Hans Alders Nationaal Coördinator Groningen

Hans Alders is met ingang van 1 juni 2015 benoemd tot Nationaal Coördinator Groningen. Alders werkt in deze functie aan het verbeteren van de veiligheid en leefbaarheid voor Groningers en geeft leiding aan de Overheidsdienst Groningen. De Overheidsdienst Groningen biedt ondersteuning bij verbeteren van veiligheid en leefbaarheid. De dienst wordt gevormd  door het Rijk, provincie Groningen en 12 Groningse gemeenten.

“Met de komst van de Nationaal Coördinator Groningen komt er regie vanuit de overheid", reageert NAM-directeur Schotman op  het aantreden van de Nationaal Coördinator Groningen. "Op die manier kan er beter geïntegreerd worden gewerkt en kunnen er knopen worden doorgehakt over lastige beslissingen en dilemma’s."

Hans Alders is voormalig PvdA-minister, werkte elf jaar als Commissaris van de Koningin in Groningen en vervulde de afgelopen jaren diverse functies in de energie-, pensioen- en vervoerssector. 

 
Tijdelijke aardbevingsbestendige huisvesting voor basisscholen Loppersum

Direct na de meivakantie, op maandag 18 mei 2015, gaan de leerlingen van CBS Roemte en OBS Prinses Beatrix, twee basisscholen in Loppersum, naar een tijdelijk schoolgebouw. Deze tijdelijke school is gebouwd conform de richtlijnen voor aardbevingsbestendig bouwen, zoals beschreven in de eerste versie van de Nationale Praktijk Richtlijn (NPR). Binnenkort start het bouwkundig versterken van de twee basisscholen. Het aardbevingsbestendiger maken van de schoolgebouwen zal gepaard gaan met uitgebreide verbouwingswerkzaamheden. De gemeente Loppersum besloot daarom in overleg met de schoolbesturen de twee basisscholen tijdelijk elders te huisvesten.

 
NAM-directeur: "We hadden scherper kunnen zijn"
Dinsdag 21 april jl. reageerde NAM op het rapport ‘Aardbevingsrisico’s in Groningen’ dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV) in februari 2015 publiceerde. “Ik betreur het ten zeerste dat de aardbevingen voor zoveel mensen tot problemen leiden en ik wil daarvoor mijn excuses aanbieden”, reageerde NAM-directeur Gerald Schotman. OvV onderzocht hoe beslissingen over de gasproductie in de periode van 1963 tot 2013 genomen werden en welke rol de veiligheid van bewoners daarbij speelde. Alle aanbevelingen uit het rapport die aan NAM gericht zijn, zal NAM uitvoeren. Het betreft aanbevelingen op het gebied van onderzoek en communicatie. Het onderzoeksprogramma naar de gevolgen van aardbevingen door gaswinning, zowel onder als boven de grond, loopt continu door. 

Bewonerskrant 
"Onderzoek helpt onzekerheden te verkleinen en risico’s beter in kaart te brengen”, legt Schotman uit in een uitgebreid interview in de vierde bewonerskrant van NAM over Gaswinning en aardbevingen. Deze krant werd eind april huis aan huis verspreid in elf gemeenten in Noordoost-Groningen.

Lees het volledig interview met Gerald Schotman of lees de reactie van NAM op het OvV-rapport op NAMPlatform.nl. De vierde editie van de bewonerskrant over Gaswinning en Aardbevingen kunt u online lezen, of mail als u de papieren versie van de krant thuis wilt ontvangen. 
 
NAM breidt onderzoek gebouwsensoren uit
TNO breidt het netwerk aan gebouwsensoren de komende maanden in opdracht van NAM uit. In 2014 werden ruim 200 gebouwsensoren geïnstalleerd aan gebouwen in de regio boven het Groningen-gasveld. Deze sensoren registreren in detail alle trillingen waar gebouwen aan worden blootgesteld. Door dit netwerk uit te breiden en nog meer data te verzamelen, krijgen we beter inzicht in in de effecten van aardbevingen op huizen en gebouwen.

Voor de uitbreiding van het netwerk zoeken we bewoners die een gebouwsensor aan hun woning willen laten plaatsen. We zijn op de volgende locaties nog op zoek naar deelnemers voor dit onderzoek:
- Wijn Corpus den Hoorn / Hoornse Meer (Groningen-Stad)
- Zuidhorn
- Nieuwolda-Oost / Nieuw Scheemda / Het Waar
- Rottum
- Scheemderzwaag / Scheemda
- Leens / Kloosterburen
Geïnteresseerden kun zich online aanmelden. Deelnemers kunnen via een persoonlijke web-omgeving de meetgegevens van hun sensor bekijken. Ook worden zij regelmatig uitgenodigd voor informatiebijeenkomsten. 

Alle gegevens van gebouwsensoren in openbare gebouwen worden door NAM gepubliceerd via Feiten & Cijfers op NAMplatform.
Email Newsletter Software by Newsweaver