel minder op het ‘olie en gasverhaal’ en meer op nieuwe energievormen en de lokale samenwerking. Zo konden de bezoekers een mini-energie opwekker maken, of al fietsend met eigen energie een heerlijke smoothie bij elkaar trappen. 

 
Lees meer over het Open Huis in Assen op nam.nl.  

 

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
 
Leefbaarheid van Heiligerlee tot Delfzijl

Het Muzeeaquarium Delfzijl opent vrijdag 1 juni de deuren van het geheel vernieuwde zeeaquarium. Vanwege versterkingswerkzaamheden aan de zeedijk moest het Muzeeaquarium in Delfzijl worden gesloopt. Alleen de bunker, waarin het aquarium is gevestigd, bleef staan. Het Muzeeaquarium is trots op het vernieuwde museum. Op zaterdag 2 juni was het museum gratis toegankelijk voor het publiek. 

 

Slag bij Heiligerlee
Bij het Groningse plaatsje Heiligerlee vond op 23 mei 1568 de Slag bij Heiligerlee plaats, de eerste overwinning van de opstandelingen in de Tachtigjarige Oorlog. Precies 450 jaar later werd dit wapenfeit groots herdacht met diverse activiteiten. Zo werd een speciale klok gegoten ter ere van 450 jaar Slag bij Heiligerlee en speelden 500 re-enactors uit heel de wereld de Slag na. Ook werd op locatie het muziektheaterstuk ‘Nunc aut Nunquan’ opgevoerd. Lees meer over alle activiteiten op de website van de gemeente Oldambt.

 

Leefbaarheid en Duurzaamheidsprogramma
De activiteiten bij Heiligerlee en het vernieuwen van het Muzeeaquarium Delfzijl werden mede mogelijk gemaakt dankzij een financiële bijdrage uit het Leefbaarheid- en Duurzaamheidsprogramma van NAM. Lees meer over het programma op nam.nl.

 

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer