Gesteentemonsters op drie kilometer diepte

In de nacht van dinsdag op woensdag, 18 augustus, zijn in Zeerijp de laatste gesteentemonsters uit de diepe ondergrond van het Groningen-gasveld gehaald. Deze zogenoemde kernen, met soms zelfs een lengte van 30 meter, worden onder meer onderzocht in het gesteentefysisch lab van de faculteit geowetenschappen van de Universiteit Utrecht. Het onderzoek verbetert het inzicht in de diepe ondergrond en maakt deel uit van het uitgebreide onderzoeksprogramma van NAM. De beste nationale en internationale universiteiten en onderzoeksinstituten werken aan dit programma mee.

De gesteentemonsters zijn de afgelopen weken vanaf ongeveer drie kilometer diepte en over een lengte van 180 meter naar boven gebracht. Het boren naar deze kernen gebeurt met een boortoren en een holle boorkop, vergelijkbaar met de werking van een “appelboor”.

Nu de werkzaamheden rond de gesteentemonsters afgerond zijn, plaatst NAM binnenkort geofoons in deze put en de put die eind 2014 in Zeerijp werd geboord. Deze tweede put wordt daarnaast voorzien van een glasvezel kabel, waarmee de mate van compactie realtime wordt gevolgd. Het is voor het eerst dat deze innovatieve techniek in het Groningen-gasveld toegepast en getest wordt.

Lees meer over de gesteentemonsters of over het onderzoeksprogramma van NAM.

 
Uitbreiding NAMPlatform Feiten & Cijfers

NAMPlatform Feiten & Cijfers, de website met feiten en cijfers over aardbevingen en gaswinning uit het Groningen-gasveld, is opnieuw uitgebreid met nieuwe informatie. Sinds vandaag, donderdag 20 augustus, vindt u hier informatie over bodemdaling boven het Groningen-gasveld. Daarnaast zijn opnieuw resultaten toegevoegd van onderzoeken die worden uitgevoerd in de aanloop naar het Winningsplan 2016.

NAM publiceert zoveel mogelijk onderzoek zodat iedereen dit kan inzien en beoordelen. Omdat veel onderzoek in het Engels wordt gedaan, is niet van alle onderzoeken een Nederlandstalige versie beschikbaar. Van de meest relevante onderzoeken biedt NAM wel Nederlandse vertalingen aan. 

Bezoek NAMPlatform Feiten & Cijfers voor meer informatie over bodemdaling of voor een overzicht van de uitgevoerde onderzoeken

 
RIG voortaan Informatiepunt Centrum Veilig Wonen

Centrum Veilig Wonen (CVW) biedt vanaf vandaag, donderdag 20 augustus, informatie voor bewoners in een geheel nieuw Informatiepunt Centrum Veilig Wonen in het gemeentehuis van Loppersum. Het Informatiepunt Centrum Veilig Wonen vervangt het huidige Regionaal Informatiepunt Gaswinning (RIG).

In het nieuwe informatiepunt is elke donderdag tussen 16:00 en 18:00 een medewerker van het CVW aanwezig. CVW zet zich sinds januari 2015 in voor het herstellen, versterken en verduurzamen van woningen en gebouwen in de regio boven het Groningen-gasveld.

De openingstijden van het Informatiepunt CVW zijn als volgt:

Maandag 8.30 uur – 16.30 uur
Dinsdag 8.30 uur – 16.30 uur
Woensdag 8.30 uur – 16.30 uur
Donderdag 8.30 uur – 18.00 uur
Vrijdag 8.30 uur – 12.00 uur

RIG-avonden

De ‘RIG-avonden’, die de gemeente Loppersum en NAM maandelijks organiseren, worden in het nieuwe seizoen voortgezet. In het najaar van 2015 worden de data en thema’s van deze avonden gepubliceerd.

 
Kadepop, the Battle

Negen jonge Groningse artiesten strijden vrijdag 21 augustus op een speciaal ‘talent stage’ voor een plek op Kadepop. Uit vele aanmeldingen zijn negen bands uit de regio geselecteerd voor ‘Kadepop, the Battle’. De Talent stage is mogelijk gemaakt met een bijdrage uit het NAM-programma Leefbaarheid en Duurzaamheid.

“Met de battle en de talent stage willen we jonge talentvolle muzikanten uit de provincie Groningen de kans bieden om op te treden voor een publiek van 5000 mensen. Wij zijn er namelijk van overtuigd dat er heel veel talent is in de regio”, aldus organisator Willem Straat. De negen bands krijgen vrijdagavond de kans om de vakjury te overtuigen en zo één van de vijf overgebleven plekken op Kadepop te bemachtigen. De battle is op vrijdagavond 21 augustus om 20:00 uur in jongerencentrum Express in Uithuizen. Entree is gratis. Kadepop is de traditionele afsluiter van het Groningse festivalseizoen, en vindt dit jaar plaats op 4 en 5 september. Dan treden o.a. Typhoon, Kovacs en Orange Skyline op, én de winnaars van “Kadepop, the Battle”. 

Lees meer over het Leefbaarheid- en Duurzaamheidsprogramma van NAM of over Kadepop.  

Newsletter Marketing Powered by Newsweaver