Walk to Work schip Kasteelborg gedoopt

In Den Helder heeft Marjan van Loon, president-directeur Shell Nederland, op 25 oktober 2018 het schip Kasteelborg gedoopt. Het is het tweede Walk to Work schip in de vloot van Wagenborg Offshore en wordt ingezet door NAM en Shell UK.

 

Na de doop hielden zowel Marjan van Loon als Johan Atema (directeur NAM) en Egbert Vuursteen (CEO Royal Wagenborg) een toespraak. De Walk to Work Emergency Response and Rescue Vessel Kasteelborg gaat als standby- en ondersteuningsvaartuig het onderhoud doen van de onbemande platformen op de zuidelijke Noordzee, samen met de Kroonborg die bijna drie jaar geleden in gebruik is genomen. Anders dan bij een bemand platform waar medewerkers met een helikopter naartoe gaan, verblijven de medewerkers op het schip en gaan via een loopbrug naar hun werk op het platform. Over de Kasteelborg hebben NAM en Shell UK een zesjarige overeenkomst getekend met Wagenborg Offshore.

 

Werkzaamheden
Kasteelborg wordt voornamelijk ingezet voor spoedeisende werkzaamheden en interventies, zoals het opstarten van installaties en het uitvoeren van klein correctief onderhoud. Zo kan de Kroonborg zich op de grotere geplande onderhoudscampagnes concentreren. Beide schepen werken vanuit Den Helder.

 

Toekomst
Door de komst van Kasteelborg kunnen NAM en Shell UK hun platformen verder vereenvoudigen, verduurzamen en ze nieuwe functies geven. Op de Noordzee gaan oude en nieuwe energievormen hiermee hand in hand. NAM, Shell en Wagenborg gaan samen die toekomst in.

 

Ook de Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij (KNRM) was vertegenwoordigd. Marjan van Loon had vriendelijk bedankt voor een cadeau na de doop. In plaats daarvan kreeg de KNRM een donatie namens Wagenborg en NAM. Een passende bestemming, gezien de gezamenlijke link naar veiligheid op zee.

 

Video Kasteelborg

Bekijk hier een minidocumentarie over Kasteelborg.

Lees ook de berichten op de website van Wagenborg en van de KNRM.

 

 

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
 
NAM doet mee aan Open Bedrijvendag Drenthe

NAM doet zaterdag 3 november mee aan de Open Bedrijvendag Drenthe. Belangstellenden kunnen een kijkje achter de schermen nemen bij NAM en twee samenwerkende bedrijven in Coevorden, Emmen en Schoonebeek. Ook voor kinderen is er van alles te doen. Het thema is 70 jaar gaswinning, met aandacht voor verleden, heden en toekomst.

 

NAM heeft dit thema gekozen omdat NAM zeventig jaar geleden in Coevorden de eerste gaswinningsput heeft geboord. Coevorden was vervolgens in 1951 de eerste gemeente die aardgas geleverd kreeg. Het was een revolutionaire energietransitie. Inmiddels staan we voor een nieuwe energietansitie en werkt NAM aan duurzame alternatieven.

 

NAM werkt intensief samen met innovatieve en kwalitatief hoogwaardige bedrijven, waaronder Bakker Oilfield Supply en Den Hartogh. Vandaar dat behalve de drie locaties van NAM, ook deze twee bedrijven tijdens de open dag toegankelijk zijn.

 

Hop-on-hop-off-bus
Een hop-on-hop-off-bus brengt bezoekers langs de vijf locaties in Coevorden, Emmen en Schoonebeek. Ook is er een bustour door het Schoonebeekveld. Daarbij vertelt een gids over oliewinning.

 

Lees voor meer informatie de speciale uitgave over NAM op de Open Bedrijvendag Drenthe.

 

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
 
Update over lekkage tankenpark Farmsum

Hoewel veiligheid en gezondheid heel belangrijke onderwerpen zijn bij NAM, kon er bij het tankenpark van Farmsum toch lekkage optreden. Directeur Johan Atema: “Helaas moet ik constateren dat wij in geval van Farmsum duidelijk zijn tekortgeschoten ten aanzien van onze eigen standaard en die van de omgeving.” Het riool is inmiddels weer in gebruik.

 

Excuses
“Aardgascondensaat hoort niet in het oppervlaktewater en als dat wel gebeurt, dan mag het niet een paar dagen duren voordat we dat ontdekken”, zegt Johan Atema in een reactie in de media. “Wij begrijpen de kritiek van anderen dan ook heel goed en wij zullen verbetering moeten laten zien. Ik wil nogmaals namens NAM onze spijt betuigen voor dit incident en onze excuses aan de omwonenden voor de overlast aanbieden."

 

Het is NAM’s uitdrukkelijke beleid om altijd te voldoen aan alle gestelde voorwaarden. Atema: “Er ontstaat nu soms een beeld dat NAM moedwillig informatie onder de pet houdt. Dat is onjuist. Wij hadden eerder moeten herkennen dat wij het recente Farmsum-incident veroorzaakt hadden maar hebben nooit, ook niet in het geval van deze lekkage, moedwillig zaken niet gerapporteerd of achtergehouden.”

 

Schoonmaak
Na grondige schoonmaak is het riool weer in gebruik genomen. Hierbij is samengewerkt met de gemeente Delfzijl, waterschap Hunze en Aa’s en Omgevingsdienst Groningen. Ook is NAM een onderzoek gestart over zowel de technische kant als de interactie met betrokkenen.

 

Lees meer op de website van NAM.

 

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
 
NAM test onbemand inspectieschip

NAM heeft afgelopen zomer bij Ameland een test gedaan met pijpleidinginspecties door een onbemand schip, een Autonomous Surface Vehicle. Het was de eerste test van een ASV in Nederland. Na de veelbelovende resultaten zijn inmiddels volgende stappen gezet.

 

De inspectie van pijpleidingen dicht bij de kust laten NAM en Shell gewoonlijk doen door kleine bemande onderzoeksschepen. Een ASV is echter goedkoper, veiliger, beter voor het milieu en kan ook in ondiep water goed metingen verrichten. De eerste test verliep goed, al waren er verschillende leerpunten. De lancering en landing op een strand bijvoorbeeld, de draadloze verbinding en de capaciteit van de accu.

 

Verdere toepassingen
De Technology Replication Thrust van Shell Projects & Technology financierde de test. Na de test is de Marine Assurance voor dit soort schepen ontwikkeld in samenwerking met Shell International Trading and Shipping Company (STASCO). Daarnaast is de technologie succesvol herhaald bij de Shell group in Gibraltar en staan verdere toepassingen gepland bij Shell UK.

 

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer
 
Dorpshuis Woltersum bouwkundig versterkt

Dorpshuis de Bongerd in Woltersum wordt vrijdag 2 november feestelijk heropend na een verbouwing. Het is een van de eerste versterkte dorpshuizen in Groningen. NAM heeft aan de verbouwing bijgedragen.

 

Het dorpshuis had al flink gespaard voor een renovatie, toen bleek dat er ingrijpend bouwkundig versterkt moest worden. De stichting van het dorpshuis besloot in goede samenwerking met NAM om het te combineren. Dat pakte goed uit.

 

Zelf zeggenschap
Er werd een ontwerp gemaakt dat voldeed aan de eisen van de NPR (Nederlandse Praktijk Richtlijn voor aardbevingsbestendig bouwen). De stichting was de directe opdrachtgever van de aannemer. NAM stelde haar bijdrage voor het aardbevingsbestendige deel beschikbaar via een bouwdepot, waarmee de stichting de aannemer rechtstreeks betaalde. Daarnaast heeft NAM via het programma ‘Elk dorp een duurzaam dak’ bijgedragen aan het toekomstbestendig maken van het dorpshuis. Het dorpshuisbestuur is blij dat ze zelf zeggenschap over de verbouwing had en dat er heldere afspraken met NAM zijn gemaakt. Hierdoor konden ze direct starten met het werk.

 

Voorbeeld voor andere dorpshuizen

De versterking van de Bongerd is een voorbeeld voor andere dorpshuizen. Wouter Burger van NAM: “Het model waarbij de eigenaar zelf verantwoordelijkheid neemt voor de uitvoering van de werkzaamheden, en daarbij van NAM een vaste bijdrage ontvangt voor het aardbevingsbestendige deel, sluit aan bij de realisatie van NAM op afstand.” Voor volgende dorpshuizen worden vergelijkbare afspraken voorbereid.

 

Elk dorp een duurzaam dak

‘Elk dorp een duurzaam dak’ ondersteunt dorpen in het gaswinningsgebied om ontmoetingsplekken toekomstbestendig te maken. Het programma wordt mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage uit het NAM Leefbaarheid en Duurzaamheid Programma en is onderdeel van Kansrijk Groningen.

 

Facebook Twitter LinkedIn Del.icio.us Digg Yammer