LTO en NAM pakken schade mestkelders aan

De afhandeling van schades aan mestkelders kan van start. Aanleiding is een onderzoek dat LTO en NAM hebben uitgevoerd naar de gevolgen van aardbevingen op mestkelders. Deze specifieke bouwwerken vragen om specifieke aandacht. LTO en NAM sloegen daarom de handen ineen en stelden samen een speciaal protocol vast voor het bepalen van aardbevingsschade aan mestkelders. Hilbrand Sinnema, provinciaal voorzitter Groningen van LTO Noord, is verheugd over het protocol. “We zijn er al lange tijd mee bezig. Nu kan gestart worden met de afhandeling van schademeldingen.” Lees hier meer over het onderzoek van LTO en NAM en het protocol.

 
Loket Leefbaarheid geopend

Vanaf 1 december 2014 kunnen inwoners van de negen gemeenten in Noordoost-Groningen bij het Loket Leefbaarheid een een bijdrage tot 10.000 euro aanvragen voor plannen die de leefbaarheid in hun dorp vergroten. Arie Brik, voorzitter van de Vereniging Dorpsbelangen Eenum, overhandigde de eerste aanvraag aan Jacques Wallage (links op de foto) van de Dialoogtafel en Martijn Verwoerd, projectdirecteur Groningen Aardbevingen bij NAM. Het betreft een bijdrage aan het recreatiepark ‘de Poortven’. “Hiermee laten we zien dat er ook mooie en goede dingen gebeuren in dit gebied”, stelde Wallage. Het loket is een initiatief van NAM en de Dialoogtafel. Er is in de komende vijf jaren 1 miljoen euro per jaar beschikbaar. Het loket is onderdeel van de 35 miljoen euro die beschikbaar is voor leefbaarheidsinitiatieven en staat los van de 25 miljoen euro die NAM daar bovenop investeert in Leefbaarheid

 
Start bouw aardbevingsbestendiger complex
Vrijdag 28 november sloeg Commissaris der Koning Max van den Berg, samen met een toekomstige bewoner, de eerste paal voor de aardbevingsbestendiger nieuwbouw van seniorencomplex Bederawalda in Bedum. Dit nieuwe complex van woningcorporatie Wierden en Borgen telt in totaal 59 wooneenheden en kan aardbevingsbestendiger worden gebouwd dankzij de interim regeling Nieuwbouw van NAM. Naast het verstrekken van bouwkundig advies heeft NAM ook bijgedragen aan de meerkosten voor het aardbevingsbestendiger bouwen. Voor de ondersteuning van aardbevingsbestendiger nieuwbouw is 10 miljoen euro beschikbaar.
 
Eigen keuzes bepalen bij waardevermeerdering
Ruim 1800 bewoners uit de regio dienden inmiddels een aanvraag in voor de interim regeling Waardevermeerdering. In reactie hierop komt ook de bouwsector steeds meer in actie. In sommige gevallen gaan bouwbedrijven bij het aanbieden van diensten ook proactief te werk. Dit kan als dwingend worden ervaren en vraagt om voorzichtigheid van de bewoner. NAM adviseert bewoners de tijd te nemen om zorgvuldig te bepalen welke energiebepalende maatregelen voor hen interessant zijn en welke aannemer zij hiervoor benaderen. Er is geen haast geboden bij het indienen van een aanvraag voor de interim regeling Waardevermeerdering. Er is voor de regeling 125 miljoen euro beschikbaar. Een aanvraag indienen kan via de website van SNN.
Newsletter Marketing Powered by Newsweaver