Nationaal Coördinator Groningen van start

Maandag 1 juni ging Hans Alders formeel van start als Nationaal Coöordinator Groningen. De Nationaal Coördinator Groningen (NCG) gaat aan de slag met het verbeteren van de veiligheid en leefbaarheid voor Groningers. Hij wordt daarbij ondersteund door de Overheidsdienst Groningen.

“Met de komst van de Nationaal Coördinator komt er regie vanuit de overheid", aldus NAM-directeur Gerald Schotman. "Op die manier kan er beter geïntegreerd worden gewerkt en kunnen knopen worden doorgehakt over lastige beslissingen en dilemma’s."

Ook het Centrum Veilig Wonen heeft, op afstand van NAM, een belangrijke rol bij het zo goed mogelijk uitvoeren van schadeherstel, het bouwkundig versterken programma en het ontzorgen van bewoners. Sinds 1 juni is het Centrum Veilig Wonen bereikbaar op een nieuwe locatie, aan de Buxzijlweg 1 in Appingedam. Bezoek de website van Centrum Veilig Wonen voor meer informatie. 

 
Uitspraak Raad van State Eemskanaal

Het verzoek de gasproductie van de productielocatie Eemskanaal voorlopig stop te zetten, werd vrijdag 29 mei afgewezen door de Raad van State. Daarmee blijft de bestaande beperking voor deze productielocatie, van een maximale productie van 2 miljard kubieke meter in 2015, gehandhaafd. Tot en met de maand mei is dit jaar 0,62 kubieke meter aardgas gewonnen bij Eemskanaal. De gasproductie per productielocatie kunt u via NAMPlatorm Feiten & Cijfers volgen.

Minister Kamp van Economische Zaken kondigde begin 2015 aan de aardgasproductie uit het Groningen-gasveld te beperken tot 16,5 miljard kubieke meter tot 1 juli 2015. Binnenkort zal de minister een besluit nemen over de  gasproductie uit het Groningen-gasveld nà 1 juli 2015.

Maandag 8 juni begint bij de rechtbank in Assen de rechtzaak die de Stichting Waardevermindering door Aardbevingen Groningen (WAG) en een aantal woningcorporaties hebben aangespannen tegen NAM. De rechtszaak kan live worden gevolgd via televisie of internet. 

 
Inloopbijeenkomst voor buren testwoningen

In zeven van de acht testwoningen van NAM werden afgelopen week, van maandag 1 juni t/m donderdag 4 juni, informatieve inloopbijeenkomsten voor buren georganiseerd. De aanwezige buren kregen uitleg over het onderzoek en de werkzaamheden in de testwoningen en over de innovatieve oplossingen voor bouwkundig versterken die er de afgelopen weken werden uitgevoerd en getoetst in het kader van de ontwerpwedstrijd.

In en rond de testwoningen wordt onderzocht welke bouwkundige aanpassingen bijdragen aan de veiligheid van het huis, of de maatregelen snel en met weinig overlast voor bewoners zjin toe te passen en hoe het er in de praktijk uit ziet. Daarnaast onderzoekt ingenieursbureau Arup momenteel bij verschillende gebouwen de sterkte van het metselwerk. Een buurvrouw van de testwoning aan de Kwelder in Loppersum luisterde met veel interesse naar de uitleg hierover. “De bouwvakkers zijn hier soms al voor zeven uur ’s ochtends aan het werk. Maar we zien ook wel eens iemand uren achter een laptop zitten. Interessant om nu te zien en te horen waar zij aan werken.”

Centrum Veilig Wonen organiseert op 9 juni 2015 een informatieavond in de achtste testwoning, aan de Zijlvest in Loppersum.

 
Inloopbijeenkomst diepe geofoons Zeerijp

NAM organiseert op korte termijn een aantal informatieve bijeenkomsten over de boring van de tweede diepe geofoonput bij Zeerijp. De boring van de tweede onderzoeksput startte dinsdag 19 mei op deze locatie. Met het installeren van diepe geofoons krijgen we beter inzicht op welke diepte aardbevingen plaatsvinden. Dit is belangrijk omdat dit mede bepaalt hoe de grond aan de oppervlakte beweegt tijdens een aardbeving. 

De boortoren zal naar verwachting tot eind augustus onafgebroken 24 uur per dag boren om deze ‘diepe geofoonput’ te realiseren. We willen overlast voor de omgeving zoveel mogelijk beperken. Daarom houden we met speciale microfoons het geluidsniveau in de gaten. Deze metingen zijn online te bekijken.


Naast de informatieve bijeenkomsten wil NAM bij voldoende belangstelling ook inloopbijeenkomsten organiseren om buren, omwonenden en andere geïnteresseerden te informeren over de werkzaamheden en de techniek die wordt gebruikt om aardbevingen te meten.   

NAM publiceert de analyses van de diepe geofoons op NAMPlatform Feiten & Cijfers

Email Software by Newsweaver