Meetstation ondiepe geofoons in Woudbloem in gebruik
“We omarmen dit meetnetwerk. Het gaat om veiligheid. Met dit netwerk hopen we meer te weten te komen over wat er gebeurt in de ondergrond. Meten is weten.” Dit zei de burgemeester van Slochteren, Geert-Jan ten Brink, woensdag 19 november in Woudbloem bij de in gebruikname van het eerste meetstation van het uitgebreide KNMI meetnetwerk. Ook Martijn Verwoerd, projectdirecteur Groningen aardbevingen van NAM, was  hierbij aanwezig.  NAM legt het netwerk van ondiepe geofoons aan en draagt dat vervolgens in zijn geheel over aan het KNMI. De gevoeligheid van het bestaande netwerk wordt dankzij de nieuwe meetstations vergroot. Zo kan het KNMI nog beter bepalen waar een aardbeving heeft plaatsgevonden. De uitbreiding van het KNMI meetnetwerk is onderdeel van het meet- en monitoringsplan van NAM. Inmiddels zijn 37 putten van 200 meter diepte geboord. In het eerste kwartaal van 2015 is het volledige netwerk met 60 extra ondiepe geofoons gereed.
 
Ruim 900 aanvragen Waardevermeerdering

Sinds begin november kwamen er bij SNN ruim 900 aanvragen binnen voor de regeling Waardevermeerdering. Met deze tijdelijke regeling kunnen inwoners van Noordoost-Groningen de waarde van hun huis laten stijgen door te investeren in energiebesparende maatregelen, zoals het isoleren van de woning of het installeren van zonnepanelen. Bewoners kunnen hiervoor een financiële tegemoetkoming krijgen die kan oplopen tot 4.000 euro. NAM stelt een bedrag van 125 miljoen euro beschikbaar voor de waardevermeerdering van woningen.

De Dialoogtafel werkt met betrokken partijen nog aan een definitieve regeling. Het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN)voert de tijdelijke regeling uit. Aanmelden voor de regeling Waardevermeerdering kan via de website van SNN.

 
Aardbevingsbestendiger bouwen

Constructeurs en architecten die werken aan aardbevingsbestendiger nieuwbouw wisselden woensdag 19 november jl. kennis uit. De aanwezigen presenteerden een aantal eigen projecten en adviseerden elkaar. De projecten varieerden van eengezinswoningen, rijtjewoningen tot appartementen.  

De bijeenkomst werd, net als een eerdere kennisuitwisseling, georganiseerd in het kader van de pilot nieuwbouwregeling van NAM, die tot eind december 2014 is verlengd. Ruim 30 projecten in deze pilot kregen technisch advies op maat. NAM heeft aan 5 van deze nieuwbouwprojecten inmiddels een financiële bijdrage toegekend van zo’n € 400.000. Lees meer informatie over de nieuwbouwregeling op NAMplatform.  

 
Blijf actueel op de hoogte

Naast deze nieuwsbrief, informeren wij u ook graag persoonlijk over actuele ontwikkelingen rond gaswinning en aardbevingen. We organiseren daarom diverse informatie-bijeenkomsten in de provincie Groningen. Zo zijn we met Vereniging Groninger Dorpen (VGD) van start gegaan met een tweede dorpenronde, waarbij ook de Dialoogtafel en de Veiligheidsregio Groningen aanwezig zijn. Daarnaast zijn er regelmatig thema-avonden in het Regionaal Informatiepunt Gaswinning (RIG) in Loppersum. NAM-medewerkers geven tenslotte regelmatig lezingen en nemen deel aan paneldiscussie in het hele land. U bent uiteraard van harte welkom bij een van de informatieve bijeenkomsten. Via de website www.namplatform.nl  of twitter@nambv blijft u actueel op de hoogte en via NAMplatform Feiten & Cijfers kunt het gasveld zelf in de gaten houden.  

Email Newsletter Software by Newsweaver