Johan Atema wordt nieuwe directeur NAM

Johan Atema is per 1 september 2018 de nieuwe directeur van NAM. Hij volgt Gerald Schotman op, die bij Shell de rol van Vice President Joint Ventures Delivery & Excellence gaat vervullen. Deze rol bouwt de positie verder uit, die door het vertrek van Dick Benschop naar Schiphol vacant is geworden.

 

Johan Atema werkt sinds 1997 bij Shell. Hij vervulde verschillende technische managementfuncties, zowel in het verleden bij NAM als onder meer voor Shell in Maleisië. Sinds 2014 werkt hij als Vice President Manage Producing Assets bij Shell International in Den Haag. Hij kijkt uit naar zijn nieuwe functie bij NAM.

 

Gerald Schotman werd op 1 oktober 2014 aangesteld als directeur van NAM. Al bij zijn aantreden nam hij zich voor dat NAM op afstand moest komen van de afhandeling van schade. Nu dit zijn beslag heeft gekregen in de besluiten van minister Wiebes en in de afspraken met regio Groningen, vindt Schotman het een natuurlijk moment om het stokje over te dragen.

Wij danken de heer Schotman voor zijn inzet de afgelopen jaren, waarin hij NAM meer en meer een gezicht heeft gegeven.

 

Terugblik en vooruitblik
Lees Schotmans terugblik en Atema’s vooruitblik op de website van NAM.

 

 

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
 
NAM-aanbod voor alle oude schademeldingen

NAM heeft aan alle indieners van ‘oude’ schademeldingen een aanbod gedaan. Dit blijkt uit de derde voortgangsrapportage over afhandeling van de ruim 6.000 schademeldingen van vóór 31 maart 2017.

 

De derde voortgangsrapportage is aangeboden op 11 juli in plaats van de eerder aangekondigde 1 juli, omdat de reactietermijn voor schademelders was verlengd. NAM heeft aan alle 6.199 schademelders voor 1 juli een aanbod gedaan. Op 9 juli hadden 4.761 bewoners met het aanbod ingestemd. Verder waren op die datum 628 afwijzingen en hebben 810 schademelders nog niet op het aanbod van NAM gereageerd.

 

Groningse bestuurders en het kabinet bereikten eind januari 2018 overeenstemming over een nieuw Protocol Mijnbouwschade Groningen. Er resteerden nog ruim zesduizend openstaande schademeldingen onder het ‘oude’ protocol van vóór 31 maart 2017. Op verzoek van het kabinet handelt NAM deze openstaande schademeldingen af, met een aanbod vóór 1 juli 2018.

 

Derde voortgangsrapportage
De laatste en afsluitende rapportage staat gepland voor 6 september 2018.

Lees meer over de derde voortgangsrapportage op de website van NAM.

 

 

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
 
Schoonebeek kan buiten fitnessen

Outdoor fitness voor jong en oud in Schoonebeek: naast multifunctioneel centrum ’t Aole Gemientehoes heeft wethouder René van der Weide zaterdag 7 juli een beweegpark geopend. NAM heeft financieel bijgedragen vanuit haar Leefbaarheid- en Duurzaamheidprogramma.

 

Nadat hij met het doorknippen van een lint de toegang tot het park had geopend, nam de wethouder van gemeente Emmen als eerste een van de tien toestellen in gebruik. De toestellen nodigen uit tot oefeningen voor cardio, kracht, lenigheid en balans. Initiatiefnemer Dorpsbelangen Schoonebeek heeft er alles aan gedaan om een laagdrempelige plek te creëren voor ontmoeting, plezier en samen buiten sporten. Aantrekkelijk voor jongeren en veilig voor ouderen. De grote belangstelling en het ethousiasme bij de opening zijn veelbelovend.

 

Sportcoaches
Bijzonder is dat de eerste twee maanden een trainer van leverancier Norwell bezoekers van het park begeleidt. Bovendien heeft de gemeente ook voor de periode daarna gezorgd voor eigen sportcoaches.

 

Tegenwicht
Het beweegpark biedt een tegenwicht aan ontwikkelingen als een groeiend aantal mensen met een ongezonde levensstijl, ouderen die langer thuis wonen, individualisering, eenzaamheid en meer eigen verantwoordelijkheid. Het beweegpark is mogelijk dankzij verschillende subsidies en giften, waaronder van NAM.

 

 

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
 
Summerschool waterstof bezoekt locatie Ten Arlo

Tijdens de summerschool ‘Ontwerp het - veilige - waterstoflandschap’ op 4, 5 en 6 juli in Hoogeveen, bezochten 23 jonge professionals de gasbehandelingslocatie Ten Arlo van NAM. De summerschool heeft briljante oplossingen opgeleverd voor de energietransitie naar waterstof in Hoogeveen.


Naast Ten Arlo wil gemeente Hoogeveen experimenteren met een woonwijk op waterstof. Hoe die toekomst op waterstof eruit kan zien, hebben 23 jonge professionals bedacht tijdens de summerschool. Stichting Kennislab voor Urbanisme en gemeente Hoogeveen organiseerden de summerschool in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

 

Workshop en rondleiding

Bij het bezoek aan Ten Arlo gaven Paul Kieft, New Energy Opportunity Manager en Henriët Jager, External Relations Advisor tijdens een workshop informatie over NAM’s plannen met waterstof en het ontstaan van aardgas en aardolie. Lennard van Duijn, Production Supervisor Ten Arlo, vertelde tijdens een rondleiding over de rol van locatie Ten Arlo en de veiligheidsaspecten die bij de locatie komen kijken.  

Glazen waterstofhuis
Van de vijf oplossingen voor een veilig waterstoflandschap vond de jury het Glazen waterstofhuis de beste. De bedenkers willen een transparant ‘tiny house’ in het centrum van Hoogeveen plaatsen, waarin waterstof op allerlei manieren wordt toegepast. Zo kunnen mensen ervaren wat mogelijk is en dat het veilig is.

 

 

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
 
Duurzame dorpshuizen Stitswerd en Rottum heropend

De burgemeester van gemeente Eemsmond kon na de feestelijke heropening van het dorpshuis in Rottum meteen door naar Stitswerd. Ook in dit Groninger dorp heropende Marijke van Beek zaterdag 7 juli een vernieuwd dorpshuis. Bij beide verbouwingen was NAM betrokken vanuit het Leefbaarheid- en duurzaamheidprogramma.

 

“De mooie oude panden zijn nog net zo karakteristiek, maar nu een stuk comfortabeler én duurzamer”, vertelt Mayke Zandstra. Zij is vanuit Groninger Dorpen kartrekker van ‘Elk dorp een duurzaam dak’.

 

Meer dan een dak
Het gaat niet zozeer letterlijk om een dak, legt Mayke Zandstra uit. “We ondersteunen dorpen met een toekomstbestendige plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Zo is in het dorpshuis van Stitswerd onder meer de vloer geïsoleerd, maar er is ook een nieuw toilet gebouwd, toegankelijk voor minder validen. Na het doorknippen van het lint, ging er een vrolijke optocht met rollators en rolstoelen naar het toilet.”

 

Vrijwilligers
In Rottum werd behalve isolatie van muren, ramen en plafond, een hoog-rendementketel geïnstalleerd. Ook liggen er zonnepanelen op het dak en wordt in de verbouwde keuken nu elektrisch gekookt. Zandstra: “Het zijn kleine dorpen, toch hebben veel vrijwilligers hier hard aan gewerkt.”

 

Elk dorp een duurzaam dak
‘Elk dorp een duurzaam dak’ is onderdeel van het programma Kansrijk Groningen dat bestaat uit verschillende leefbaarheidsprogramma’s in de aardbevingenregio. Groninger Dorpen coördineert ‘Elk dorp een duurzaam dak’ en het NAM Leefbaarheid- en duurzaamheidprogramma financiert het.

 

 

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
 
NAM steekt energie in buurt Beemster en Zeevang

De jury van ‘Steek energie in de buurt’, editie Beemster en Zeevang, maakte woensdag 11 juli bekend welke zeven inzenders hun idee kunnen uitvoeren met financiële hulp van NAM.

 

Inwoners van de gemeenten Beemster en voormalig Zeevang (nu Edam-Volendam) droegen veertien ideeën aan om de leefbaarheid in de buurt te verbeteren. De jury bestond naast een vertegenwoordiging vanuit NAM uit wethouder Schütt (Edam-Volendam) en wethouder Zeeman (Beemster).

 

Winnaars

De zeven winnende projecten zijn zeer uiteenlopend:

  • IJscub Warder-Oosthuizen organiseert een kinderspelmiddag.
  • Buurtvereniging De Brongasbuurt verheugt zich op een tent met toebehoren, voor activiteiten in zomer en winter.
  • De Wereldtuin, die ontmoetingen organiseert tussen vrouwen van Nederlandse en van migrantenafkomst, krijgt financiering voor een zomerproject.
  • Een zorgboerderij knapt een nabijgelegen natuurgebied op, inclusief uitkijk- en ontmoetingsplek.
  • Het evenement ‘Kwadijk op de kaart’ wil inwoners bij elkaar brengen en warm laten lopen voor de plaatselijke verenigingen.
  • Een zwemclub voor mensen met een beperking kan naast het wekelijkse zwemuur maandelijks het extra recreatiebad huren.
  • Tot slot plaatst een hospice zonnepanelen op het dak.

Met ‘Steek energie in de buurt’ geeft NAM invulling aan de maatschappelijke betrokkenheid in de regio’s waar NAM actief is. In de gemeenten Beemster en Edam-Volendam haalt NAM gas uit drie kleine gasvelden.

 

 

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer