Sportpark De Dikke Tien feestelijk geopend

Inwoners van de vier dorpen Ezinge, Garnwerd, Feerwerd en Aduarderzijl hebben het samen voor elkaar gekregen: outdoor sportpark De Dikke Tien. Zaterdag 21 juli was de feestelijke opening.

 

Schaatser Chris Huizinga uit Garnwerd opende het sportpark. “Voor de geplande sportactiviteiten was het iets te warm, maar er was veel belangstelling en we hebben een mooie dag gehad”, vertelt Annelien Jonker van Dorpsvereniging Feerwerd. “Het mooie is dat wanneer ik er nu, een paar dagen later, langsloop, er steeds wel vijftien tot twintig mensen bezig zijn. Er loopt een jongetje van zes jaar rond en er sport ook een man van tachtig. Het is al een groot succes.”

 

Verbinding
Verbinding was een van de doelen. Dat de vier dorpen zo nauw hebben samengewerkt en dat er allerlei mensen naar De Dikke Tien komen, betekent dat dit doel is bereikt. Met de beoogde doelen vitaliteit en gezondheid moet het ook wel goedkomen.

 

Dikke tien
Het sportpark bestaat uit elf fitnesstoestellen voor jong en oud, plus een stellage bedoeld voor de sport callanetics. “Maar als iemand het als klimrek wil gebruiken, is dat ook prima”, zegt Jonker. “Sportpark De Dikke Tien ligt aan een looproute van een dikke tien kilometer langs de vier dorpen. En je kunt er een dikke tien kilo mee afvallen.” Iedereen is welkom om er georganiseerd of op eigen gelegenheid gratis gebruik van te maken.

Leefbaarheid en Duurzaamheid
De Dikke Tien is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage uit het NAM Leefbaarheid & Duurzaamheid Programma.

 

 

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
 
Intentieverklaring ondertekend voor waterstoffabriek GZI Emmen

NAM, gemeente Emmen, provincie Drenthe, EMMTEC services, Gasunie en New Energy Coalition willen onderzoeken of er een waterstoffabriek kan komen op het terrein van de voormalige gaszuiveringsistallatie (GZI) in Emmen. Op 18 juli 2018 hebben zij een intentieverklaring ondertekend.

 

Met het gezamenlijke onderzoek komt de duurzame toekomst van het GZI-terrein dichterbij en geeft de regio invulling aan het Klimaatakkoord.

 

​GZI Next
De haalbaarheidsstudie naar de waterstoffabriek is de eerste concrete stap van GZI Next. GZI Next is het project waarmee wij het unieke GZI-terrein ook in de toekomst in willen zetten. Het terrein van de voormalige GZI en de daarbij horende infrastructuur blijken zeer geschikt voor een zogenaamde energiehub: een mix van duurzame energiebronnen, zoals waterstof, biogas en zonne-energie. Hiervoor wil NAM met veel verschillende partijen samenwerken. GZI Next kan daarmee ook een voorbeeld zijn voor de rest van Nederland.

 

Haalbaarheidsstudie
De zes partijen willen de mogelijkheden verkennen van:

  • De productie en het gebruik van waterstof als energiebron, en het onderzoeken van de mogelijke toekomstige opschaling op basis van wind- en zonne-energie.
  • Breder onderzoek naar synergie met EMMTEC services om daar de energievraag te verduurzamen.
  • De installatie van een waterstoftankstation.
  • Een ‘demonstratie-fieldlab’ in samenwerking met onderwijs- en kennisinstellingen.

Meer lezen? Kijk op de website van RTV Drenthe, Dagblad van het Noorden, New Energy Coalition en NAM.

 

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
 
School AZC Hardenberg opent uitdagend speelplein

Bij bassischool De Opstap op het terrein van Asielzoekerscentrum Hardenberg is dinsdag 17 juli een nieuw speelplein geopend. Kinderen kunnen er ook na schooltijd spelend leren. NAM heeft bijgedragen aan het speelplein vanuit het programma ‘Steek energie in de buurt’.

 

De ongeveer honderd kinderen konden haast niet wachten om te gaan spelen. De leerlingen van bassisschool De Opstap zijn kinderen van het asielzoekerscentrum en kinderen van statushouders in Hardenberg. De meesten zijn voorheen weinig tot niet naar school geweest. Ook hebben ze al veel meegemaakt. Juist voor deze kinderen is spelen erg belangrijk.

 

Spelen en leren
Het personeel van De Opstap wilde daarom een speelplein creëren dat goed is voor de emotionele, sociale en motorische ontwikkeling. Al spelend en lerend krijgen de kinderen een betere aansluiting op Nederlandse scholen, zo verwacht De Opstap. Het werd een gevarieerd plein met uitdagende speeltoestellen, gemaakt van duurzame natuurlijke materialen. Daarnaast heeft de school ook speelattributen kunnen aanschaffen. De kinderen krijgen per toerbeurt de verantwoordelijkheid om ze op te ruimen.

Sfeer
Na het doorknippen van een lint door een van de docenten konden de kinderen zich uitleven op het nieuwe plein. Volgens Maud Stolting van De Opstap is de sfeer op het plein nu al veel beter.

 

Met 'Steek energie in de buurt' geeft NAM invulling aan de maatschappelijke betrokkenheid in de regio's waar NAM actief is.

 

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
Volgende NAM Nieuwsbrief in september

Dit is voor deze zomer de laatste NAM Nieuwsbrief.

De tweewekelijkse nieuwsbrief stopt tijdelijk in augustus. De volgende NAM Nieuwsbrief kunt u verwachten op 5 september.

 

 

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer