Gerald Schotman benoemd tot nieuwe president KIVI

Gerald Schotman is benoemd tot de nieuwe president van het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI). Deze eervolle taak vervult hij naast zijn huidige functie als directeur van NAM. Schotman is onderscheiden vanwege zijn prestaties als Chief Technology Officer bij Shell en zijn buitengewone bijdrage aan innovatie binnen Nederland. Hij volgt Martin van Pernis op, die sinds 2010 KIVI-president was. 

Gerald Schotman studeerde civiele techniek aan de Technische Universiteit in Delft. In 1985 startte hij als ingenieur-onderzoeker bij Shell in Rijswijk. Hij  vervulde diverse technische en commerciële functies in het buitenland. In 2009 werd Schotman benoemd tot Chief Technology Officer en Executive Vice President Innovatie en Research & Development. Vanwege zijn betrokkenheid bij alle innovaties binnen Shell, riep de vakjury van de Accenture Innovation Awards Schotman een paar jaar geleden uit tot ‘Innovator of the Year 2014’. 

KIVI
KIVI is de beroepsvereniging van ingenieurs in Nederland. De vereniging richt zich op het ondersteunen van ingenieurs in hun professionele ontwikkeling en persoonlijke profilering. Gerald Schotman zal vanuit zijn werkpraktijk als ingenieur sturing geven aan de beroepsvereniging. “Ik heb een prachtige carrière die ik te danken heb aan het feit dat ik ingenieur ben. Ik wil graag iets terug doen voor de beroepsgroep”, aldus Schotman. Gerald Schotman is sinds eind 2014 directeur van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM).

 

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
 
Sponge-Bot wint Shell Innovation Challenge 2016

Een geautomatiseerde onderwater robot voor scheepsrompen, de zogenoemde Sponge-Bot, won de titel  ‘Best Shell Innovation 2016’.

Drie jonge ingenieurs van Shell Pernis, Shell Chemicals en ONEGas* ontwikkelden het geavanceerde technologisch concept en namen hiermee deel aan de Shell Innovation Challenge: een wedstrijd waarbij Shell medewerkers de strijd met elkaar aangaan met innovatieve concepten die waarde toevoegen aan de business.

De Sponge-Bot meet en verwijdert vervuiling rond een scheepsromp en controleert de coating van een schip op aanwezigheid van defecten. Rebin Said (Shell Pernis), Maarten Voorneveld (Shell Chemicals) en Jerre Halma (ONEGas) tekenden voor het ontwerp. Zij presenteerden het innovatieve concept onder andere met een drie minuten durend filmpje en een demonstratie van een prototype.

* ONEGas is de uitvoeringsorganisatie van NAM en Shell UK voor de gaswinning op de zuidelijke Noordzee.

Lees Meer
Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
 
Leerlingen uit basis- en middelbaar onderwijs op bezoek bij NAM

NAM vindt het belangrijk om jongeren te informeren over olie- en gaswinning en duurzame energie. Daarnaast willen we de jeugd interesseren voor technologie in het algemeen. Met het Shell/ VVN Mobiele Verkeersplein willen we bijdragen aan de veiligheid op straat.  

Gastles Moddergat
Leerlingen van Het Kompas uit Paesens Moddergat en de Foeke Sjoerd Skoalle uit Oosternijkerk kregen donderdag 19 mei in het Garnalenfabriekje in Moddergat een gastles, compleet met puzzels, zandsteen, zout en een aardgasquiz (zie foto). De les werd afgesloten met een bezoek aan de ‘echte’ NAM-locatie in Moddergat aan de Mokselbankwei.

Bezoek NAM Waterinjectieput
Als praktisch vervolg op een eerder gegeven gastles, bezochten middelbare schoolleerlingen van het Canisius College uit Almelo en Tubbergen donderdag 19 mei de NAM waterinjectieput Tub 7.  

Tijdens het bezoek deden de leerlingen onder andere proefjes om het waterkwaliteit te verbeteren en onderzochten de samenstelling van de grond. Ook spraken ze over waterinjectie in Twente.

Verkeersplein
NAM repareert momenteel een leiding in de ondergrond, tussen Coevorden en Rossum. Er is hierdoor meer vrachtverkeer in het gebied. Reden om juist jongere kinderen iets te leren over de dode hoek bij een vrachtauto. 

In Bruinehaar werd een parkeerterrein omgetoverd tot een miniatuur verkeerspark. Hier namen bijna 100 basisschoolleerlingen uit Langeveen en Bruchterveld deel  aan het Shell/VVN Mobiele Verkeersplein.

Lees op NAM.nl de volledige reportages over de gastles in Moddergat en het Mobiele Verkeersplein.  

 

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
 
NAM ruimt put op in Hardenberg

Sinds begin mei staat er een boortoren aan de Hoekweg in Hoogenweg (gemeente Hardenberg) om een oude gasput definitief af te sluiten. De boortoren boort deze keer niet, maar trekt in plaats daarvan oude pijpen uit de drie kilometer diepe ondergrond.

Een boortoren kan naast het boren van putten en het installeren van pijpdelen in de ondergrondse put, ook de eerder aangebrachte stukken pijp weer terughalen uit de put.  De boortoren is ook in staat de open ruimte vervolgens op te vullen en het oude gasreservoir af te sluiten van de ‘bovenwereld’. Het werk van de boortoren gaat dag en nacht door en de lampen op onze locatie zijn dan ook 's nachts aan om veilig te kunnen werken. Uiteraard zijn omwonenden hierover geïnformeerd. 

Lees Meer
Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
 
Samen werken aan een leefbaar Groningen

Er gebeurt momenteel veel in de regio boven het Groningen-gasveld op het gebied van leefbaarheid. Zaterdag 21 mei waren er verspreid over de dag en de provincie verschillende activiteiten.

Djinns en Witte Wieven
De verhalenvertellers van Djinns en Witte Wieven beleefden hun wereldpremière op het festival Terug naar het Begin in Loppersum.

Outdoorfitness in Foxhol
In Foxhol werd onder grote belangstelling het outdoor fitnesspark geopend. Inwoners zijn enthousiast over het park, waar jong en oud voortaan naar hartelust samen kunnen bewegen.  

Zonnepanelen voor Golfclub Duurswold
Burgemeester Geert-Jan ten Brink en wethouder Anja Woortman van de gemeente Slochteren verrichtten zaterdag de officiële opening van een nieuw facilitair gebouw van golfclub Duurswold. Dankzij een bijdrage van NAM kwamen er ook zonnepanelen op het dak.

KinderBoekenHuis Winsum
Burgemeester Rinus Michels opende in Winsum officieel het nieuwe Kinderboekenhuis. In het KinderBoekenhuis (foto) staan zo’n 30.000 kinderboeken. Om de opening van het KinderBoekenhuis te vieren, worden de komende weken zo’n 100 ‘minibiebjes’ verspreid in de regio. Deze miniatuurversies van het KinderBoekenHuis worden gevuld met kinderboeken die dubbel aanwezig zijn.

Deze vier projecten kregen een bijdrage van het NAM Leefbaarheid- en Duurzaamheidsprogramma. Lees meer over deze vier projecten en het NAM Leefbaarheid- en Duurzaamheidsprogramma op NAMPlatform.nl

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
Newsletter Marketing Powered by Newsweaver